Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše mladá taky v tomto věku chodila k babičce na obědy. Všechny kámošky mi to záviděly ale já měla hlavu v pejru, když dcera měla třikrát do týdne smažené vepřové maso: karbanátky, řízky, čevabčiči a podobně a na střídačku s omáčkou s knedlíkem. PO každém obědě buchta jako dezert. Když jsem mámě vysvětlovala, že jí takové jídlo nic nedá, udělala jí kuřecí prso na vodě s mraženou zeleninou což nebylo k jídlu.
I jsem jí dovezla nákupy surovin z jakých doma vařím, ale prostě to nedokázala zpracovat, tak jsme to utli a dcera začala chodit do jídelny, kde se dá vybrat dobré jídlo. Trvalo to asi čtyři měsíce a dcera kynula před očima prostě. Bohužel pro mámu je červená čočka něco jako jídlo pro astronauty ve vesmíru…
prej neumí vařit dietu. Tak když to není smažené prase, je to prostě dieta. ![]()
Radím ukončit stravování u babičky a dcerce chystat vydatné zeleninové svačiny na odpolko a naučit ji říkat babičce „ne, děkuji“. Ať si klidně koláč dá. Ale kousek na chuť a ne půl plechu, jak to bylo u nás. ![]()
@Anonymní píše:
@Russet To je ale presne ono- syn nadváhu nemá, ještě jsi podobnou situaci nemusela řešit. Ono ani pro dceru není vzdy tato situace happy. Strašně ráda by si na sebe vzala nejake hezké šatičky, ale žádné ji nejsou. Do dětských velikosti se nevleze a dámské ji nejsou proporcne. Ale samozrejme mrzí ji to až v obchode, nedokáže si to během běžných dnu zasociovat.
Také nejsem fanaticky matka, která by chytala psotnik z jedné sušenky. Ovšem když je těch sušenek za odpoledne více, k tomu nejake ty chipsy, bombonky a neomezeny příjem limonád nebo preslazenych mineralek, opravdu se mi to nelibi. To se pak projevit někde musí.
Jak nemusela řešit? Od prvních příkrmů koukám, aby jedl zdravé a zároveň si pochutnal
Babičky taky „podstrojují“. Takže sladkosti dávkuju a schovávám do špajzu, aby je neměl na očích. Dbám, aby dobře obědval. Sama cítím, když odbydu oběd, večer bych jedla samé nezdravé věci. Jako dítě jsem oplácaná byla, běžně jsme pili Piknik a cucali Vitacit
Dospělí nám žádnou stopku ve sladkostech nedali.
Mám podobně stavěnou neteř a koupit jí rifle je problém, chodí v legínách. Sportuje. Nepřejídá se. Sestra nechce, aby se všude vozila autem a „honí“ ji chodit pěšky. Ale stejně je prostě v břiše kulatější. Odmala byla taková. To se tomi ostatní trošku smáli, že je jak andělíček, teď už to pro holku problém je, už se sleduje. Je jí 12.
@Anonymní píše:
@ka2ka Ach jo, proc v každé diskuzi musí plevelit nějaká dokonala matka, ktere nic neříká slovo vtip a nadsazka?Raději bych prosila o rady k věci než abychom tu rozebírali (ne)korektnost výrazu typu spek.
no to se omlouvám pokud ti to přijde jako vtip psát o dceři že je vyžraná a má špeky i když to máš v uvozovkách, on nebude problém v ní ale v babičce takže by to prostě šlo napsat jinak, ale jo " promin"
@prejeta_zaba píše:
@ka2ka Proč ty musíš v každé diskuzi jenom dělat chytrou a neříct nic k tématu?Ať se zakladatelka o své dceři vyjadřuje jak chce - btw. neříká nic špatného, je bezva, že si to umí přiznat a nevidí své dítě jako spokojeného barokního andělíčka, který má bohužel zaděláno na problémy do života.
Spíš je smutné, že s tím není moc co udělat. Zakladatelko, prarodiče asi těžko přesvědčíš, pravděpodobně to povede akorát k tomu, že jí děda ukáže, kam „tajně“ schovává mlsky a dcera na ně bude chodit a tobě se to bude bát říct… Nějaké triky s doktorkou nebo posmíváním ve škole, no, dcera už je dost velká na to, aby prarodičům řekla svou verzi a budeš za trumpetu akorát ty…Dost starších lidí to prostě nevidí, že jenom tady to sladké pití - vždyť je to jenom obarvená voda, z toho nepřibere, tuhle sušenka, tamhle hrst chipsů a přece z toho vyroste - štve mě to jenom o tom čtu, ale bohužel, takové smýšlení nepředěláš ze dne na den.
Jestli jsou prarodiče aspoň trochu aktivní, co je přesvědčit, aby dceru třeba místo na zmrzku vzali na bazén, do lesa, někam na výlet, že bys jim třeba proplácela vstupný, co? Ale nejde to každý den no… pomalu přesvědčovat i dceru, ne že by musela jíst dva krajíce žitného chleba a hrst zeleniny za den (jak tu někdo navrhoval), ale že je to její zdraví - kazí si zuby, má těžký břicho, bude se jí špatně chodit atd. Opatrně ať z ní není anorektička, ale ať si nehuntuje tělo těmato sladkýma hrůzama.
hele já si jen posteskla, protože mi přišlo líto dcery zakladatelky, jako takhle se o ní vyjadřovat i když to má v uvozovkách mi moc pěkný nepřijde, ale pokud tobě jo tak nic proti, navíc není to vina dcery ale, matky oni ti rodiče jí dobroty nepodstrkují ze dne na den, určitě začali když byla malinká, takže tam to ovlivnit šlo včas, navíc dcera je před pubertou takže tělo se jí bude ještě hodně měnit a i myšlení takže ono není pozdě.
Pokud by babička byla takto nespolupracující, omezila bych kontakt. Pokud tedy nebydlíte v jednom domě.
S dcerou by nešlo nějak jemně promluvit na téma obezita?
Chodí cvičit? Joga? Zpevnění středu těla? Plavání?
Nečetla jsem vše, pokud už je tady odpovězeno, tak se omlouvám.
@Anonymní píše:
@Celeste97 Neříkám, že se vůbec nehýbe. Ale je pravda, že ty rezervy v pohybu má. Víš, ono je strašně snadne říct, někam ji přihlas. Do všech sportovnich oddílu se dělají „talentovky“. Pokud je dítě neohrabane a není sportovně založené, vezmou ho maximálně do Sokola na nějakou tu všestrannost (kam mimo jine dcera chodi). Ale je to hodinka týdne, to ji nespasí. Plus teda o víkendech se snažím, aby ten pohyb měla - takže kolo a nebo delší výlety.
@Anonymní píše:
@Celeste97 Neříkám, že se vůbec nehýbe. Ale je pravda, že ty rezervy v pohybu má. Víš, ono je strašně snadne říct, někam ji přihlas. Do všech sportovnich oddílu se dělají „talentovky“. Pokud je dítě neohrabane a není sportovně založené, vezmou ho maximálně do Sokola na nějakou tu všestrannost (kam mimo jine dcera chodi). Ale je to hodinka týdne, to ji nespasí. Plus teda o víkendech se snažím, aby ten pohyb měla - takže kolo a nebo delší výlety.
nevím teda kde bydlíš, ale talentovky se nikam už snad nedělají, možná tak na balet
, naše dítě není moc pohybově nadané a bezproblémů ho vzali do sportovního kroužku, kamarádky dítě vzali i uprostřed roku, tak nevím neřekla bych že jsou ty kroužky dneska nějak narvané
@Anonymní píše:
@blobfish proc myslis? Ji to s velkou chuti a nestezuje si.
S velkou chuti sni par orechu a dve lzicky jogurtu? Nezlob se, ale je toho strasne malo. Kde by vzala energii na sport? ![]()
@Anonymní píše:
Musim take reagovat… sama mam desetiletou dceru, sice je vyssi a tim padem tezsi, ale vypada naprosto stejne. Jsem si absolutne jista, ze to jidlem u ni neni. Jime doma ukazkove, kvalitni a zdrave potraviny, velmi na to dbam. Beham a cvicim, troufnu si tvrdit, ze mam krasnou fitness postavu. Dcera na sporty neni. Bohuzel si myslim, ze to ma po manzelove rodine - postava typu jablko, vyvalene bricho. Jeji teta, manzelova sestra, jezdila v detstvi do odtucnovacich lazni, jeji deda, manzeluv otec, vypadal stejne. Dcera ma od miminka neuveritelnou chut k jidlu, je gurmanka, nejvic ji potesim ne hrackou, ale oblibenym jidlem. Pro ni je nastesti oblibene vsechno - je nadsena z broskvi, rajcat, ale i grilovaneho lososa…Sladkosti se u nas vubec nevedou, maximalne 70% cokolada, limonady, chipsy… nemame, nekupujeme. Ona sama penize nema, takze to tajne take neji. Ted jsem nam dodelala jidlo do krabicek na cely den. Snidane - merunka + Banan na kousky, 2 lzice bileho reckoho jogurtu, vlocky, par vlasaku. Svacina - celozrnny platek chleba s lucinou a na to uzeny losos, k tomu 2 cervene papriky, 3 mala rajcatka a kus okurky. K piti voda s citronem. Obed ma v jidelne, to nejak nezvladam. Doma cca ve ctyri hodiny jablko. Vecere - zelenina, platek celozrneho chleba ( takovy ten mokry, tezky), lucina, 2 platky 98% sunky, platek cedaru, 5 mandli. A to je vse.
Jsem z toho smutna, delam vo muzu. Behat se mnou nechce, maximalne ji vytahnu na kolobezce. Radsi si cte.
to je skutečně hodně chudé pro dospívající dítě. Měla bych hlad i bez sportu. Odpočítáváš jí i mandle??
To je úlet. Nadělej jí domácí mlsku. ovesné keksíky, špaldový koláč s čokoládou, jogurtovou buchtu s ovocem, ať se nadlábne a zasytí dobrým a zdravým moučníkem. Děti to mají rády. Luštěniny jako salát se zeleninou jsou bezvadně syté, levné a zdravé. Salát z červené čočky se sušenými rajčaty a parmazánem. Zeleninový salát s vařenými vejci a opečenou šunkou…ty to popisuješ takové všechno jalové…já bych si teda nepochutnala ani trochu. ![]()
@kontramatka píše:
to je skutečně hodně chudé pro dospívající dítě. Měla bych hlad i bez sportu. Odpočítáváš jí i mandle??To je úlet. Nadělej jí domácí mlsku. ovesné keksíky, špaldový koláč s čokoládou, jogurtovou buchtu s ovocem, ať se nadlábne a zasytí dobrým a zdravým moučníkem. Děti to mají rády. Luštěniny jako salát se zeleninou jsou bezvadně syté, levné a zdravé. Salát z červené čočky se sušenými rajčaty a parmazánem. Zeleninový salát s vařenými vejci a opečenou šunkou…ty to popisuješ takové všechno jalové…já bych si teda nepochutnala ani trochu.
máš nějaký osvědčený recept na ten koláč? Dík
@Anonymní píše:
Ten jidelnicek je ale des. Vzdyt tam nema zadne bilkoviny, zbytecne ji zpomalujes metabolismus…
@bublinek píše:
máš nějaký osvědčený recept na ten koláč? Dík
Dělám od oka: 4 vejce (bílky sníh), špaldová mouka 8 vrchovatých lžic, 1-2 lžíce medu, hrst sekaných ořechů, citronová biokůra+šťáva, trocha vlažného mléka, tři lžíce oliv. oleje nebo klidně sezamový, lněný, atd, dám na malý pekáček a pomalu peču. Někdy přidám kokos, jindy víc ořechů a skořici, někdy přistrouhám mrkev či jablko, tvaroh nebo jogurt, když mám, dám nahoru griliáš…prostě co máte rádi. Ještě na horké strouhám vysokoprocentní čokoládu. Mouku někdy kombinuji s pohankovou, žitnou atd…co dům dá. Když tam dáš, co máte rádi, vždycky to bude dobré. ![]()
posledně jsem do těsta místo mléka přidala šťávu z rybízového kompotu a nahoru nasypala ten rybízový kompot. Zbavuju se loňských zavařenin ![]()
@Limi123 píše:
Ten jidelnicek je ale des. Vzdyt tam nema zadne bilkoviny, zbytecne ji zpomalujes metabolismus…
To není nas jídelníček. Jsme tu 2 anonymní. Zakladatelka
@Anonymní píše:
To není nas jídelníček. Jsme tu 2 anonymní. Zakladatelka
Ok, ja myslela, ze to psala ta druha anonymka. ![]()