Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Musim take reagovat… sama mam desetiletou dceru, sice je vyssi a tim padem tezsi, ale vypada naprosto stejne. Jsem si absolutne jista, ze to jidlem u ni neni. Jime doma ukazkove, kvalitni a zdrave potraviny, velmi na to dbam. Beham a cvicim, troufnu si tvrdit, ze mam krasnou fitness postavu. Dcera na sporty neni. Bohuzel si myslim, ze to ma po manzelove rodine - postava typu jablko, vyvalene bricho. Jeji teta, manzelova sestra, jezdila v detstvi do odtucnovacich lazni, jeji deda, manzeluv otec, vypadal stejne. Dcera ma od miminka neuveritelnou chut k jidlu, je gurmanka, nejvic ji potesim ne hrackou, ale oblibenym jidlem. Pro ni je nastesti oblibene vsechno - je nadsena z broskvi, rajcat, ale i grilovaneho lososa…Sladkosti se u nas vubec nevedou, maximalne 70% cokolada, limonady, chipsy… nemame, nekupujeme. Ona sama penize nema, takze to tajne take neji. Ted jsem nam dodelala jidlo do krabicek na cely den. Snidane - merunka + Banan na kousky, 2 lzice bileho reckoho jogurtu, vlocky, par vlasaku. Svacina - celozrnny platek chleba s lucinou a na to uzeny losos, k tomu 2 cervene papriky, 3 mala rajcatka a kus okurky. K piti voda s citronem. Obed ma v jidelne, to nejak nezvladam. Doma cca ve ctyri hodiny jablko. Vecere - zelenina, platek celozrneho chleba ( takovy ten mokry, tezky), lucina, 2 platky 98% sunky, platek cedaru, 5 mandli. A to je vse.
Jsem z toho smutna, delam vo muzu. Behat se mnou nechce, maximalne ji vytahnu na kolobezce. Radsi si cte.
Rozhodne ted nechci, aby to vyznelo jak rejpani. Ale z tohoto jidelnicku by posel hlady i muj ctyrletak. A to rozhodne neni od malicka kdovijakej jedlik. A je to hubenour.
Tak treba je to fakt tim, ze dcerka toho ma malo a jeji telo si o to vic vse uklada…ale nevim, odbornik nejsem.
Fakt to chce promluvit s prarodiči a sama být velmi důsledná. Já tento problém řeším u sestry. Má nadváhu v 9 letech. Já jsem na tom byla úplně stejně a je to prostě výchovou. máme taky prarodiče naproti baráku. Druhý oběd by mi až tolik nevadil, vím, že jsme ve škole kolikrát nejedli. Ale ty sladkosti, limonády…Bohužel to stejné jí kupuje i mamka. Přitom sestra miluje zeleninu a zdravou stravu. Když jí mám na prázdniny, tak jí to co já a nemá chuť na nezdravé věci. Moc ráda ji upeču klidně bábovku je to dítě, tak proč ne. Ale kupované sladkosti a limonády fakt ne. Smutné je, že je to z lenosti- hlavně u mamky. Třeba ségra nechce pít sladké limonády. Nedělá jí to dobře a stejně jí to mamka do školy dá( potom to nepije a je celý den bez tekutin - no a pak má větší hlad samozřejmě). svačiny jsou taky hrůza. Mamka prostě nevaří, lednice je prázdná a pak sahá po sladkostech. Někdy sestru vezmu nakupovat. Povídáme si u toho co kupujeme. Hrozně jí to baví. Vysvětlím jí, proč kupuji to a to ovoce, zeleninu, co z toho uvařím. Proč kupuji kvalitní šunku atd…takto to dělám už fakt dlouho i malé dítě tohle vnímá. Ona je nadšená, ale doma dostane oplatek a zmrzlinu fakt z lenosti, nic jiného doma není. Korunu tomu dá mamka, když jí to už po několikáté řeknu, že bude mít zdravotní problémy. Nevěří mi. Přitom já to z práce znám moc dobře. Nakonec mi řekne, že já taky zhubla. Jo jenže si váhu budu hlídat celý život a mám hrozný sklon k přibírání. Jen čekám kdy dojde k šikaně ve škole…
