Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi. Dcera 9 let, 145 cm a 35kg - není tlustá, ale je oplácanáV rodině z mojí strany jsme byli všichni jako děti štíhlí a nikdy jsme takový stav neřešili. Naopak v rodině muže byl on a jeho sestra jako malí „oplácaní s vylezlým pupkem“. MAnžel kvůli tomu začal v 10 letech závodně sportovat. Co s tím? Holka si už všímá, že když si sedne, tak má na břiše varhánky, že má větší zadek než by mohla mít. Přitom jí „normálně“ - má ráda zeleninu, ovoce, maso, sýry, rozhodně se nepřejídá. Nekupujeme sladké limonády, chipsy, to doma máme jednou za měsíc, stejně tak třeba mekáč. Na sladkosti není - sušenku/bonobn si dá 1-2× týdně. Nejradši pije vodu. Jediné, co mi přijde méně vhodné je, že má ráda bílé pečivo a buchty - i když podle mě stále v rozumné míře - 2 rohlíky denně, nebo dvě buchty - necpe to do sebe horem dolem. Má prostě chuděra postavu a trávení po tatínkovi. Předpokládám, že do budoucna bude patřit spíš k takovému hranatějšímu typu dívek, co nemají štíhlý pas. Koukala jsem na ní, ještě vidím rezervu v jejím postoji - má asi povolené břišní svaly, seženu nějakou fyzioterapii. Ale nevím obecně, jak se k tomu postavit - omezovaly byste nějak jídlo?? Jak? Před koronou měla 4 kroužky týdně - dva pohybové a dva umělecké, přišlo mi, že jí to udržovalo tak akorát, že mohla jíst, jak chtěla. Ale ted jak je doma, tak je to na ní hrozně vidět - přitom každé odpoledne tráví 2-3 hodiny na zahradě, lezením po stromech, skákáním na trampolíně…Nechci jí hustit do hlavu, že je tlustá - ale je vidět, že si toho všímá sama a upřímně, vidím pokaždé, jak jí leze to bříško z trička/šatů…
Vždyť podle růstových grafů má ona poměr výška-váha pod 50.percentilem, tzn. více než 50% stejně měřících holčiček váží víc. Nemá prostě jen ještě to dětské bříško, které se vytáhne? Jídlo bych neomezovala (maximálně to, aby se necpala sacharidy na noc), víc bych s ní sportovala.
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi. Dcera 9 let, 145 cm a 35kg - není tlustá, ale je oplácanáV rodině z mojí strany jsme byli všichni jako děti štíhlí a nikdy jsme takový stav neřešili. Naopak v rodině muže byl on a jeho sestra jako malí „oplácaní s vylezlým pupkem“. MAnžel kvůli tomu začal v 10 letech závodně sportovat. Co s tím? Holka si už všímá, že když si sedne, tak má na břiše varhánky, že má větší zadek než by mohla mít. Přitom jí „normálně“ - má ráda zeleninu, ovoce, maso, sýry, rozhodně se nepřejídá. Nekupujeme sladké limonády, chipsy, to doma máme jednou za měsíc, stejně tak třeba mekáč. Na sladkosti není - sušenku/bonobn si dá 1-2× týdně. Nejradši pije vodu. Jediné, co mi přijde méně vhodné je, že má ráda bílé pečivo a buchty - i když podle mě stále v rozumné míře - 2 rohlíky denně, nebo dvě buchty - necpe to do sebe horem dolem. Má prostě chuděra postavu a trávení po tatínkovi. Předpokládám, že do budoucna bude patřit spíš k takovému hranatějšímu typu dívek, co nemají štíhlý pas. Koukala jsem na ní, ještě vidím rezervu v jejím postoji - má asi povolené břišní svaly, seženu nějakou fyzioterapii. Ale nevím obecně, jak se k tomu postavit - omezovaly byste nějak jídlo?? Jak? Před koronou měla 4 kroužky týdně - dva pohybové a dva umělecké, přišlo mi, že jí to udržovalo tak akorát, že mohla jíst, jak chtěla. Ale ted jak je doma, tak je to na ní hrozně vidět - přitom každé odpoledne tráví 2-3 hodiny na zahradě, lezením po stromech, skákáním na trampolíně…Nechci jí hustit do hlavu, že je tlustá - ale je vidět, že si toho všímá sama a upřímně, vidím pokaždé, jak jí leze to bříško z trička/šatů…
Neomezovala bych jídlo, nabídla bych jiné než bílé pečivo. Třeba byste ho mohly spolu upéct. A jezdila bych s ní třeba na kole. Neříkala bych, že je tlustá.
