Nárok na PPM při práci na poloviční úvazek?

Anonymní
5.4.12 20:20

Nárok na ppm při práci na poloviční úvazek?

Dobrý večer,

začaly jsme pracovat na miminku. Pracovala jsem na HPP po té mi zrušily místo. Měla jsem nějaké brigády a mezitím se mi nedařilo najít práci. Nyní jsem práci našla 2 měsíce na HPP, ale dnes mi zaměstnavatel oznámil, že se snižují náklady. Nevyhodil mě, ale nabídl mi práci na poloviční úvazek.
Zajímalo by mě jestli bych měla nárok na PPM i přes práci na poloviční úvazek.

Píše se 270 kalendářních dnů nemocenského pojištění, počítá se i poloviční úvazek a nemusí to být delší doba když je poloviční.

Děkuji za odpověď. :)

A. K.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1371
5.4.12 21:02

Dohoda o pracovní činnosti se do toho započítává. Dohoda o provedení práce nejspíš ne.
Jde o to, 270 dní odvádět sociální pojištění z platu, takže při HPP i DPČ to tak je. Když je to poloviční úvazek, tak bude asi denní základ holt nižší, ale furt lepší brát nějakou mateřskou, než bejt jen na tom nejnižším rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
5.4.12 21:51

Přesně tak, nezáleží na tom, zda se jedná o plný úvazek nebo třeba o 0,1, pokud je to klasický pracovní poměr, tak si účastna nemocenského pojištění a tudíž nárok vzniká, akorát se ti to bude počítat z toho menšího platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
6.4.12 11:12

Ahoj, já pracoala dva roky na pul uvazek a nárok jsem měla normálně, jen částka vypočtené mazeřské byla malá,tak jsem k tomu musela žádat o doplacení do výše rodičovského příspěvku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.12 14:05

Děkuji moc za odpověď. :)

• Citovat
  • Upravit
483
30.5.13 13:50
@Klovasa píše:
Ahoj, já pracoala dva roky na pul uvazek a nárok jsem měla normálně, jen částka vypočtené mazeřské byla malá,tak jsem k tomu musela žádat o doplacení do výše rodičovského příspěvku :)

Ahoj, hledám právě informace o tomto tématu a tvoje odpověď mě zaujala. Vůbec se v tom zatím neorientuju, spíš o všem zatím uvažuji tak teoretickya plánuji :) Co přesně myslíš tím, že když ta mateřská byla z důvodu polovičního úvazku malá, tak jsi musela žádat o doplacení do výše rodičovského příspěvku? Děkuji předem za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
30.5.13 18:07

@Elinečkaaa lze požádat o doplacení do výše rodičovského příspěvku (tuším že do výše 7.600,–). Niméně tento doplatek se již počítá do čerpání těch 220.000,–, které máš celkem na rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
30.5.13 20:20

@terezz Aha, takže jestli to chápu dobře, tak pokud potřebuju vyšší mateřskou, tak mám nárok, ale už se mi to odečítá z rodičovské. A to může člověk čerpat nějak libovolně? Myslím tím, že si třeba v prvních měsících řeknu, že potřebuju naskoupit víc věcí, tak si „vyberu“ víc peněz a pak v dalších měsících už můžu čerpat to, co mi jako mateřská skutečně vychází?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
30.5.13 20:43

@Elinečkaaa Ne, jak jednou požádáš tak už ten doplatek bereš akorát můžeš po 3 měsících změnit výši rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
30.5.13 20:49
@j.a.n.i1 píše:
@Elinečkaaa Ne, jak jednou požádáš tak už ten doplatek bereš akorát můžeš po 3 měsících změnit výši rodičáku.

Aha, děkuji moc, jsou to pro mě zatím všechno novinky, teprve se o to začínám zajímat, abych byla před případným těhotenstvím informovaná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.13 15:15

Ahoj holky zajima me jestli pri praci na polovicni uvazek musim byt hlasena na uradu prace nebo za me bude hradit pojisteni zamestnavatel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
28.8.13 19:15

@marketagetzitka Pojištění za tebe hradí zaměstnavatel, akorát pokud budeš mít méně jak 8000,– hrubého, tak doplácíš zdravotní, ale i to řeší zaměstnavatel, pokud tedy nespadáš do nějaké kategorie, kde by tu část doplácel stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
14.1.16 22:10

Ahojte ženy. Potřebuji poradit. Za pár dní se vracím z mateřské do práce, kde ale nastoupím z organizačních důvodů na poloviční úvazek. Budu do práce chodit obden na celý den.. Abych měla nárok na mateřskou musím mít odpracováno 270 dnů. Asi se ptám hloupě, ale za rok odpracuji +/- 120 dní. Bylo by tedy pro mě lepší pracovat denně 4 hodiny abych měla těch 270 dní odpracovaných „rychleji“ :-) :-) jak to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
14.1.16 22:19
@Fionn píše:
Ahojte ženy. Potřebuji poradit. Za pár dní se vracím z mateřské do práce, kde ale nastoupím z organizačních důvodů na poloviční úvazek. Budu do práce chodit obden na celý den.. Abych měla nárok na mateřskou musím mít odpracováno 270 dnů. Asi se ptám hloupě, ale za rok odpracuji +/- 120 dní. Bylo by tedy pro mě lepší pracovat denně 4 hodiny abych měla těch 270 dní odpracovaných „rychleji“ :-) :-) jak to je?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
14.1.16 22:20

@Fionn Musí ti 270 dní trvat pracovní poměr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat