Nárok na neschopenku po výpovědi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Skončení pracovního poměru nemá na nemocenskou vliv, jen pak oznam pojišťovně, že jsi dál na neschopence. Dokud na ní budeš, tak se na pracák hlásit nemůžeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš díky za odpoved
tak to sem hned klidnější. Nerada bych v krajnim případě zustala uplne bez prijmu :/ a na internetu jsem o tom nic nenašla, jak to funguje když neschopenka trva. Tam bylo vse jen o ochrane lhute když se onemocněla po vypovedi.
- Citovat
- Upravit
Jen pozor, nekteri lekari radi ukoncuji PN kdyz uz nejsi zamestnana, protože muzes byt doma a nahlasit se na UP
netusim jak moc je tva nemoc vazna…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemocenská platí dal, normálně tě vyplácí ossz/cssz ![]()
Já byla na neschopence fabrika mě normálně propustila a já se držela na neschopence, abych byla „falešně zaměstnaná“
- Citovat
- Upravit
@Tereza624 jakto, že vás fabrika propustila?
pokud vim tak pri neschopence vás zaměstnavatel propustit nesmi, pokud jste v ochranné lhůtě.
Můžu se zeptat jak to je treba s placenim zdravotního, sociálního pojisteni co normálně platí zaměstnavatel? Musim si ho tedy po vypovedi platit sama ikdyz budu na neschopence? V tomhle zatím vubec nemam prehled a nechci pak mit nejaky komplikace.
- Citovat
- Upravit
Protoze jsem byla zaměstnaná pres agenturu, takže můj zaměstnavatel byla agentura, ale fabrika mě už nechtěla právě kvůli neschopence, byla jsem ve zkušební době, ale agentura samotná mě propustit nemohla… Je to tak samo jako by jste byla zaměstnaná… Nic si neplatíte, funguje to všechno stejně ![]()
Akorát s tím, že jak ukoncite neschopenku hned druhý den jste nezamestnana a hlásit se na úřad práce nebo nastoupit do jiné práce ![]()
Já byla na neschopence snad 7 měsíců po tom co mi dala fabrika výpověď ![]()
Peníze mi chodily normálně od ossz každý měsíc víc a víc ![]()
- Citovat
- Upravit
@Tereza624 píše:
Nemocenská platí dal, normálně tě vyplácí ossz/cssz
Já byla na neschopence fabrika mě normálně propustila a já se držela na neschopence, abych byla „falešně zaměstnaná“
Ale to vás propustila firma ještě před zahájením neschopnosti ne?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnova
Ahoj, obnovuji vlákno i když je to malinko z jiného soudku. Byla jsem na nemocenské a v době nemocenské jsem dostala v práci výpověď. Nemocenská trvala do včerejšího pondělí, kdy byla ukončena. V neděli jsem byla na pohotovosti s akutní bolestí zad, takže mi doktorka opět od pondělí vystavila neschopenku, která ale bohužel nenavazuje na tu předešlou. Budou to v práci brát tak že když se tamta ukončila tak mám jet podepsat výpověď, nebo bude platit tahle nová?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji vlákno i když je to malinko z jiného soudku. Byla jsem na nemocenské a v době nemocenské jsem dostala v práci výpověď. Nemocenská trvala do včerejšího pondělí, kdy byla ukončena. V neděli jsem byla na pohotovosti s akutní bolestí zad, takže mi doktorka opět od pondělí vystavila neschopenku, která ale bohužel nenavazuje na tu předešlou. Budou to v práci brát tak že když se tamta ukončila tak mám jet podepsat výpověď, nebo bude platit tahle nová?
Co znamená podepsat výpověď? Pokud máte pracovní poměr na dobu neurčitou, nemůžete v době PN dostat výpověď, až na výjimky, a i pak by platila výpovědní lhůta, takže byste teď byla stále zaměstnanec. Pokud máte PP na dobu určitou a ta uplynula právě teď, s koncem PN, tak PP skončil proste uplynutím doby určité, a to i v době PN, výpověď se nekoná, zaměstnavatel jen vyřídí administrativu.
Pokud jste onemocnela po uplynutí doby určité a tedy po skončení PP, pak jste onemocnela v tzv. ochranné lhůtě a nemocenská se počítá z výdělku v době trvání PP. Ochranná lhůta trvá 7 dnů po skončení PP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Do 14 dnů po skončení pracovního poměru můžete nastoupit na nemocenskou ze zákona… Já dostala výpověď 7 a 10 jsem šla na nemocenskou normálně mi to hradil zaměstnanec a potom ossz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Do 14 dnů po skončení pracovního poměru můžete nastoupit na nemocenskou ze zákona… Já dostala výpověď 7 a 10 jsem šla na nemocenskou normálně mi to hradil zaměstnanec a potom ossz
Ochranná lhůta je jen 7 dní. A pokud už netrvá pracovní poměr, tak není nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den.
omlouvám se za tak dlouhé psaní
Chtěla bych se zeptat, zda někdo neví jestli neschopenka trvá i po skončení pracovního poměru?
Jsem na neschopence už delší dobu a tento měsíc bych chtela dat vypoved v praci, tedy v 31.května by mi měla skončit vypovedni doba. Předpokládám, že v té dobe budu stále na neschopence, mam dlouhodobější potíže a moc se nelepší, ikdyz bych si radeji behem vypovedni lhuty nasla jinou práci vhodnejsi k moji nemoci a pokud to zdravi dovoli přešla rovnou tam. Pro jistotu si ale hledam informace i na horsi variantu. Ma otázka tedy je, jestli mi penize z neschopenky náleží i po ukonceni prácovniho poměru (tedy v cervnu) a jestli bude trvat nebo neschopenka tímto skončí. Případně co delat v tomto pripade dale. Musim se poté prihlasit na pracak?
Diky za odpoved.