Dcera má 8,5 a skoro stejné míry a určitě není tlusta. Všechny nase holky jsou bytelne, takové nasvalene. Jak píšou výše, max. omezit bile pečivo a bily cukr. Jako matka víš, co jí a pije, tak tam treba lehce zredukovat. Ale pozor na zdravé tuky a tak, to potřebuje to k vyvinu.
@zrcadlo píše:
Vždyť podle růstových grafů má ona poměr výška-váha pod 50.percentilem, tzn. více než 50% stejně měřících holčiček váží víc. Nemá prostě jen ještě to dětské bříško, které se vytáhne? Jídlo bych neomezovala (maximálně to, aby se necpala sacharidy na noc), víc bych s ní sportovala.
já vím, že není tabulkově tlustá - ale vzhledově „ano“
já doufám, že se jí ještě tělo změní, jak poroste, ale v 9 letech se mi zdá už - nechci říct málo dětská - ale vlastně nevím, jak to bude. Jakoby se jí to bříško udělalo za posledního půl roku, jakýmsi „hormonálním skokem“
Nevím, jak k tomu přistupovat, ona to vnímá negativně, já/muž že vizuálně to nevypadá moc dobře, ale věříme, že z toho vyroste…Navíc ještě jako bonus k tomu má ségru hubeňoura, která je po mě/mojí rodině - tenká špejle, co se cpe bonbony a sušenkami a je jako lunt…
Začni s ní jezdit na kole, nebo si pořidte psa a choďte s ním na procházky.
Holčina v rodině byla jako desetiletá dost velký cvalík a to měla i nějaký pohyb a teď je z ní kočka neuvěřitelná. Vytáhla se a vyrostla z toho.
Podle mě není tlustá.
Syn má 8, 135 cm a 33 kg a tlustý rozhodně není. Starší ano, jenže ten má při výšce tvé dcery skoro 50 kg. Řeší se to hodně těžko. Strašně rychle přibral během roku a půl.
Hlídala bych stravu a pohyb. To je základ. Víc bych nehrotila.
@Anonymní píše:
Poměr výška váha se zdá normální ne
Holt každý nemůže mít figuru jako Barbie, moje mladší dcera je taky spíš do manželovo rodiny, není žádné tintítko hubené, snažím se aby jedla zdravě a měla dost pohybu. Víc člověk udělat nemuze.
Bydlíme v horské oblasti, jsou tu náročné terény, kolo ne. Chodí na zumbu a na basket.
Já tak nějak myslím, že z toho vyroste, má jen jiný typ postavy než já a tak mě to překvapuje, že může i u dítěte které jí tak nějak normálně tohle nastat.
Trápím se tím samým, takže vás chápu, ale dle vašich slov děláte maximum. Moji dcerce jsou teprve 3roky. Máme dcery dvě, ta starší je hubená jako koza a ta mladší je takový náš buřtik. Nerada bych, aby s tím měla do budoucna problémy a tak se to snažím řešit dopředu. Nicméně nevím už jak. Pohybu mají obě dost, jsme venku maximum, co to jde, min. jednou denně dlouhá procházka. Jídlo normální, snažíme se nedávat vůbec sladké, buchty apod, zeleninu a ovoce ji pěkně, nejsou vybírave, porce nijak velké, piji jen čistou vodu. Přesto že obě jedi stejně, ta starší je jak lunt, skoro ji lezou zebra a ta mladší je kulička. Manžel takový byl od mala bohužel taky, tak se utesuju tím, že je to asi genetické
,ale co s tím?
přece nebude od malička jen na vodě.
@Anonymní píše:
já vím, že není tabulkově tlustá - ale vzhledově „ano“já doufám, že se jí ještě tělo změní, jak poroste, ale v 9 letech se mi zdá už - nechci říct málo dětská - ale vlastně nevím, jak to bude. Jakoby se jí to bříško udělalo za posledního půl roku, jakýmsi „hormonálním skokem“
Nevím, jak k tomu přistupovat, ona to vnímá negativně, já/muž že vizuálně to nevypadá moc dobře, ale věříme, že z toho vyroste…Navíc ještě jako bonus k tomu má ségru hubeňoura, která je po mě/mojí rodině - tenká špejle, co se cpe bonbony a sušenkami a je jako lunt…
Ono se to ještě změní. Někdo i holt je ten typ, jablko. Někdo přesýpací hodiny. Nejstarší dcera byla též v tomto věku oplacana..teď jí bude 15, vytáhla se, vyspěla, všechno se nějak přeskupilo a je v pohodě. Bude se muset hlídat, má sklony po matce ( ne mně), ale čekala jsem to horší. Po tom 13 roce se hodně změnilo.
@Anonymní píše:
Trápím se tím samým, takže vás chápu, ale dle vašich slov děláte maximum. Moji dcerce jsou teprve 3roky. Máme dcery dvě, ta starší je hubená jako koza a ta mladší je takový náš buřtik. Nerada bych, aby s tím měla do budoucna problémy a tak se to snažím řešit dopředu. Nicméně nevím už jak. Pohybu mají obě dost, jsme venku maximum, co to jde, min. jednou denně dlouhá procházka. Jídlo normální, snažíme se nedávat vůbec sladké, buchty apod, zeleninu a ovoce ji pěkně, nejsou vybírave, porce nijak velké, piji jen čistou vodu. Přesto že obě jedi stejně, ta starší je jak lunt, skoro ji lezou zebra a ta mladší je kulička. Manžel takový byl od mala bohužel taky, tak se utesuju tím, že je to asi genetické,ale co s tím?
přece nebude od malička jen na vodě.
U nás se to změnilo. Jako malí byli kluci jak Bolek a Lolek, starší vysoký hubený, mladší buclaté batole. A teď mají 8 a 10 a je to úplně naopak.
@Anonymní píše:
Bydlíme v horské oblasti, jsou tu náročné terény, kolo ne. Chodí na zumbu a na basket.
Já tak nějak myslím, že z toho vyroste, má jen jiný typ postavy než já a tak mě to překvapuje, že může i u dítěte které jí tak nějak normálně tohle nastat.
Bohužel, každý má jiný metabolismus. Moje straší dcera je přirozené stihla po mě a mladší i když ji naprosto normálně, nebo i méně než těba některé děti kamaradek, je taková akorát. Není vyzle, má geny po manželovi a jeho rodině.
@Anonymní píše:
Musim take reagovat… sama mam desetiletou dceru, sice je vyssi a tim padem tezsi, ale vypada naprosto stejne. Jsem si absolutne jista, ze to jidlem u ni neni. Jime doma ukazkove, kvalitni a zdrave potraviny, velmi na to dbam. Beham a cvicim, troufnu si tvrdit, ze mam krasnou fitness postavu. Dcera na sporty neni. Bohuzel si myslim, ze to ma po manzelove rodine - postava typu jablko, vyvalene bricho. Jeji teta, manzelova sestra, jezdila v detstvi do odtucnovacich lazni, jeji deda, manzeluv otec, vypadal stejne. Dcera ma od miminka neuveritelnou chut k jidlu, je gurmanka, nejvic ji potesim ne hrackou, ale oblibenym jidlem. Pro ni je nastesti oblibene vsechno - je nadsena z broskvi, rajcat, ale i grilovaneho lososa…Sladkosti se u nas vubec nevedou, maximalne 70% cokolada, limonady, chipsy… nemame, nekupujeme. Ona sama penize nema, takze to tajne take neji. Ted jsem nam dodelala jidlo do krabicek na cely den. Snidane - merunka + Banan na kousky, 2 lzice bileho reckoho jogurtu, vlocky, par vlasaku. Svacina - celozrnny platek chleba s lucinou a na to uzeny losos, k tomu 2 cervene papriky, 3 mala rajcatka a kus okurky. K piti voda s citronem. Obed ma v jidelne, to nejak nezvladam. Doma cca ve ctyri hodiny jablko. Vecere - zelenina, platek celozrneho chleba ( takovy ten mokry, tezky), lucina, 2 platky 98% sunky, platek cedaru, 5 mandli. A to je vse.
Jsem z toho smutna, delam vo muzu. Behat se mnou nechce, maximalne ji vytahnu na kolobezce. Radsi si cte.
Tak z takového jídelníčku by umřela hlady i moje nejmladší 5 letá dcera.. Vždyť je to redukční dieta.. Takhle krmit dítě nemůžeš.. ![]()
Podle mě je rada celkem snadná, dej jí na nějaký sport třeba 2×, 3× týdně. Co sní, tak tam vyběhá a budeš mít po starostech ![]()
@andelka83 píše:
Ono se to ještě změní. Někdo i holt je ten typ, jablko. Někdo přesýpací hodiny. Nejstarší dcera byla též v tomto věku oplacana..teď jí bude 15, vytáhla se, vyspěla, všechno se nějak přeskupilo a je v pohodě. Bude se muset hlídat, má sklony po matce ( ne mně), ale čekala jsem to horší. Po tom 13 roce se hodně změnilo.
supr, tak doufám, že to tak dopadne