Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No mozna je to opravdu vice nez je zdravo ta vaha..starsi dcerka nyni 9leta ve trech letech 99cm a 15 kilo a uz byla zarazovana mezi obeznejsi. V 7 letech byla v nemocnici a vazila 35kilo a merila 135cm a do zpravy vylozene napsali obezni dite. Urcite dle meho neni tlusta, ale od mala oplacana. Musi dost sportovat aby se udrzovala v normalu. takze dle meho jidlo v pohode, nedavat zadne Brumiky a sladkosti, radeji jablicko, hrozno a podobne a urcite vice pohybu/vy jdete pesky s kocarkem, ona at jede na kole nebo odrazedle, pomala chuze nic neresi…nebo jezdit plavat…Dcera vzdy zhubne pres zimu, neb rada lyzuje a jezdi na snowbordu a take je hodne krouzku ve skolnim roce kam chodi, ale pres leto, ac lita po venku tak paradoxne nabira…proste kazdy to ma jinak, nmekdo musi se vylozene hodne hybat aby nenabiral…
Prestan ji premlouvat k dojidani
Tohle mi prijde jako jeden z nejstrasnejsich zlozvyku, kdyz rodic dite nauci ignorovat signaly tela.
Navic mi prijde, ze ma celkem malo ovoce a zeleniny, v podstate ke kazdemu jidlu by mel byt kus ovoce a zeleniny.
Pokud ma k obedu testoviny, ma rano, v poledne i vecer mouku, psenice v prilisnem mnozstvi zpusobuje ukladani tuku v oblasti bricha.
Myslum, ze bude stacit par drobnych zmen, nic vic ![]()
Tak to moc nechápu s čeho ma nadváhu. Moje děti mají sladký častěji a jsou v pohodě ale mně nepřijde že by byla tlustá moje má asi čtrnáct a přijde mi hubená ![]()
A co geny? Jake mate postavy vy? Vyradila bych vecer pecivo. Misto peciva, prilohy, nastrouhej jablko, mrkev. Pecivo je zabijak, pokud ma sklony k pribirani, omezit na minimum, jinak jidelnicek ok. Jogurty, do 3 procent tuku, nejlepe bile. Ovoce neprehanet, jeden kus, ci dva.
@elot píše:
Tak to moc nechápu s čeho ma nadváhu. Moje děti mají sladký častěji a jsou v pohodě ale mně nepřijde že by byla tlustá moje má asi čtrnáct a přijde mi hubená
Nektere deti se muzou cpat od rana do vecera(nerikam, ze tve),bramburky, kokina, rohliky se salamem a jou jak lunt. Nekterym das sunku na vic a maji kilo nahore.
Tak jako u dospelych.
Nebrala bych to jako urážku, ale spíše jako varování. Určite je váha vyšší a to co se ted zdá roztomilá oplácanost tak muže být časem problém. Ohlídala bych maximálne přísun stravy, sacharidu a třeba zvýšila pohyb. Určite bych jí nic extremě neomezovala, nemusí hubnout stačí když nepřibere, ale vyroste. Pokud bude přibírat hodne i s rustem obezita z toho určite bude.
Koukla jsem dceři do očkováku a měla ve 3 letech 103cm a 16kg a byla celkem štíhlá. Takže u tvojí dcery mi to nepřijde jako nějaká katastrofa. Jen jí nenuť dojídat a dbejte na pohyb. Jídelníček má celkem O. K., jen ať nepije sladké limonády.
Třeba dve hodiny procházka mi nepřijde moc -např u nás ráno obchuzka celé vsi na odrážedle plus hriřte, po odpoledním spánku to samé v podstate až do sedmi do večera -děti potřebují mnohem více pohybu než se nám dospělým zdá. Plus máme dvakrát týdně dětské centrum a jiné aktiviti…
Já vím, že ty brumíky, a bombóny nejsou nejlepší, ale má je fakt málo, spíš výjmečně. Je to dítě a nevím jak jí mám vysvětlit, že ostatní děti to můžou a ona né. Připadám si jako semetrika, když jí to pořád zakazuju, kamrákdy na mě koukají jako na blázna, když jim řeknu, ať to té naší nedávají. Pečivo vypustit můžu, stejně o něj zrovna moc nestojí. Mám ho teda nahradit zeleninou? To by jí teda k snídaní nebo k večeři měla stačit šunka se zeleninou nebo ovocem? ![]()
Na odrážedle jezdí, pěšky semnou jí to moc nebaví.
@marra2 to je pravda.Ale je fakt, že je necpu bonbonama ale spíš ráda peču ale je pravda, že to mají k snídani a k večeři jsou zvyklý na polévky. A hlavně pořád mají pohyb to je nejdůležitější.
@Anonymní píše:
Já vím, že ty brumíky, a bombóny nejsou nejlepší, ale má je fakt málo, spíš výjmečně. Je to dítě a nevím jak jí mám vysvětlit, že ostatní děti to můžou a ona né. Připadám si jako semetrika, když jí to pořád zakazuju, kamrákdy na mě koukají jako na blázna, když jim řeknu, ať to té naší nedávají. Pečivo vypustit můžu, stejně o něj zrovna moc nestojí. Mám ho teda nahradit zeleninou? To by jí teda k snídaní nebo k večeři měla stačit šunka se zeleninou nebo ovocem?
Na odrážedle jezdí, pěšky semnou jí to moc nebaví.
Rano ji pecivo klidne dej, platek chleba, pul cel. rohliku. K obedu, ryzi, brambor, testoviny vyjimecne. Brumika jednou tydne v dopolednich hodinach. Pokud ma rada sladke, muzes uslehat tvaroh s medem, orisky..Chapu te vic, nez si myslis.
My jsme v redukcni diete jako doma. ![]()
Byla jsem buclate dite, doktorka nasim v mych cca 2 letech rekla, ze jsem oplacana. Dle fotek jsem mela kulate tvare, ale telo ok. Ma mamka (posledla vzhledem a stihlosti, protoze kdo neni stihly, neni stastny) se toho bala tak, ze mi zacala omezovat jidlo. A tehdy jsem zacala fakt nabirat. O dva roky mladsi segre, lecila se s nechutenstvim, dovolovali vsechno, dostavala sladke, ja ne. Kdyz jsem pak v 15 dostavala kapesne, kupovala jsem prevazne sladke, jedla jsem potaji, prejidala se. Zachvatovite prejidani preslo do anorexie, pak chvili klid, zase anorexie, prejidani. Ted cca rok sklony k hladoveni a psycholozka. Rozebrala me na atomy a dle jejiho nazoru za to muze odpirani jidel rodici a vytvoreni naprosto spatneho vztahu k jidlu. Ucim se skoro ve 30 nebat se jidla.
Ja bych to v tomhle veku asi neresila. Jestli je zdravotne ok, myslim tlak apod. Urcite bych na ni neaplikovala rady, kterymi si ridi vecne dietarky.
Já bych to s tím omezováním jídla nepřeháněla a spíš přidala ten pohyb. ![]()
@mater No ona když příjdeme je pak taky na zahradě a tam buď skáče na trampolíně a nebo růžně pobíhá, takže toho pohybu má taky víc, domů jde až když se jde koupat. Dopoledne procházky fakt nestíhám, uklízím a vařím, máme doma malé mimčo a to taky nemůže ležet celý den jen v kočárku.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda má některá z vás doma taky dítko buculatější? Naše dcera měří 101cm a važí 18kg, když jsem s ní byla u doktorky, tak mi vynadala, že je tlustá a že s ní mám začít něco dělat. Mě tlustá nepříjde, je trošku oplácanější, ale tlustá? Nevím co s ní mám dělat, nepříjde mi, že by hodně jedla : Snídaně : půl chleba nebo rohlíku + šunka/sýr, čaj bez cukru, svačina jogurt, oběd : brambory/rýže/těstoviny + maso ( nikdy nedojí, musím jí přemlouvat ), svačina: jablko/banán/nebo jiné ovoce, večeře : půl rohlíku nebo chleba + šunka sýr + rajčátko nebo okurka. Občas brumík, nebo nějaký bombón, ale ne děnně. Můžete mi poradit, co dělám špatně, trápí mě to. Pohybu má dost, máme doma mimčo, tak když to jde, tak chodíme každý den na 2hoďky na procházku a doma taky rozhodně neposedí. Najde se tu nějaká mamina, která má s dítkem stejný problém jako já. Díky za rady
Omluvte anonym, ale mám k tomu svoje důvody.