@Anonymní píše:
Musim take reagovat… sama mam desetiletou dceru, sice je vyssi a tim padem tezsi, ale vypada naprosto stejne. Jsem si absolutne jista, ze to jidlem u ni neni. Jime doma ukazkove, kvalitni a zdrave potraviny, velmi na to dbam. Beham a cvicim, troufnu si tvrdit, ze mam krasnou fitness postavu. Dcera na sporty neni. Bohuzel si myslim, ze to ma po manzelove rodine - postava typu jablko, vyvalene bricho. Jeji teta, manzelova sestra, jezdila v detstvi do odtucnovacich lazni, jeji deda, manzeluv otec, vypadal stejne. Dcera ma od miminka neuveritelnou chut k jidlu, je gurmanka, nejvic ji potesim ne hrackou, ale oblibenym jidlem. Pro ni je nastesti oblibene vsechno - je nadsena z broskvi, rajcat, ale i grilovaneho lososa…Sladkosti se u nas vubec nevedou, maximalne 70% cokolada, limonady, chipsy… nemame, nekupujeme. Ona sama penize nema, takze to tajne take neji. Ted jsem nam dodelala jidlo do krabicek na cely den. Snidane - merunka + Banan na kousky, 2 lzice bileho reckoho jogurtu, vlocky, par vlasaku. Svacina - celozrnny platek chleba s lucinou a na to uzeny losos, k tomu 2 cervene papriky, 3 mala rajcatka a kus okurky. K piti voda s citronem. Obed ma v jidelne, to nejak nezvladam. Doma cca ve ctyri hodiny jablko. Vecere - zelenina, platek celozrneho chleba ( takovy ten mokry, tezky), lucina, 2 platky 98% sunky, platek cedaru, 5 mandli. A to je vse.
Jsem z toho smutna, delam vo muzu. Behat se mnou nechce, maximalne ji vytahnu na kolobezce. Radsi si cte.
Bohužel mi tento jídelníček taky nepřijde vhodný pro dítě. řekla bych, že jí málo. Tohle je fakt redukční jídelníček tak pro dospělého a ještě je toho jídla fakt málo. Já zhubla 15 kilo a to jsem jedla fakt víc. přidejte jí jídlo a uvidíte, že váha půjde dolů. Toto je blbost, je podvyživená. Z večeře udělejte odpolední svačinu a k večeři to chce menší porci obědu. Tohle není zdravé ![]()
Hlavně s tím masíruj dceru. Doufám že do ní pořád nehustíš, že je tlustá a že nesmí tolik jíst a pod. Z toho bys ji zadelala na pěkné trauma a třeba i poruchy (bulimie, anorexie) moje mamka mě s tímto deptala od mala a to sem nijak tlustá nebyla, ale ztratila sem sebevědomí, byla jsem šedá myš co radši seděla sama v koutě.
@Anonymní píše:
Hlavně s tím masíruj dceru. Doufám že do ní pořád nehustíš, že je tlustá a že nesmí tolik jíst a pod. Z toho bys ji zadelala na pěkné trauma a třeba i poruchy (bulimie, anorexie) moje mamka mě s tímto deptala od mala a to sem nijak tlustá nebyla, ale ztratila sem sebevědomí, byla jsem šedá myš co radši seděla sama v koutě.
Dceru tim nemasiruju, snažím se to pred ni moc nerozebirat a když už, tak s citem. Jenze ji to dohání samo - třeba když ji potřebuji koupit kalhoty. Téměř do žádných se totiž nevejde.
@Anonymní píše:
Ahoj, raději anonymne, nerada bych, aby se tu dcera našla.
