Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Na inseminaci můžeš jít myslím 6× za rok - to platí pojišťovana ano může to být 6měsíců po sobě
pak k vajíčkům přidají spermie (buď „jen tak“ nebo je tam vpíchnou pomocí metody ICSI) a vrací je zpět opět dle vývoje, množství, délky kultivace… za 2-5 dní. Transfer probíhá prakticky jako inseminace - tenkým katetrem je zavedou přes pochvu do dělohy, trvá to chvilku, většinou to nijak nebolí, jak běžná gynekologická prohlídka.
IVF probíhá podle toho jaký protokol Dr. předepíše a u jaké jsi pojišťovny, u některých pojišťoven se nejprve posílá žádost.
Já znám zatím jen dlouhý protokol, takže ve zkratce 20DC se jde na UTZ na vyloučení cyst na vaječnících a pokud je vše OK dostaneš injekci na ukončení cyklu, někdo dostane jednu někdo píchá delší dobu, pak za 14 dní nato se začíná se stimulací, zase záleží co napíše Dr za léky a dávky většinou se začíná po týdnu chodit na pravidelné UTZ kde se hlídá počet a velikost folikulů, 2dny před OPU se píchá pregnyl, OPU se dělá v narkóze a po 2 hodinách jdeš s doprovodem domů, rozhodně to není jako laparka, nikde do tebe neřežou, k vaječníkům se dostávají přes pochvu. Dále se vajíčka v laborce oplodní, zase záleží na jejich počtu pokud je jich hodně a jsou kvalitní a je i dobrý spermiogram, stačí oplodnění v petriho misce, pokud je jich málo nebo špatný spermigram, doporučuje se ICSI, pak zase záleží jaká je prodloužená kultivace zda 3dny nebo 5dní a potom už jdou do bříška a to je jako běžná prohlídka u gynekologa se zrcadly, někde se po tom leží 2hoďky někde se jde domů hned.
Ahoj, tak napíšu co vím ze své zkušennosti:
Samozřejmě před začátkem celého procesu vám budu udělána základní vyšetření, hormonální profil, průchodnost vejcovodů, pohlavní nemoci. Případně genetika a imunologie (ale to se dělá spíš až po případných prvních neúspěších).
Přeju hodně štěstí.
Za IUI? Nojo, některá centra to tak mají
Ale nenech se zmýlit, i oni si to určitě účtují na pojišťovnu
Těch 1000 zakamuflují pod nějaký nadstandard a tipuji, že sedmé a více v roce by bylo ještě dražší. Ale tak 1000 není až zas tak šílená částka, byť já chodila do centra, kde se nedoplácelo nic.
@Anonymní píše:
@ugluk děkuju moc, v našem centru se hradí 1000,–, nevím proč
No, v prvé řadě by vám oběma měli provést všecka vyšetření a dle toho postupovat dál. Jsou diagnózy, u nichž je IVF jasná volba. A jsou diagnózy, u kterých to minimálně nějakou dobu stojí za to zkoušet „méně násilně“. Pokud vám nezjistili nějaký opravdu závažný problém a netáhne ti na 40, tak jít na IVF po roce neúspěchu je strašně brzo ![]()
@ugluk já už vše mám HP 3×, vždy v pořádku, průchodnost též, ovulaci každý měsíc i bez léků, na laparo našli jedno ložisko endimetriozy
, tak to jsme si mysleli, že je ten problém, ale doktoři ríkají, že at jedno ložisko mimo vaječníky, děloho a vejcovody neřeším. Myslela jsem, že je problém u mě, ale zřejmě je u manžela, má špatné tvary, přirozeně se prý dá, ale možná to u nás proto trvá tak dlouho. Příští měsíc pujdeme na inseminaci.
Tak to určitě zkoušejte ty inseminace, držím palce, ať to klapne brzy!
A když ne, tak uvidíte, k IVF opravdu člověk musí dozrát hlavně hlavou. nám nezjistili problém nikdy žádný a k IVF nám trvalo se rozhoupat tři roky (nakonec to pak trvalo další tři), takže naprosto chápu ![]()
@Anonymní píše:
@ugluk já už vše mám HP 3×, vždy v pořádku, průchodnost též, ovulaci každý měsíc i bez léků, na laparo našli jedno ložisko endimetriozy, tak to jsme si mysleli, že je ten problém, ale doktoři ríkají, že at jedno ložisko mimo vaječníky, děloho a vejcovody neřeším. Myslela jsem, že je problém u mě, ale zřejmě je u manžela, má špatné tvary, přirozeně se prý dá, ale možná to u nás proto trvá tak dlouho. Příští měsíc pujdeme na inseminaci.
@ugluk určitě do konce tohoto roku budeme zkoušet inseminace a pak se uvidí. Vše záleží na tom nahoře. Nemá cenu se trápit.
@radka101 u mě je silná touha po dítěti
, moc bych si ho už přála, ale zase řeším i finanční stránku, nemůžu se vydat ze všech peněz na pokusy, když tam šance je, ale zase si říkám, že když se odhodlám už teď tak si nebudu smutkem, depkami zkracovat život. Taky nevím, a už bulím, jak to mám říct mamce
, nechci jí trápit. Chtěla by taky moc vnoučka už, brácha má dítě, ale vubec k ní nejezdí a ona se tím trápí a ted když jí řeknu, že od nás s tím jsou taky problémy, tak bude neštastná
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj, potřebovala bych odpovědi na pár otázek (ne doktorským jazykem)
1. IVF jak probíhá? Stimulace, odběr vajíček pod narkózou - jak dlouho jsem pak v nemocnici? Je to jako laparoskopie? Pak oni k nim dají spermie a zkoumají kolik se jich oplodnilo? Za jakou dobu je dávají zpět do těla a jakým způsobem?
2. Zbylé se dávají zamrazit = KET? A s tím se pak dělá co? Kdy se to dává do těla, kolik? A kolik se zato doplácí? A po jaké době neúspěšného ivf?
3. Inseminace - proč je dle statistik úspěšnější 2. a 4. pokus? A může se chodit na inseminaci každý měsíc?
Děkuji, jestli mi někdo na tolik otázek odpoví. Rok neúspěšného snaženi, tak hledám vše.