Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@J_Doe píše:
No mně teda ADHD nepřipadá jako nějaké těžké postižení, a častokrát se za tím schovává nevychovaný potomek (klidně mě sežerte).Jaké dvouleté batole koho napadne nožem? Co jsou to za nesmysly. Když dáš kterémukoliv dvouletému batoleti nůž (opravdu nechápu, proč to děláte) a ono se rozeběhne směrem k někomu a plácá ním, těžko to klasifikovat jako „napadení nožem“.
Prostě si tvůj partner a jeho bývalka nevychovali dítě, tak by důsledky měli nést oba.Takhle tě napadne kterékoliv dítě čímkoliv, záleží jen na tom, co mu do ruky dáš.
Ona tím myslela, že ten třináctiletý napadl její batole nožem.
Ale přijde mi to trochu přitažené za vlasy.
Kluk ani nemá asistenta, zase tak špatně na tom být nemůže.
@Anonymní píše:
@Lama Lama Taky jsem nad tím přemýšlela, já bych své dítě nechala léčit ústavně, když ambulantní léčba je k ničemu, aby bylo schopné se jednou o sebe v životě postarat . O tom ale matka nechce v životě slyšet, argumentuje co by na to řekli lidé z okolí, že dá dítě do ústavu a že už bude mít nálepku magora nadosmrti. Nemáme mezi sebou dobré vztahy, nelze se s ní domluvit.
Mno, pokud byste nahlásili to napadení batolete nožem, zřejmě by na vyšetření jít musel.
Pokud je to teda pravda.
@lamicina píše:
Známí řešili podobný problém, dvě děti, jedno těžce postižené neagresivní, ale s potřebou celodenní péče. Otec chtěl zdravé dítě do své péče a postižené do péče matky. Matka navrhoval střídavku pro oba. Dopadlo to tak, že zdravé bylo ve střídavce, postižené v péči matky, ale otec svůj díl péče měl zahrnut ve výživném, tak aby výživné pokrylo platby za soukromou asistentku a denní stacionář, takže pěkná raketa. Otec tak neměl na to uživit „nové“ dítě z nové rodiny a jeho druhá žena musela od batolete do práce, protože jinak by nezvládali. Otec se odvolával proti výši výživného, ale neuspěl, něco v tom smyslu že buď bude péči platit nebo osobně poskytovat.
Takže původní dotaz zněl: "lze prosím nařídit střídavou péči i přes nesouhlas otce? " Já se domnívám, že ne, ale rád si vyslechnu i jiný názor (podepřený zákonem). Ovšem většina tady původní dotaz neřeší a myslím, že se ptá jen ze zvědavosti.
@Bábrdl A kam to mám jako hlásit? To ho mám udat na policii? Vzal nůž kuchyňský, povalil malýho a řval, že ho zabije pochcánka malýho, držel mu nůž u krku, to vám nepříjde jako napadení? A když denodenně muži chodí sms, že vyskakuje z okna a řve,že se zabije, tak to je co?
@Anonymní píše:
@Markéta80 Otec navrhuje Diagnostický ústav a léčbu, péči jak doposud přes víkendy. Chtěla bych vidět vás, až vám někdo napadne dvouleté batole s nožem v ruce, jak budete reagovat.
tenhle prispevek jsme preskocila. Navrh podal ospodu? Jakoze je nekde zaznamenano, ze toto navrhoval a matka odmitla?
A znovu, komunikuje otec s psychiatrem ditete a zna jeho nazor na situaci? Jake je stanovisko skoly?
Pokud jediny argument matky proti pobytu (ten je na tusim par mesicu) v diagnostickem ustavu je to, co by rekli lidi, a psychiatr i skola jsou pro, je to asi vhodny krok v teto fazi. Daksi pece by mela byt urcena s ohledem na vyjadreni lekare, psychologa a psycbiatra.
@Luboš P píše:
Takže původní dotaz zněl: "lze prosím nařídit střídavou péči i přes nesouhlas otce? " Já se domnívám, že ne, ale rád si vyslechnu i jiný názor (podepřený zákonem). Ovšem většina tady původní dotaz neřeší a myslím, že se ptá jen ze zvědavosti.
Tak spíš obráceně: Kde máš zákon, podle kterého to nejde?
@Bábrdl píše:
Ona tím myslela, že ten třináctiletý napadl její batole nožem.
Ale přijde mi to trochu přitažené za vlasy.Kluk ani nemá asistenta, zase tak špatně na tom být nemůže.
Aha, spatne jsem cetla.
@Anonymní píše:
@Bábrdl A kam to mám jako hlásit? To ho mám udat na policii? Vzal nůž kuchyňský, povalil malýho a řval, že ho zabije pochcánka malýho, držel mu nůž u krku, to vám nepříjde jako napadení? A když denodenně muži chodí sms, že vyskakuje z okna a řve,že se zabije, tak to je co?
To nemyslíš vážně??! Jasně, že bych šla na policii, okamžitě
. A pokud by ohrožoval sám sebe, volám RZ a nechám ho okamžitě hospitalizovat.
@Anonymní píše:
ma o tom ospod zaznamy? Pokud ano a byl vznesen otcem navrh na pobyt v diagnostickem ustavu a ospod nejedna, mel by otec delat dalsi kroky, ne jen reagovat na zamyslenou zadost matky o zmenu pece.
@Luboš P píše:
Ano, to mi tady zatím jednoznačně nikdo neodpověděl. Také by mě zajímalo, zda mě jako otcovu snoubenku může někdo nutit do svého bytu někoho takového přijmout.
Mě krapet přijde, že otec nic řešit nechce. Jen se bojí, aby mu nepřistálo vlastní dítě na krku. Tedy hlavně nextka se bojí. Což chápu… Nicméně, Jednat musí otec. A to ne jen pasivně, bránit se tomu, aby neměl starosti s dítětem. Ale hlavně, aktivně řešit synův zdravotní stav a jeho léčbu.
@Luboš P píše:
Osobne si myslim, ze to bude rozhodnuti soudu. Pokud usoudi, ze matka sama trvalou peci nezvlada a otec nema objektivni duvod, proc by peci nedokazal zajistit, pak by rozhodnout o stridavce mohl. „Nesouhlas jednoho z rodičů není překážkou při soudním rozhodování o střídavé péči. Hlavním kritériem musí být zájmy dítěte, mezi které patří zachování vztahu s oběma rodiči.“
Toto je sice pripad, kdy matka zadala vyhradni peci a nesouhlasila se stridavou, ale dalo by se to aplikovat i na pripad tazatelky. http://nalus.usoud.cz/…GetText.aspx?…
@Anonymní píše:
Ano, to mi tady zatím jednoznačně nikdo neodpověděl. Také by mě zajímalo, zda mě jako otcovu snoubenku může někdo nutit do svého bytu někoho takového přijmout.
no, co se týká tebe, tak ty můžeš zmizet v ten moment, kdy si vzpomeneš. Vykopnout manžela nemůžeš. Jestli jeho syna, to netuším. Každopádněs tím, že s péčí nesouhlasí jeho manželka, na to to u soudu rozhodně neuhraje…
@Anonymní píše:
Mas chlapa z druhe ruky, ktery ma vlastni dite, a ma tak povinnost se o neho postarat. Muzou oba bydlet nekde jinde, a ty budes mit klid.