Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi. Dcera 9 let, 145 cm a 35kg - není tlustá, ale je oplácanáV rodině z mojí strany jsme byli všichni jako děti štíhlí a nikdy jsme takový stav neřešili. Naopak v rodině muže byl on a jeho sestra jako malí „oplácaní s vylezlým pupkem“. MAnžel kvůli tomu začal v 10 letech závodně sportovat. Co s tím? Holka si už všímá, že když si sedne, tak má na břiše varhánky, že má větší zadek než by mohla mít. Přitom jí „normálně“ - má ráda zeleninu, ovoce, maso, sýry, rozhodně se nepřejídá. Nekupujeme sladké limonády, chipsy, to doma máme jednou za měsíc, stejně tak třeba mekáč. Na sladkosti není - sušenku/bonobn si dá 1-2× týdně. Nejradši pije vodu. Jediné, co mi přijde méně vhodné je, že má ráda bílé pečivo a buchty - i když podle mě stále v rozumné míře - 2 rohlíky denně, nebo dvě buchty - necpe to do sebe horem dolem. Má prostě chuděra postavu a trávení po tatínkovi. Předpokládám, že do budoucna bude patřit spíš k takovému hranatějšímu typu dívek, co nemají štíhlý pas. Koukala jsem na ní, ještě vidím rezervu v jejím postoji - má asi povolené břišní svaly, seženu nějakou fyzioterapii. Ale nevím obecně, jak se k tomu postavit - omezovaly byste nějak jídlo?? Jak? Před koronou měla 4 kroužky týdně - dva pohybové a dva umělecké, přišlo mi, že jí to udržovalo tak akorát, že mohla jíst, jak chtěla. Ale ted jak je doma, tak je to na ní hrozně vidět - přitom každé odpoledne tráví 2-3 hodiny na zahradě, lezením po stromech, skákáním na trampolíně…Nechci jí hustit do hlavu, že je tlustá - ale je vidět, že si toho všímá sama a upřímně, vidím pokaždé, jak jí leze to bříško z trička/šatů…
Od bývalého manžela dcera je stejně stará, v létě ji bude 9 let. Výšku má taky stejnou 145cm. A váži 46kg… a její matce to příjde normálni. Přibrala od záři 7kg. Jeji starší sestra, ji je 13 let, měří 158cm a váži asi 70kg. To jsou teprve nadváhy a obezity. Tvoje dcera má normálni postavu. A že má trošku bříško z toho se vytáhne. A hlavně at neví že se ti nelíbí její břícho. Ještě pak bude odmítat jídlo, bude se cítít špatně. Devitileté dítě to neřeší dokud ho na to někdo neupozorní.
V poměru výška váha mi přijde spíš hubená (mám šíhlou dceru, 10,5 roku, 149cm, 36 kilo). Ale samozřejmě pokud má drobnější kostru a vystouplejší bříško, může jí to vadit. Řešila bych sportem, jako fakt nějaký vybrat a jít do oddílu. V tomhle věku mívají děti aspoň třikrát týdně tréninky, o víkendech závody. Pozná super partu a nebude muset řešit postavu ![]()
@Aliik píše:
V poměru výška váha mi přijde spíš hubená (mám šíhlou dceru, 10,5 roku, 149cm, 36 kilo). Ale samozřejmě pokud má drobnější kostru a vystouplejší bříško, může jí to vadit. Řešila bych sportem, jako fakt nějaký vybrat a jít do oddílu. V tomhle věku mívají děti aspoň třikrát týdně tréninky, o víkendech závody. Pozná super partu a nebude muset řešit postavu
Ona právě není drobná, má chlapeckou postavu a je takový ten krabicový typ bez pasu, s vystrčeným bříškem. Sportuje ráda, ale jen individuálně, soutěžení nesnáší, je introvertní. Od září bude chodit do plaveckého oddílu. Doufám, že to není „nadváha“, ale spíš nějaký růstový a věkový skok, který se časem zase změní a růstem posune.
Plavání je super, mladší dcera závodně plave a má takové břišní svaly, že jí rozhodně bříško nevystupuje. A už prvňáci plavou třikrát týdně a o víkendech závodí, je to hoodně na fyzičku a postavu (má krásně rovná záda, a je celá zpěvněná a osvalená) ![]()
@Anonymní píše:
Ona právě není drobná, má chlapeckou postavu a je takový ten krabicový typ bez pasu, s vystrčeným bříškem. Sportuje ráda, ale jen individuálně, soutěžení nesnáší, je introvertní. Od září bude chodit do plaveckého oddílu. Doufám, že to není „nadváha“, ale spíš nějaký růstový a věkový skok, který se časem zase změní a růstem posune.
Kolik přibrala za poslední rok? A kolik předtím? Ono by měla přibírat jak říkají cca 2kg ročně. A hlavně by to mělo být tak nějak pořád stejně. Ne jeden rok kilo, a pak najedou 7 kg za rok… to je špatně.
@Veru1987 píše:
Kolik přibrala za poslední rok? A kolik předtím? Ono by měla přibírat jak říkají cca 2kg ročně. A hlavně by to mělo být tak nějak pořád stejně. Ne jeden rok kilo, a pak najedou 7 kg za rok… to je špatně.
Nevím přesně, myslím tak cca 3-4 kg. Ale asi jí to vzhledem k její postavě jde hodně do břicha ![]()
@Anonymní píše:
Nevím přesně, myslím tak cca 3-4 kg. Ale asi jí to vzhledem k její postavě jde hodně do břicha
Je to třeba sledovat tak nějak pořád. Mrkni do průkazu jak ji to jde postupně. Jak řikám holky od manžela přibírají 10kg ročně. Starší tak začla v těch 9ti letech přibírat. Važila 37kg, nyní má 70kg. Její matka tvrdí že z toho vyroste… holka sedí doma, a jen jí. žádné kroužky, procházky, žádný pohyb. U nás ji trošku hlidáme, tahame na hory. Ale je to jen co druhý víkend. Mladší má 9 a začíná to být stejné jako u té starší, nyní v devití… od záři přibrala 7 kg.
Zakladatelko, naprosto ti rozumím, že si děláš starosti. Já si dělám v podstatě ty samé, co ty.
Mám syna 9 let, 136 cm, 36 kg. Podle bmi má 2 kila nadváhy. Také se velmi snažím, přestala jsem mu dávat sladké, pije jen vodu atd. Babičkám jsem musela říct, že omezení sladkého nařídila doktorka a na mamku jsem byla naposledy až nepříjemná, když mu tajně nabízela Coca Colu.
Děti by neměly hubnout, pouze se zastavit na své váze a vyrůst z toho. Takže o to se teď snažím já. Aby dál nepřibíral a vyrostl. Blbá je karanténa. Předtím měl tělocvik nebo trénink 5× tydně, teď nic. ![]()
Taky na něm vidím bříško a kulatější obličej. Okolí to tak nevidí, oblečený vypadá stále normálně. Ale je ho zkrátka větší kousek, než býval. Mrzí mě to. Sama mám normální postavu jen díky stálému se ovládání. Přála bych si, aby pro něj štíhlost byla dostupná a ne jen za cenu odříkání jako pro mě.