Ve zkratce - dcera 10 let, vyska 143 cm, váha 40 kg. Podle BMI v normě, ovšem v realitě děs běs. Problémem je spíše rozložení tuků a svalů po tele, kdy má dcera hubenoucke nožičky a zadek, silne paže (téměř stejne jako nohy), silný hrudník a velike břicho. Chápu, že je to i určitý typ postavy, ale jde o ty špeky na břiše, díky kterým odpovida v pase velikosti cca 38/40, což je vzhledem k věku a vysce fakt hodně.
S pubertou to nemá co do činění, je to ciste o „vyzranosti“. Tim, že chodim do prace, hlídá dceru po skole babička, která ji „dopřává“. Klidne ji naloží na talíř oběd c.2 (byt dcera právě došla ze školní jidelny), pravidelne pro ni má nachystane ruzne sladkosti, chipsy, limonády…Každou chvíli se kvůli tomu pohadame, babička vzdy slíbí, že to omezí. Slib funguje tak 1 den nez hodny dědeček přiveze další varku sušenek a limonád (bylo to přece v akci a ona toho nesní tolik. Priste ji teda nedáme.)
Přemýšlím, jak přesvědčit dceru, aby byla schopna odmítnout. Zatím je ji totiž uplne buřt jak vypadá a ze to neni zdrave. Prarodice v tomto nedokazu primet ke zmene. Připadne, kybyste mel někdo nejaky vzorový odtučňovací jídelníček pro dite, byla bych moc ráda. Ale obávám se, že v jídelníčku moc manevrovaciho prostoru nemám - během týdne pokrývám jen snídani, jednu svacinu a večeři.
Doufám, že takhle přeměřovat a posuzovat syna nebudu, až mu bude deset. Zatím to vypadá, že pecivál nebude a nadváhu nemá. Ale necpu do něj za každou cenu celozrnné potraviny, klidně mu dám i kváskový chleba. A opečený buřt, ten opravdu vyjímečně. Prarodičům bych sladkosti nezakazovala, ale řekla jednu sušenku. Nebo jedno sladké pití. Dcery bych se ptala, jestli dodržela naši dohodu. Nestrašila bych ji tloušťkou, ale spíš zkaženými zuby. Hýbala bych se s ní. Je možné, že pubertou poporoste a proporce se upraví. Nebo ne. Víc by mě mrzelo, kdyby byla dcera špatný člověk v budoucnu. Ne to, že má kila navíc ![]()
Tak ja bych nevidela mozna az taky problem v postave, ta muze byt kombinaci genetiky a jeste se bude menit…ale aby mi dite nekdo cpat DENNE susenkama a lil do nej sladky piti, to bych zurila taky…a to nejsem nejak moc prisna, syn dostane ledacos, ale obcas, ne denne. Bala bych se o zdravi, vzdyt tim trpi vsechno, jak uz nekdo zminoval - zuby, jatra atd. Pokud nemas jinou moznost, nez nechavat dceru s prarodici, a neposlouchaji tebe (coz by meli), zkusila bych na ne vytahnout toho doktora, to nekdy na starsi generaci zabira. Otazka je, jak do toho zapojit dceru, pac se ji na to nejspis zeptaji, nebo minimalne budou mit kecy typu „Dala bych ti cokoladu, ale kdyz pani doktorka zakazala…“ Zname prejici babicky, ze…
@Russet To je ale presne ono- syn nadváhu nemá, ještě jsi podobnou situaci nemusela řešit. Ono ani pro dceru není vzdy tato situace happy. Strašně ráda by si na sebe vzala nejake hezké šatičky, ale žádné ji nejsou. Do dětských velikosti se nevleze a dámské ji nejsou proporcne. Ale samozrejme mrzí ji to až v obchode, nedokáže si to během běžných dnu zasociovat.
Také nejsem fanaticky matka, která by chytala psotnik z jedné sušenky. Ovšem když je těch sušenek za odpoledne více, k tomu nejake ty chipsy, bombonky a neomezeny příjem limonád nebo preslazenych mineralek, opravdu se mi to nelibi. To se pak projevit někde musí.
Jinak ja bych asi v takovem veku uplne do nejake redukcni diety nesla, kdyz tak po porade s odbornikem, aby ji neco nechybelo…ale fakt by to chtelo zredukovat tyhle nesmysly. Ja nevim, dite mam jeste male, ale v tomhle veku opravdu nechape souvislost mezi stravou a zdravim? Nezvladla by uz zkouknout nejaky dokument? Bohuzel konkretni neporadim, par bych vedela, ale vsechno anglicky ![]()
Kdy tak nad tim premyslim, mam stejne starou neter a taky ma trochu tuhle postavu s vetsim briskem, ale stravu ma docela slusnou, i se dost hybe…a souvislosti teda uz dost chape a je schopna odmitnout jidlo
Jakoze si da susenku, kdy se vsichni cpou, ale druhou uz rekne, ze nechce, vim, ze ji to bricho trochu trapi
![]()
Jek píšou holky redukční jídelníček ne, to je blbost. Prostě jíst zdravě a v nějakých mezích. S tím oblečením to chápu, to je pro holky fakt těžké. Oni to hlavně fakt vnímají a sami si pak vypěstují komplexy. @beruska9 ty souvislosti děti chápou fakt brzy. Chce to nenápadně vysvětlovat, učit- super je to fakt u nákupu. Ségra už tomu trošku rozumí od těch 7 let, ale neumí to ovládat samozřejmě- to musí rodič.
Super je jíst také společně, já to s ní takto často dělala když jsem byla doma. Nachystali jsme společně jídlo nazdobili ho a společně snědli. No nejednou jí chutnalo vše a když viděla třeba, že piji jen vodu, chtěla jí taky.
@ka2ka Proč ty musíš v každé diskuzi jenom dělat chytrou a neříct nic k tématu?
Ať se zakladatelka o své dceři vyjadřuje jak chce - btw. neříká nic špatného, je bezva, že si to umí přiznat a nevidí své dítě jako spokojeného barokního andělíčka, který má bohužel zaděláno na problémy do života.
Spíš je smutné, že s tím není moc co udělat. Zakladatelko, prarodiče asi těžko přesvědčíš, pravděpodobně to povede akorát k tomu, že jí děda ukáže, kam „tajně“ schovává mlsky a dcera na ně bude chodit a tobě se to bude bát říct… Nějaké triky s doktorkou nebo posmíváním ve škole, no, dcera už je dost velká na to, aby prarodičům řekla svou verzi a budeš za trumpetu akorát ty…
Dost starších lidí to prostě nevidí, že jenom tady to sladké pití - vždyť je to jenom obarvená voda, z toho nepřibere, tuhle sušenka, tamhle hrst chipsů a přece z toho vyroste - štve mě to jenom o tom čtu, ale bohužel, takové smýšlení nepředěláš ze dne na den.
Jestli jsou prarodiče aspoň trochu aktivní, co je přesvědčit, aby dceru třeba místo na zmrzku vzali na bazén, do lesa, někam na výlet, že bys jim třeba proplácela vstupný, co? Ale nejde to každý den no… pomalu přesvědčovat i dceru, ne že by musela jíst dva krajíce žitného chleba a hrst zeleniny za den (jak tu někdo navrhoval), ale že je to její zdraví - kazí si zuby, má těžký břicho, bude se jí špatně chodit atd. Opatrně ať z ní není anorektička, ale ať si nehuntuje tělo těmato sladkýma hrůzama. ![]()
@anavi13 píše:
Jek píšou holky redukční jídelníček ne, to je blbost. Prostě jíst zdravě a v nějakých mezích. S tím oblečením to chápu, to je pro holky fakt těžké. Oni to hlavně fakt vnímají a sami si pak vypěstují komplexy. @beruska9 ty souvislosti děti chápou fakt brzy. Chce to nenápadně vysvětlovat, učit- super je to fakt u nákupu. Ségra už tomu trošku rozumí od těch 7 let, ale neumí to ovládat samozřejmě- to musí rodič.
Super je jíst také společně, já to s ní takto často dělala když jsem byla doma. Nachystali jsme společně jídlo nazdobili ho a společně snědli. No nejednou jí chutnalo vše a když viděla třeba, že piji jen vodu, chtěla jí taky.
Ja si taky rikam, ze uz by to asi v tom veku mely chapat, ale kdyz pak tady mas ten vliv babicek, ktere nejenom ze ta decka dokazou presvedcit, ze „trosku nevadi“ (ale v realu to neni trosku, ze) a jeste dokazou z matek udelat harpyje, co diteti nic nedoprejou (tohle zkousela i moje jinak docela rozumna mamka…takove to podstrkovani sladkosti jeste s blbym komentarem, ze kdyz ti mama nechce dat
, no prskala jsem dobre, ja mam ale aspon tu „vyhodu,“ ze zijeme v zahranici a vidame se malo )…to se v tom pak manevruje fakt blbe ![]()
@beruska9 oni chápou hodně, hlavně se toho učí i dost ve škole. Třeba my třídíme odpad dost pečlivě. Mamka to moc nedělá a sestra když k nám přijede je z toho nadšená
hrozně se jí líbí, že máme dva koše
prostě se to učí vše ve škole a v tom jídle je to stejné. U babiček je to těžké, úplně to chápu. Já to své mamce a babičce vysvětluji pořád, že sestře ubližují a nemá to úspěch…doufám, že u svých dětí tyhle chyby dělat nebudu, ale co udělám s babičkami taky nevím. ![]()
@beruska9 píše:
Ja si taky rikam, ze uz by to asi v tom veku mely chapat, ale kdyz pak tady mas ten vliv babicek, ktere nejenom ze ta decka dokazou presvedcit, ze „trosku nevadi“ (ale v realu to neni trosku, ze) a jeste dokazou z matek udelat harpyje, co diteti nic nedoprejou (tohle zkousela i moje jinak docela rozumna mamka…takove to podstrkovani sladkosti jeste s blbym komentarem, ze kdyz ti mama nechce dat, no prskala jsem dobre, ja mam ale aspon tu „vyhodu,“ ze zijeme v zahranici a vidame se malo )…to se v tom pak manevruje fakt blbe
Mně tohle dělala moje babička. Chudáčku, oni ti nic nedopřejou, nedají ti ani čokoládu. Oslaď mu ten čaj, prosím tě. Hodinu po obědě se ho ptá, co bude papat a když nechce, má pocit, že ho nechávám trpět hladem
Prostě to nějak vypouštím, ji rozhodně nepředělám.
Mám stejně starou dceru a jídelníček, který jsi výše sepsala, nepovažuji pro takové děvčátko za vhodný. Připadá mi to jako redukční jídelníček laicky sepsaný maminkou, která by tímto způsobem snižovala váhu sama sobě - ale organismus desetiletého dítěte se nechová stejně jako organismus dospělé ženy.
Pokud je evidentní, že je s váhou nutné něco dělat, měl by poradit výživový poradce specializovaný na děti nebo lékař - jinak dceři jenom „roztáčíš začarovaný kruh“ a zaděláváš na budoucí psychické i fyzické problémy.
K babičce bude v takovém případě zapotřebí zvolit tvrdý postup - zájem dítěte je tady rozhodně přednější než babiččina rozmazlovací potřeba. Buď bude spolupracovat nebo holt musíš nějak zajistit, aby se k ní s jídlem nedostala - tedy jinak řešit a jinak zařídit kroužky (od září budou stejně nové rozvrhy) a odpolední program dcery (včetně případného hlídání někým jiným, aby přítomnost babičky byla na ty „rizikové“ hodiny prostě objektivně znemožněna).