Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Musim take reagovat… sama mam desetiletou dceru, sice je vyssi a tim padem tezsi, ale vypada naprosto stejne. Jsem si absolutne jista, ze to jidlem u ni neni. Jime doma ukazkove, kvalitni a zdrave potraviny, velmi na to dbam. Beham a cvicim, troufnu si tvrdit, ze mam krasnou fitness postavu. Dcera na sporty neni. Bohuzel si myslim, ze to ma po manzelove rodine - postava typu jablko, vyvalene bricho. Jeji teta, manzelova sestra, jezdila v detstvi do odtucnovacich lazni, jeji deda, manzeluv otec, vypadal stejne. Dcera ma od miminka neuveritelnou chut k jidlu, je gurmanka, nejvic ji potesim ne hrackou, ale oblibenym jidlem. Pro ni je nastesti oblibene vsechno - je nadsena z broskvi, rajcat, ale i grilovaneho lososa…Sladkosti se u nas vubec nevedou, maximalne 70% cokolada, limonady, chipsy… nemame, nekupujeme. Ona sama penize nema, takze to tajne take neji. Ted jsem nam dodelala jidlo do krabicek na cely den. Snidane - merunka + Banan na kousky, 2 lzice bileho reckoho jogurtu, vlocky, par vlasaku. Svacina - celozrnny platek chleba s lucinou a na to uzeny losos, k tomu 2 cervene papriky, 3 mala rajcatka a kus okurky. K piti voda s citronem. Obed ma v jidelne, to nejak nezvladam. Doma cca ve ctyri hodiny jablko. Vecere - zelenina, platek celozrneho chleba ( takovy ten mokry, tezky), lucina, 2 platky 98% sunky, platek cedaru, 5 mandli. A to je vse.
Jsem z toho smutna, delam vo muzu. Behat se mnou nechce, maximalne ji vytahnu na kolobezce. Radsi si cte.
Možná by pomohlo dát jí nějak normálně najíst (a tím fakt nemyslím hranolky, bonbóny a bůček), tohle je opačný extrém, nedivila bych se, kdyby si šla v jídelně dvakrát přidat.
@Anonymní píše:
Musim take reagovat… sama mam desetiletou dceru, sice je vyssi a tim padem tezsi, ale vypada naprosto stejne. Jsem si absolutne jista, ze to jidlem u ni neni. Jime doma ukazkove, kvalitni a zdrave potraviny, velmi na to dbam. Beham a cvicim, troufnu si tvrdit, ze mam krasnou fitness postavu. Dcera na sporty neni. Bohuzel si myslim, ze to ma po manzelove rodine - postava typu jablko, vyvalene bricho. Jeji teta, manzelova sestra, jezdila v detstvi do odtucnovacich lazni, jeji deda, manzeluv otec, vypadal stejne. Dcera ma od miminka neuveritelnou chut k jidlu, je gurmanka, nejvic ji potesim ne hrackou, ale oblibenym jidlem. Pro ni je nastesti oblibene vsechno - je nadsena z broskvi, rajcat, ale i grilovaneho lososa…Sladkosti se u nas vubec nevedou, maximalne 70% cokolada, limonady, chipsy… nemame, nekupujeme. Ona sama penize nema, takze to tajne take neji. Ted jsem nam dodelala jidlo do krabicek na cely den. Snidane - merunka + Banan na kousky, 2 lzice bileho reckoho jogurtu, vlocky, par vlasaku. Svacina - celozrnny platek chleba s lucinou a na to uzeny losos, k tomu 2 cervene papriky, 3 mala rajcatka a kus okurky. K piti voda s citronem. Obed ma v jidelne, to nejak nezvladam. Doma cca ve ctyri hodiny jablko. Vecere - zelenina, platek celozrneho chleba ( takovy ten mokry, tezky), lucina, 2 platky 98% sunky, platek cedaru, 5 mandli. A to je vse.
Jsem z toho smutna, delam vo muzu. Behat se mnou nechce, maximalne ji vytahnu na kolobezce. Radsi si cte.
U nás v rodině také právě nikdo takový není. Ani ja ani manžel. Druhe dceri při podobném poměru váhy a vysky doslova lezou žebra (sama nechápu, jak je to mozne). S pohybem je to u dcery také horší - je prostě pomalejší a neohrabanejsi než její vrstevníci, takže se pomalu ale jistě nejake kolektivní sportovní aktivitě snaží vyhýbat. Obávám se, že na tom má dost velký podíl i školní tělocvik, který dcera vzdy milovala. Letos se jim změnila učitelka, všechno se boduje, meri, dela na čas a porovnává. ![]()
Ale díky za inspiraci krabickama, zkusím ji naplnit nejakou vhodnou odpolední svacinou a transportovat k babičce.
@Anonymní píše:
Nejsem odborník na dětskou stravu. Když se, ale podívám na tu skladbu a množství, Tak si nejsem jistej, že je to úplně OK. Složení je asi ukázkový, ale to množství mi přijde, že je nějak málo. 2 lžíce řeckého jogurtu, 2 plátky šunky. Přeci jen je to dítě ve vývoji. Jestli si tělo v tomhle případě spíš pro jistotu neukládá. Nějaký pohyb by to vymyslet, ještě chtělo.
Jenže ono to bez sportu nepujde
i když jí budeš dávat kvalitní stravu, krabičky a omezíš sladké, pokud se nebude hýbat nezhubne.
