Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Aneta.Berg píše:
To jeTaková závěť je nezákonná… jestli ti někdo z tvých blízkých tvrdí, že podle tohoto modelu dědil, tak ti zcela určitě kecá.
To není závět, za života daruješ někomu, to nelze napadanout ![]()
@araw
přesně
naše babička napsala ještě za života všechen svůj matejek na nejoblíbenější vnouče - mého bratrance (dohromady jsme 4) a neudělali jsme nic, jen už se nestýkáme ![]()
@araw píše:
To není závět, za života daruješ někomu, to nelze napadanout
Tak to je jiná…
@leene píše:
@araw
přesněnaše babička napsala ještě za života všechen svůj matejek na nejoblíbenější vnouče - mého bratrance (dohromady jsme 4) a neudělali jsme nic, jen už se nestýkáme
Jasně, to jsem pochopila. Otázkou je, jestli by to nedopadlo stejně i v případě kdyby se normálně dědilo. Majetek je hroznej, prostě peníze kazej charakter, já to říkám furt ![]()
@araw
Asi dopadlo
my stejně nic nechtěli a vztahy nebyly ideální ani za života babičky…takže tak ![]()
To my take mame problem.za zivota mych prarodicu sepsaly zavet.kde vse bylo rozdelene rovnym dilem
tak syn za rodinny domek po rodicich dostal penize.deda umrel a v dedictvim vse dostaly tak jak bylo. jenze tam bylo receno ze zavet zustava tak jak je napana.moje mati je po operaci zad, po rakovine prsa, ma vysoky krevni tlak. jenze hodne pomahala s dedou mel rakovinu zaludku.tak se snim natahala odnesla to ze nemuze na ruky a celala by ji dalsi operace jenze doktori do toho nechteji dopadlo by to tak ze by zustala na voziku.my se
sestrou po dedovi nedostaly nic.mati zdedila movity i nemovity majetek v pozustalosti byl traktor ten jeji bratr prodal bez souhlasu matky.svou matku navedl aby na nej prevedla svou pulku domu i s polnostmi.my jsme tam za báickou jezdily. jenze me prisla od jejiho syna sms prestan me jezdit sikanovat a nech me v klidu dozit ja jsem sve bciad nic neudelala. pravnoucata ji nevidely rok nema o ne zajem nechce je videt.
Milá zakladatelko, jsem bezvýhradně na Tvojí straně a nemusím znát podrobně situaci ani vaše rodinné vztahy, abych měla jasno: Moje rodina, respektive moje děti jsou a vždy budou pro mě na prvním místě! Je jasné, že nechceš žádný majetek pro sebe, pro vlastní hrabivost… Taky bych pořád měla před očima to, že děti vyrůstají v paneláku, hrát si chodí na nějaké veřejné hřiště, když by mohly být na vlastní zahradě, která je přizpůsobená pro ně ![]()
A jak už tu někdo psal, takováhle situace s nevyřešeným dědictvím není jen tak…
Ten dům měl v době, kdy manželova maminka zemřela nějakou hodnotu… Pokud do něj manželova sestra bude jakkoliv investovat a spravovat ho, investuje vlastně do něčeho, co není její. A pokud se o dům naopak starat nebude, tak bude tu hodnotu ztrácet a za pár let to dopadne tak, že z něj bude ruina ![]()
Chápu, že je to pro celou rodinu ošemetná situace, ale právě pro klid a dobré vztahy v rodině by se toto mělo včas řešit, než to dopadne tak, že si to budete všichni navzájem ještě víc vyčítat ![]()
@Aneta.Berg píše:
To jeTaková závěť je nezákonná… jestli ti někdo z tvých blízkých tvrdí, že podle tohoto modelu dědil, tak ti zcela určitě kecá.
Tady nejde o závěť jako takovou, ale za života tchánovci přepsali majetek na jednoho ze tří synů (nejmladšího) - protože by se prý o rodinu finančně nepostaral a nezvládl by platit někde nájem. Prostřední syn (můj švagr) má teď na jeho pozemku postavenou garáž, kde mu rodina chodí „šňupat“ ve věcech… Mého muže odepsali už dávno - tam se jedná o chladný vztah už od ranného dětství.
