Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem,
chystám se na IVF a mám následující problém týkající se nákupu stimulačních léků:
Potřebuji ke stimulaci Gonal 900j, v CAR stojí 3000,–Kč jedno pero, což je o tisíc korun více, než je maximální doplatek dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Na slušný dotaz (dělala jsem hloupou), jak je to možné, jsem dostala vyhýbavou odpověď s tím, že existují i levnější méně kvalitní preparáty. V lékárně mi lék nabídli za 1600,–Kč. CAR mi ale odmítá na něj dát recept s tím, že by to nedokázal vypořádat s pojišťovnou (proč je tedy lék prodejný v lékárnách?). Zdravotnictví není absolutně můj obor, mohl by mi někdo sitauci osvětlit, přidat vaše zkušenosti a pomoci řešit situaci?
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Hele, není teď už v kompetenci lékárníka ti nabídnout a vydat lék se stejnou účinnou látkou, kde je menší doplatek?
No, na mě to působí tak, že ne že problém s pojišťovnou, ale že si CAR míň namastí kapsu
Ale třeba se pletu a myslí to jenom dobře
@P28 píše:
Hele, není teď už v kompetenci lékárníka ti nabídnout a vydat lék se stejnou účinnou látkou, kde je menší doplatek?
Ano mělo by to tak být. Dlouhodobě jsem brala ATB (hodně drahé) v lékárně mi bylo řečeno, že pokud trvám na názvu tak mi ho budou objednávat, ale jinak mi byla nabídnuta levnější alternativa kde balení obsahovalo stejné možsví stejné látky ale třeba to bylo od jiného výrobce.
@Seizdra bohužel je to pravda, pojištovna nezdražovala ale jsou dražší takže je jasné kdo zdražil
a recept vypisovat nebudou to by přišli o pěkný peníze ![]()
@wobludka píše:
Ahoj všem,chystám se na IVF a mám následující problém týkající se nákupu stimulačních léků:
Potřebuji ke stimulaci Gonal 900j, v CAR stojí 3000,–Kč jedno pero, což je o tisíc korun více, než je maximální doplatek dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Na slušný dotaz (dělala jsem hloupou), jak je to možné, jsem dostala vyhýbavou odpověď s tím, že existují i levnější méně kvalitní preparáty. V lékárně mi lék nabídli za 1600,–Kč. CAR mi ale odmítá na něj dát recept s tím, že by to nedokázal vypořádat s pojišťovnou (proč je tedy lék prodejný v lékárnách?). Zdravotnictví není absolutně můj obor, mohl by mi někdo sitauci osvětlit, přidat vaše zkušenosti a pomoci řešit situaci?
Tak pozor - zavolej si na pojišťovnu a zeptej se jich. Já vím také o zdravotnictví prdlajs, ale existuje nějaké omezení pro doktory dodávat rovnou léky. Moje máma před týdnem dostala jednu krabičku rovnou u doktora - dala mu i 30,– Kč za recept a on se jí omlouval a říkal, že samozřejmě by měla jít správně do lékárny. Nikdo tě nemůže nutit, kde budeš nakupovat. I když ten někdo vystudoval medicínu. A navíc mám zkušenosti s tím, že lékárny u center - jak s těmi léky počítají - tak tam mají obrovské doplatky. Když půjdeš do nějaké obyčejné, tak ti lék budou muset objednat (obvykle do druhého dne)ale cena je nesrovnatelná. Zeptej se. Ty máš 900 j. celkem, nebo denně? To asi ne, viď.
Jinak já dostala ve dvou centrech recept s radou, že mám jít do blízké lékárny. Ale jít je možné kamkoliv.
Bohuzel i u nas bylo toto sdeleno, nám tedy nebylo dáno ani na vyber, že existuje levnejsi varianta, byli jsme neznalci, poprve takže jsme souhlasili se vším co nám přitukli a že si gonal musime zaplatit primo tam ze na to maji smlouvu, navic ani utrogestan, mi nemohla predepsat moje gynekolozka nybrz oni ![]()
jen tedy nechápu proč ty si máš shánět léky ke stimulaci když ti na něj nedají recept? ![]()
A i jinak je to podle mě pitomost. Pokud je lék z oboru, v kt. předepisující lékař pracuje, což je tento případ (jakože ti psychiatr nemůže předepsat antikoncepci), tak nevidím, proč by CAR měl mít problémy s pojišťovnou. Dupni na ně, že takhle ne a ať ti to vysvětlí. Nebo možná by bylo ještě lepší si zavolat o informace do příslušné pojišťovny a pak jim to omlátit o hlavu (bude-li co).
A ještě další věc. Gonal je v některých centrech ten zdaleka nesympatičtější a „nejkvalitnější " lék - je jeden z nejdražších. Není vyroben z moči starých žen, jako ty levnější. Jenomže ty levnější zase v sobě mají složky, které ty dražší nemají a zejména pro trochu starší "snaživky“ jsou vhodnější, protože produkují například kvalitnější vajíčka. Centra říkají, že ty uměle vyrobené nevyvolávají problematické reakce, protože jsou čistší. Ale já už jsem tady mluvila fakt s hodně lidmi na IVF, s milionem komplikací, ale špatné snášení méně čištěných preparátů jsem se nesetkala nikdy. prostě na každého zabírá nějaký druh, a těžko se dá říct předem, že zrovna Gonal je nejlepší. Do jakého centra chodíš?
@wobludka tak Já teda v pondělí jdu do Car pro léky tak jsem zvědavá. mě dávali pregnyl i utrogestan přímo v Car a chtěli 30Kč doplatek. Pokud budou chtít šílený doplatky za gonal nebo Menopur zkusím vyrukovat s tím, že si to vyzvednu jinde v lékarně.
To bych se na to nekde zeptala, ja ted mela 3 pera gonalu kazde po 450j a nedoplacela sem ani korunu ![]()
V tomto CAR vydává stimulační léky přímo sestřička, na ostatní dostávám normálně recept (fraxiparine, utrogestan apod.). Nejde mi o levnější variantu léku, chci jeden konkrétní. Mohou mě k tomu nutit?
Já jsem teda přímo v lékárně v Praze v Pronatalu doplácela za Gonal tuším 1600 za obě pera. A takový Ovitrell tam stál 300, zatímco v lékárně ve městě jsem před rokem platila skoro 900, tak nevím, jak to mají.
Ale kupovat léky přímo od doktora, to mi přijde divný a mám pocit, že se to nesmí
@wobludka kazdy car to ma jinak. ja se predem informovala, kdyz sem vybirala car. treba ve zline za iui chcou pry kolem 1500 a ve fn olomouc nic.
nekdo chce lecit, nekdo vydelat, tak mi to prijde ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.