Tak ji přihlaš na nějaký sportovnější kroužek-volejbal, vybíjená, třeba i florbal-u nás ve městě je ženská liga
musí ji to samozřejmě aspoň trochu bavit, ono to pujde
opravdu by v pubertě mohla mít ve škole problémy ![]()
@Anonymní píše:
Ty bláho. To je jak můj redukční jídelníček. ![]()
Nemá dcera hlad, nebývá unavená? Bych se nedivila, že na nějaký sport už prostě nemá energii.
Jestli takhle řešíš jídlo a ještě jsi smutná z toho, jak dcera vypadá, tak má hezký základ pro poruchy příjmu potravy, až bude moci vzít stravování do svých rukou.
Samozřejmě doufám, že ji to mine, ale být tebou, tak se nad tím zamyslím.
@Celeste97 Neříkám, že se vůbec nehýbe. Ale je pravda, že ty rezervy v pohybu má. Víš, ono je strašně snadne říct, někam ji přihlas. Do všech sportovnich oddílu se dělají „talentovky“. Pokud je dítě neohrabane a není sportovně založené, vezmou ho maximálně do Sokola na nějakou tu všestrannost (kam mimo jine dcera chodi). Ale je to hodinka týdne, to ji nespasí. Plus teda o víkendech se snažím, aby ten pohyb měla - takže kolo a nebo delší výlety.
@Anonymní píše:
@Celeste97 Neříkám, že se vůbec nehýbe. Ale je pravda, že ty rezervy v pohybu má. Víš, ono je strašně snadne říct, někam ji přihlas. Do všech sportovnich oddílu se dělají „talentovky“. Pokud je dítě neohrabane a není sportovně založené, vezmou ho maximálně do Sokola na nějakou tu všestrannost (kam mimo jine dcera chodi). Ale je to hodinka týdne, to ji nespasí. Plus teda o víkendech se snažím, aby ten pohyb měla - takže kolo a nebo delší výlety.
Talentovky?
to se dělají do nějaké vyšší ligy ne? U nás je normálně Dům dětí a mládeže a tam mají různé kroužky, žádné talentovky rozhodně nedělají berou každého do stop stavu.
To je trochu diskriminační, že neberou silnější děti
..No aspoň že sportujete doma teda, kolo je fajn ještě bych zkusila plavání taky dobré na hubnutí i na páteř
Já si myslím že až bude starší a začne to více vnímat začne sama sportovat třeba právě ten běh ![]()
@Celeste97 Jo, také jsem na to koukala jak vrána. DDM u nás nemá tělocvičnu, tam se jedou klidnější kroužky typu vytvarka, zpívání, počítače…A právě ty sportovní oddily jak mají převis, dělají výběr. Pripadne dítě vezmou v 5/6 letech a další rok pokud k tomu nemá předpoklady, tak adijo. Nikdo neresi, jestli to to dítě baví nebo ne. Proste orientace na výkon i u těch malých děti jak blázen. Prijde mi to strasna škoda. V těch 6 letech kvůli tomu skončila dcera po roce s baletem. Sice ji to bavilo, ale pan učitel naznal, že k tomu není a už pokračovat nemohla. Ze by si chtěla tančit jen tak pro radost nikoho nezajímalo.
Postavu v 10-ti letech nemá cenu moc řešit. To je beztvaré období. Jakmile se vytáhne, tak to bude OK. A když ne, tak bude patřit k většině žen, které mají beztvarou postavu po celý život. ![]()
@Anonymní píše:
To s nedivím, že má problém. Nejspíš je předávkovaná vlákninou.
Vymluvila bych se na zdravotní stav a na doporučení lékaře.
Vyhledala bych výživového specialstu, který se zabývá dětma a nechala si sepsat jídelníček.
Jako malou mě prarodiče taky vykrmovali a základka pak byla peklo, byla jsem i v odtučňovacích lázních.
Celý život s jídlem bojuju a hlavně se nejsem schopna přijmout a nesnáším se. A to všechno jen proto, že se mi ve škole smáli a část rodiny mi taky řikala, jak jsem hnusná a tlustá.
Lidi ze základky už nikdy nechci vidět, stydím se jen někoho potkat.
Takže asi tak.
Presne tak…na babicku s dedou nejake posmivani platit nebude…reknou, ze jsou deti hloupe a ze dcerka z toho vyroste… Prisla bych s tim, ze to naridila lekarka - i za cenu lhani…proste i kdybych mela zfalsovat nejakou zpravu a prilozila babi s dedou „povolene“ sladkosti a jejich mnozstvi. Klamat prarodice neni OK, ale pokud je to cesta, tak bych to udelala.
Pokud vidíš, že dcera nadváhu má a dělají se jí „špeky“, tak je určitě pádný důvod to začít řešit a to hned, je vysoké riziko, že pak bude mít s obezitou problém celý život. Zkus napsat do této poradny pro nějaké dobré tipy. Jinak s dědou a babičkou bych to řešila velmi rázně, několik obědů, sušenky, sladké pití
To by mělo být úplně výjimečně, ne každý den v neomezeném množství. Pokud nechtějí akceptovat tvoje přání, nenech k nim dceru chodit. Místo toho ji přihlas do nějakého kroužku ve škole - bude mít hlídání a ještě pohybovou aktivitu, skoro všude snad běží různé zumby a sportovky.
@ka2ka Ach jo, proc v každé diskuzi musí plevelit nějaká dokonala matka, ktere nic neříká slovo vtip a nadsazka?
Raději bych prosila o rady k věci než abychom tu rozebírali (ne)korektnost výrazu typu spek.