Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
DObrý den, chci se zeptat…Mám dceru 2,5 roku…rodičak mi končí duben 2018 (kdy dovrší 3 roky) mám to zažadané i v práci…Mám tam dobu neurčitou…ale čekám druhé termín mám koncem března 2018 takže to je v pohodě..ale jde mi o to zda mám nárok na další mateřskou když mám dobu neurčitou…s tím že jsem si v té práci kde mám dobu neurčitou odsloužila pouze skušební dobu a k tomu asi 5 dní takže jsem tenkrat překlenula skušebku a tím že sem odpracovala 5 dní po skušebce sem měla dob neurčitou a ihned jsme šla na rizikové a byla doma do porodu…a ted mijde o to zda budu mít nárok na další mateřskou když sem tam odsloužila pouze 3 měsíce (ale mam dobu neurčitou) tudíž bych měla mít narok ale stejně se raději zeptam protože si nejsem jistá…1.3 bych měla nastoupit tak snad mít narok budu…děkuji moc
Nárok na mateřskou máš, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou.
Odpracovaná doba na to myslím vliv nemá.
@Caborina měla bys mít nárok, ale ještě se zeptej na OSSZ. Mám to podobně děti po 2,5 roku ( jen odpracování 1,5roku) a mám nárok. Pro nárok by prý to druhé nemělo být s větším odstupem než 4 roky? Nechci kecat…
Pokud jste měla nárok na mateřskou a zaměstnanecký poměr trvá, tak byste měla mít nárok na mateřskou i nyní. Jenom doporučuji upravit čerpání rodičovského příspěvku aby se stihl vyčerpat před nástupem na mateřskou, jinak o zbytek peněz přijdete.
@Heivka no to jsem již udělala a mam narok max na 7600 takže nestíham vybrat měla sem nízky vyměřovací zaklad…a přes manžela to nejde ten ma PID a brigadu
@Caborina Tak to je škoda, ale hlavně nahlašte na UP, že nastupujete na mateřskou ať vám RP ukončí, jinak byste musela vracet přeplatky a je s tím zbytečné běhání.
@Heivka jj to ano to udělam…mam tam RD do 28.2 a pak mi jakoby končí protože 1.3 mam přejít na MD…ale samozřejmě tam zajdu stejně budu muset na OSSZ kde mi musí potvrdit vyměřovací zaklad pokud se nepletu? Nebo jak to vubec je, na gyndě mi da papíry a s nima pujdu na OSSZ nebo to zašlu zaměstnavateli?
@Caborina Papír od gynekologa dáš zaměstnavateli a ten to spolu s přílohou pošle na OSSZ.
@Caborina Já normálně dostala papíry na PPM od doktorky a příští týden je ponesu do práce účetní a taky tam oznámit, že na podzim ještě nenastoupím.
@feliska píše:
@Caborina měla bys mít nárok, ale ještě se zeptej na OSSZ. Mám to podobně děti po 2,5 roku ( jen odpracování 1,5roku) a mám nárok. Pro nárok by prý to druhé nemělo být s větším odstupem než 4 roky? Nechci kecat…
Pro nárok je jedno jak dlouhý je odstup mezi dětmi, když trvá pracovní poměr. Nástup na další PPM do 4 let věku předchozího dítěte hraje roli z hlediska výpočtu výše PPM - pokud je to do 4 let za trvání stejného zaměstnání, tak se PPM vypočítává ze stejného vyměřovacího základu jako předchozí, pokud je ten vyměřovací základ vyšší než aktuálně zjištěný.
@Heivka ok..ja mam zaměstnavatele totiž dost daleko se sídlem tak musím poslat na adresu..už si to nepamatuji jak to bylo s prvním ![]()
@Lendeš jj ok, musím poslat poštou zaměstnavateli…a pak mi přijde domu vyrozumění nebo jak to je? pošlu zaměstnavateli ten potvrdía pošle na OSSZ a pak dále?
@Caborina Pošleš to zaměstnavateli, on s přílohou na OSSZ a pak si na OSSZ můžeš (ale nemusíš) telefonicky ověřit, že tam všechny podklady mají. A pak ti buď přijde dopis o přiznání PPM nebo rovnou první dávka PPM. Některé OSSZ myslím dopis o přiznání neposílají.