Ano, pochopila jsem to už v 10:30, ale i přes to děkuji za dovysvětlení. Jinak jsem ještě přemýšlela nad problémem autorky a jediná rada, která mě k tomu dál napadla je – nestrvávat v té současné nasranosti moc dlouho. Pokusit se co nejrychleji dohodnout na přijatelném kompromisu i za cenu vzniku nepříjemného konfliktu. Chce to dát na jevo pochopení jeho strany a následně předložit věcné argumenty nejlépe bez emocí. Strategicky naplánuj dobu, ideálně se vyhni období před MS (já tedy v téhle době nejsem schopná řešit nic a všechny debaty končí mým pláčem
. Zamysli se co tě na tom štve nejvíc. Štval by tě život, kterým teď žiješ i kdyby žádný barák nebyl? Jestli s tebou mává jenom závist, že ona má a ty ne, tak je to blbý. Na tomhle pocitu se s tebou manžel nikdy neshodne. Ale, mohly by to být i obavy o to, že dohadování se o podíl tímto neřešením tvůj manžel přenáší do budoucna na tvoje děti. Co kdyby se mu něco stalo? Je vaše finanční situace tak vážná… Prostě se na tu debatu dobře připrav. Protože jestli budeš stále „nasraná“ a budeš kvůli tomu vyvolávat hádky, může to manžel vyřešit i tak, jako zde diskutovaná tchýně – daruje svůj podíl sestře, aby měl klid a tvý děti z toho budou mít velký kulový.
@Kaczenka
To mi hlava nebere, jak může mít někdo chladný vztah ke svému dítěti už od dětství. Chápala bych, že některé děti se vyvinou v jinou dospělou bytost, než by si jejich rodiče představovali…ale dítě? Co může tak hrozného rodičům provádět?
@me2dova, to mi právě hlava také nebere.
Švagrová říkala, že se tchýně vyjadřovala něco v tom smyslu, že neví po kom je muž takové špatné povahy, a že je pokažený babiččinou výchovou
Nikdy se k rodičům špatně nechoval, ale odtažitě ano
A já dnes můžu jeho babičce
jen poděkovat ![]()
@araw píše:
To není závět, za života daruješ někomu, to nelze napadanout
Ale to není pravda, i darovací smlouvu můžeš napadnout. Naše sousedka před pár měsíci něco podobného prohrála. Rodiče ji darovali dům a její sestra po smrti rodičů tuto smlouvu napadla. Nemohla by ji napadnout, kdyby ji rodiče dům prodali, ale dar. smlouvu mohla napadnout. Sousedka ji musí vyplatit polovinu odhadní ceny. Když máte dobrého právníka, tak to není problém
@nepřihl. mili píše:
Ale to není pravda, i darovací smlouvu můžeš napadnout. Naše sousedka před pár měsíci něco podobného prohrála. Rodiče ji darovali dům a její sestra po smrti rodičů tuto smlouvu napadla. Nemohla by ji napadnout, kdyby ji rodiče dům prodali, ale dar. smlouvu mohla napadnout. Sousedka ji musí vyplatit polovinu odhadní ceny. Když máte dobrého právníka, tak to není problém
Darovat můžeš co chceš. To lze jen v případě, že by nebyl ten člověk při smyslech, jinak je to každého věc, komu daruje svůj majetek
@araw píše:
Darovat můžeš co chceš. To lze jen v případě, že by nebyl ten člověk při smyslech, jinak je to každého věc, komu daruje svůj majetek
Ano, to můžeš, ale pak musíš počítat s tím, že ji může nespokojený sourozenec napadnout a ty to můžeš prohrát
@nepřihl.mili píše:
Ano, to můžeš, ale pak musíš počítat s tím, že ji může nespokojený sourozenec napadnout a ty to můžeš prohrát
Napadnout to jde hodně těžko, buď se to musí uhrát na nesvéprávnost nebo zpochybnit svobodnou vůli dárců.