Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Nikolajda001 Tak pokud si pracovala celý rok 2014 a neuplatňuješ třeba nějakou životku či penzijko či si nebyla déle nemocná, tak to opravdu nemá smysl, neb by vratka byla třeba 200,–
Určitě bych se poradila se svojí účetní, ta bude jistě vědět, jestli ti to bude stát za to. ![]()
Možná za rok 2013 by mohlo být něco vráceno. Ale záleží na spoustě okolností - podepsalas u brigády prohlášení? Jaká byla výše mzdy? Kolik bylo sraženo na daních? Uplatňovala jsi studium měsíčně? O jakou se jednalo smlouvu? Bez základních info nelze nic konkrétnějšího odpovědět. Zkus projít ostatní diskuze, bylo toho už napsáno spoustu.
Já mám právě tu, která mi vyřizovala a vyplácela výplatu (odváděla zdravotní a sociální pojištění)po dobu mého zaměstnání a také jsem se radila, jestli mi to vůbec stojí za to něco vyřizovat.
Ptám se právě, protože ostatní moji spolužáci dostali v prvním zaměstnání vyúčtování daní za období studia a byly to nějaký 3 000,– ale nikde to nemohu najít právě
tak se ptám, jestli o tom někdo něco neví
@Lemona No, jelikož je aktuálně zakladatelka v zahraničí a tedy již tady není zaměstnaná, tak není příliš pravděpodobné, že se tím bude chtít účetní bývalého zaměstnavatele zaobírat.
*** pokud jsi byla student, máš nárok na slevu na dani na studenta. Ale je to sleva, takže nejdřív musíš něco odvést aby to mohlo být vráceno. A pokud nevíme, jestli bylo něco odvedeno, tak nelze říct, jestli bude něco vráceno. Pokud spolužáci byli půl roku jen studenti, půl roku zaměstnaní s příjmem, ze kterého byla odvedena daň tak vysoká, že šlo uplatnit i slevu na studenta za první půlrok, pak dostali zpátky daň odpovídající slevě na studenta. V každém případě, pokud jsi měla sraženou nějakou zálohu na daň, mohla by být vrácena. Buď všechna nebo aspoň část.
Edit adminem: nastavena anonymita
@Hanula1212 Jojo, ale zas když vezmu, že na HPP byl pouze měsíc, tak mi to nepřijde příliš pravděpodobné, že by vraceli nějakou podstatnější sumu.
Jasný. Tak to i s největší pravděpodobností bude. Ale co my víme. Měla tam brigády. Klidně mohla být desítka měsíčně, nepodepsané prohlášení + nějaká nárazovka navíc a máš krásnou sumu
Akorát teda v tomto případě by byla povinnost podat DP.
Ahoj… jelikož tomuhle moc nerozumím a strašně se v to plácám chci se zeptat zda mám narok na vrácení daní. Studovala jsem 4 roky, a hned po ukončení studia jsem si našla práci, kde jsem měla smlouvu přes rok. Od léta do prosince jsem zde pracovala pouze brigádně a od prosince(2013) do prosince dalsiho roku ( 2014) jsem pracovala na plný úvazek. Když se podávalo daňové přiznání, řekli mi, ať nic nepodávám, že nemám nárok. Nepodala jsem tedy…Momentálně žiji v UK a slyšela jsem, že bych si zažádat měla, protože daně mi byly odváděny ze mzdy + by se mi měli vrátit daně ze školy. Rozumí tomu někdo prosím? Děkuji