Nárok na dědictví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
14.5.13 09:56

Nárok na dědictví

Ahoj,
chci znát názor někoho jiného tak píši sem.
Manželovi již nemá rodiče, otec mu zemřel cca před 20 lety, matka před 2 lety.Po rodičích zůstal dům ve kterém ovšem žije jeho svobodná(40 let) sestra.Jsou tři sourozenci, mají dům dle dědictví rozdělen na tři díly. No manžel nechce od sestry vyplatit svůj podíl. Prý na to sestra nemá. Když mu řeknu, že to je její problém a ať si buď vezme úvěr na vyplacení nebo se dům prodá a ona ať si koupí garsonku, tak mě řekně že jsem zlá a vlastně mi do toho nic není. Pořád sníme o vlastním bydlení, již několik let ale jsem už čtvrtým rokem na MD máme děti 4 roky a půl roku a vyžijeme jakž takž. Vím, že za cca 500 tisíc by jsme na vlastní bydlení nedosáhli ale až by mi skončila MD a nastoupila bych do práce šlo by uvažovat nad hypotékou. Jak je na tom jeho bratr s vyplácením netuším ale vím, že také žijí velmi velmi poskromnu a splácí hypotéku. Nechápu proč se jí bojí říct ať je vyplatí. Uvažuju pouze já takhle reálně nebo jsem fakt zlá a sobecká???Kdyby jsme měli vlastní bydlení a byli zajištěni tak neřeknu ale takhle???Manžel vlastně zajistil sestru, ta má tedy vystaráno žít si v klidu sama v domě bez hypotéky a on nemá nic. Už jsme se na toto téma tolikrát pohádali ale mě to pořád vyloženě sere :x (omlouvám se za výlev).Tak co vy na to???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8566
14.5.13 10:06

No ja bych Ti na miste manzela taky rekla, ze Ti do toho nic neni, protoze by me tvuj prehnany zajem o muj majetek vytocil. Dum po rodicich bych taky neprodala. U Vas je to jine zrejme v tom, ze trete bidu s nouzi, v tom pripade by to chtelo opravdu neco delat. Me by naopak „vylozene sralo“ kdybych nemela jak na vlastni bydleni prispet a spolehala na druhe, ze zadluzi sestru, prodaj dum rodicu atd. Abych ja mela vysnenou strechu nad hlavou. Kazdy jsme ale jiny…

Příspěvek upraven 14.05.13 v 10:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
14.5.13 10:13

@kacka88 dědictví se do společného jmění manželů nepočítá, takže čistě teoreticky je tobě po tom fakt houby. Nevím, jaký mají se sestrou vztah, jak moc se spolu baví nebo nebaví. Myslím si, že by se mohli domluvit tak, že by sestra splácela postupně (něco jako hypotéku). Sice to pro tebe asi nebude ideální řešení, když by jsi chtěla nejraději peníze v celku, ale tak by se to postupně mohlo vyřešit. Je to tedy za předpokladu, že to chcete vyřešit v klidu a ne taháním po soudech.

Bohužel tím, že se o tom s chlapem budeš hádat, dokážeš jen to, že se zatvrdí a neudělá nic. Zkus promyslet různá řešení. Třeba že by jste si vy vzali hypotéku na vyplacení jeho sourozenců a do domu šli bydlet vy. Určitě na něco přijdete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35710
14.5.13 10:15

No tak kdyz na to sestra nema a nedohodli se vsichni tri, tak s tim asi nic neudelas. Tretinu baraku bude mit stale, predpokladam, ze do toho zadne penize nedavate, takze muzete byt radi, ze se o to nekdo vubec stara.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
14.5.13 10:20

Já bych to po svým bráchovi taky nechtěla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3542

Já nevím asi je to o lidech…Svoji sestru bych taky nevyšplouchla…ale vím, že ani ona by nevyšplouchla mě stylem. Já mám barák, budu si tu v něm pěkně žít a ani mě nenapadne řešit, že bych měla půlku dát sestře. Nevím jak to máte vy, ale já být na místě té sestry v tom domě, první věc co řeším je, aby byl barák férově rozdělen a né že budu mlčet a hovět si v tichosti v baráku. Co to pak je za sestru?
bratr mého manžela zůstal v bytě po rodičích a ani ho nenapadlo dělat mrtvého brouka, ale první co bylo, že za náma přijel se domluvit jak nám splatí část co patří manželovi, v jaké výši do kdy, my ho překecali at si teda úvěr nebere že bude spálet po částech a bylo…
Asi jsme z jiného světa nebo nevím, ale takhle by to snad mělo normálně fungovat né? A né dělat že nic jako není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439

Pokud je sestra dospělá svéprávná osoba, měli by se sourozenci domluvit na nějakém vypořádání dědictví. Také nevidím důvod proč by jeden ze sourozenců měl mít dům a ostatní nic, pokud byl odkázát všem třem. Naopak si myslím, že je jejich sestra trochu sobec pokud ví, že ani jeden z bratrů nic moc nemá a ona si zabere celé dědictví a nesnaží se to nijak vyřešit. Nejlepší by bylo, kdyby byl někdo z nich schopen ostatní vyplatit, aby dům zůstal v rodině. Pokud to není možné je podle mě spravedlivé dům prodat a zisk rozdělit mezi tyto tři sourozence. Pokud má dům hodnotu, měl by jeden díl snad stačit na nějaké slušné bydlení pro sestru. Pokud chtějí být bratři vůči sestře takto solidární můžou jí z prodeje nechat větší částku nebo takovou, aby jí to, alespoň na tu garsonku stačilo. Ona by měla zajištěné bydlení a oni, alespoň nějakou část dědictví. Každopádně je to, ale na domluvě mezi nimi třemi, ty s tím asi moc nenaděláš, zvlášť pokud jsou na dům citově vázaní a nechtějí ho prodat z tohoto důvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.5.13 10:26

Nic ti do toho není, je to manželova věc, jeho soukromá věc mimo SJM, co udělá s dědictvím po rodičích je jen a jen jeho věc, ty o tom nerozhoduješ. Pokud to manžel chce nechat své sestře, respektuj jeho názor. Není to tvůj majetek. Už ti několikrát da najevo svůj názor, ty se s ním hádáš a stále začínáš, na místě tvého manžela bych tě poslal na kytky. Skutečně ti do toho nic není ani coby manželce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
14.5.13 10:29

@kacka88 a kde vlastně bydlíte? V nájmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
napresdrzku
14.5.13 10:31

Postupné splaceni nedoporučuji, řešila to tak kdysi matka se svojí segrou, nějaký pulmilion po 10 tisících se rozkutalel a matka nemá nic a ségra barák. Mne zase tak sobecké nepřijde to chtít řešit, pokud trete bídu, ale na to si musí přijít především tvůj manžel. Dům se dá vždycky prodat, nepíšeš ale v jakem je stavu, ani jakou má hodnotu pro ty, kdo tam vyrůstali a co znamenal pro jejich rodiče. Takže si jedině zkusit opět promluvit, ale nelámat přes koleno, nadělala by se jen zla krev.

• Citovat
  • Upravit
la-nika
14.5.13 10:39
@Maja25 píše:
@kacka88 Tak se nastěhujte do baráku k sestře a vyplaťte bratrova manžela a je to. :mrgreen:
Děti budou v domečku, sestra se nikam nebude muset stěhovat, s opravama domku ji pomůžete a bratr bude vyplacen.
Co komu bude chybět? :mrgreen:

Taky mě to napadlo… proč ji rovnou vyhazovat kdyz jedna ženská zabere jen jeden pokoj… dejme tomu… nebo se nemuzete ani citit?

• Citovat
  • Upravit
13119
14.5.13 10:44

Mě to sobecké nepřijde, vy nemáte svoje bydlení a sestra svobodná bez dětí má celý barák k dispozici…Manžel je spolumajitel, co do budoucna? Bude se podílet na opravách? Když bylo dědictví, muselo se tam napsat, že ostatní sourozence vyplatí, ne? Lidi nemají peníze, ale budou se hrdě bít v hruˇˇd, že nemůžou chudáka přeci dohnat k půjčce nebo prodání majetku, na který mají nárok. Tvůj manžel má povinnost i k dětem, no ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
14.5.13 11:00

Určitě není sobecké chtít po sestře svůj podíl z dědictví. Problém je, že ten, koho to pálí, není dědic, nýbrž jeho manželka. Ta zřejmě nemá vztah ani k domu, ani k oné sestře a tudíž nevidí žádný důvod, proč to neřešit (a že řešení by bylo mnoho, jen si vybrat, ale zainteresovaný manžel z nějakého- pravděpodobně citového- důvodu ani jedno využít nechce.)

Jak už tu padlo mockrát, dědictví je jen jeho, tobě do toho de facto nic není. Zkus nad tím příliš nedumat, stejně s tím nic neuděláš, jen v sobě budeš živit zášť vůči švagrové a budeš se hádat s manželem. Spíš se soustřeď na to, jak jinak na nějaké vlastní bydlení dosáhnout- vždyť kdyby manželovi nezemřela maminka, tak byste tyto peníze také k dispozici neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klare
14.5.13 11:11

Taky bych ti řekla, že ti do toho nic není… Pokud je tam sama, zkuste se domluvit a nastěhovat se tam, pokud je dům dispozičně takový, abyste měli všichni klid… Kdyby to bylo naopak, vy tam bydleli a oni po vás chtěli peníze, taky by se ti to nelíbilo… Taky bych neprodala dům po rodičích… Manžel je dobrý, že se ti tak vytrvale brání a že má kousek srdíčka.

• Citovat
  • Upravit
8566
14.5.13 11:18

Mě teda jak jsem to četla poprvé napadla ještě jedna taková né moc hezká věc :oops:. Píšeš, že jeho sestra je sama (samozřejmě nevím, jestli plánuje být sama napořád), ale v této situaci, my přijde hloupé aby dům odkupovala zrovna ona, která nemá žádné dědice. Jestli trošku chápeš jak to myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí