Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Největší rozdíly je mezi 1 a 2, mezi 2.a 3.už to takovej mazec není
U nás je v plánu čtvrtý, zatím tajemství ![]()
My máme tři - 10,6,3 a je to v pořádku
někdy jsou horší dny a někdy lepší ![]()
Mam to stejne, mam deti 6 a 4 roky a ty do roku mladsiho byly hoooodne narocni, psychicky jsem to cadto nedavala. Ted mame treti miminko 3 mesice a uzivam si to. Uz vim co a jak a navic jsem si uz zvykla.
taky hrozně záleží, jaký to dítě je. u mě druhý bylo dost bezúdržbový, tak to bylo v pohodě. třetí je náročný na pozornost a na fyzický kontakt. takže u nás neplatí, že třetí už se ztratí
ale dobrý, nehroutím se - a to nejstarší má tři a půl, prostřední dva roky a mimčo bude mít čtyři měsíce. vy už to nejstatší máte velký - tam jediný, co bude blbý, tak nástup do školy zřejmě, ![]()
Zatím teda třetí teprve čekám, ale nevidím v tom problém
mám děti po 3 letech a přijde mi to ideální.. jedno ve škole, druhé ve školce (vše máme v okolí), s jedním doma.. Muž nás uživí skvěle, dům je náš, žádné dluhy.. Jediné co budeme muset řešit, je větší auto
ale to zatím nespěchá
děti si spolu krásně vyhrají.. dovolené, výlety, není problém, vše se dá zvládnout, nejstarší už i hodně pomáhá
Muž už teď plánuje čtvrté, ale to mu u mě asi neprojde
kdyby to člověk aspoň nemusel 9 měsíců nosit a pak rodit, vše potom už mi přijde v pohodě
![]()
@Anonymní píše:
Mám 5,5 leté dítě a půlroční. Přemýšlím zda jít ještě do třetího. Je velký rozdíl mít 2 nebo 3 děti? At finanční-škola, školka, strava… Tak i po psychické stránce. Je to více vyčerpávající?
Máme tři, chtěné, plánované a skvělé. Teď mají 11, 13 a 15. Všechny tři mají studijní předpoklady (teď jsou na gymplu) a každé dítě ma svůj sport, kterému se věnuje. Upřímně, finančně je to totální mazec.
Dokud byly mrňavé, byl to v podstatě docela veget, to ale s pubertou skončilo.
My tedy rozhodně nelitujeme, ale naše finance zoufale úpí.
Na rovinu, mít jen dvě, bylo by to vsechno jednodušší.
@SAJ o to mi jde. Nafrkat děti jde strašně lehce. Uzivit malé děti taky,ale uživit když jsou starší asi uz brnkacka neni. A určitě jim chci dopřát. Ne jim říct jste 3 bohuzel pro vás pro všechny na kroužky nemáme. Nebo ridicaky apod…
@Anonymní píše:
@SAJ o to mi jde. Nafrkat děti jde strašně lehce. Uzivit malé děti taky,ale uživit když jsou starší asi uz brnkacka neni. A určitě jim chci dopřát. Ne jim říct jste 3 bohuzel pro vás pro všechny na kroužky nemáme. Nebo ridicaky apod…
No jo ale co bude az bude puberta nikdo nevi.
My mame 4 deti. Zatim zvladame bez problemu i s jednim prijmem. Je pravda ze v narocnejsich obdobich - vanoce, prazdniny, nastup do skol - ty prachy mizi neuveritelnym tempem. Na druhou stranu az budou deti vetsi budou dva prijmy a navic ted jeste zvladame setrit. Nicmene zcela.logicky predpokladam ze ve ctyrech toho budou mit mene nez kdyby byli tri nebo dva a ze budou muset casem prilozit ruku k dilu a na nektere sve " nutnosti" si privydelat…
@zumzum no jenže takto to prave nechci. Ja jsem jedinacek. Manžel ze 3 děti a právě ani jeden jsme nezažili budeš si muset na to treba vydelat. Ja nikdy nechodila po brigadach.
Syn si přeje k vánocům ctyrkolku a chcem mu ji splnit. Stojí 10tisíc slozime se s prarodicema. A takto chcem dopravat i druhému ne aby vse dedil. Rada bych obcasnou dovolenou u more ne aby děti znali jen dvorek a CR. A dle toho co čtu tak uz je pak znat 2-3 děti. Často rodinne vstupné a vse nastaveno 2+2. A jde mi u o budoucnost kdyz je dětem právě kolem 15let…
@Anonymní píše:
Mám 5,5 leté dítě a půlroční. Přemýšlím zda jít ještě do třetího. Je velký rozdíl mít 2 nebo 3 děti? At finanční-škola, školka, strava… Tak i po psychické stránce. Je to více vyčerpávající?
Jistě že je..já myslím že 2deti bohatě stačí…
Ahoj,my máme zatím 2 děti.Skoro 5leté a 3 leté.Plánujeme do roka ještě třetí a finančně je to v pohodě.Máme vlastní domek,vodu a platíme jen elektriku,jídlo,školku.Tak nám dost peněz zbude.Horší to bude s větším autem,ale na splátky to nějak půjde.Kdybych ale bydlela za nájem,vodu… a za pár let k tomu připočetla výdaje za 3 děti ( škola,kroužky,výlety,dovolená,vánoce,narozky,tábory…),tak bych asi do třetího nešla.Taky jim chci dopřát,ale zase ne vše.Musí vědět,že vše není zadarmo!
Máme tři a jsem šťastná za to. Ony se miluji, máme je brzy za sebou. Jako finance to stojí - bundy boty oblečení kroužky poplatky za školku školu obedy atd ale nemenila bych. Milujeme je nade vše.
a byly všechny plánované …
@Anonymní píše:
@zumzum no jenže takto to prave nechci. Ja jsem jedinacek. Manžel ze 3 děti a právě ani jeden jsme nezažili budeš si muset na to treba vydelat. Ja nikdy nechodila po brigadach.
Syn si přeje k vánocům ctyrkolku a chcem mu ji splnit. Stojí 10tisíc slozime se s prarodicema. A takto chcem dopravat i druhému ne aby vse dedil. Rada bych obcasnou dovolenou u more ne aby děti znali jen dvorek a CR. A dle toho co čtu tak uz je pak znat 2-3 děti. Často rodinne vstupné a vse nastaveno 2+2. A jde mi u o budoucnost kdyz je dětem právě kolem 15let…
Tak v tom.pripade sis odpovedela sama
my to.mame nastavene jinak. Ja bych ctyrkolku nekupovala i kdyz mam na to koupit ji vsem. Do mesice to bude stat v koute a nikdo po.tom nevzdechne. Radsi koupim kolo za pulku se kterym vyrazime spolecne na vylet.
Ja naopak po brigadach chodila i na stredni a vysoke. Jednu dobu jsme jako rodina zazili tezke chvile kdy jsem na vysoke castecme dotovala rodice. Nemam pocit ze by mi to v necem uskodilo. A nemam pocit ze by to melo v necem.skodit mym.detem.
Pokud to ale u vas mate nastavene jinak pak asi nema smysl planovat dalsi dite. Nikdo nikdy ti nerekne ze tri deti stoji min ( energie, casu i penez) nez dve. A dost pochybuju ze z nas vicedetnych ti nekdo napise ze lituje ze.ma tolik deti. Pak se pridaji ti kteri maji mene deti s nazorem ze delas dobre. Radsi.min deti a vic doprat - a bude z toho klasicky hadka…
Kazda cesta je ok kdyz ti vyhovuje. Kazdy to.ma nastavene proste jinak…
@Anonymní píše:
Máme tři a jsem šťastná za to. Ony se miluji, máme je brzy za sebou. Jako finance to stojí - bundy boty oblečení kroužky poplatky za školku školu obedy atd ale nemenila bych. Milujeme je nade vše.a byly všechny plánované …
Proc anonym?
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.