Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem se zeptat, jaké máte nároky na letní tábor. Zaplatili jsme 10tis za týden (5 celých dní), bez dopravy. Jeden večer skončily děti tak, že si objednávaly pizzu, protože jim k večeři nabídli jen pohanku se sýrem (moje dítě pohanku sní max ve sladkých lívancích, nebo musli). Když bylo špatné počasí, děti byly na pokojích bez náhradního programu. Jsem moc kritická? Jak vybíráte tábory Vy?
Já vybírala teda zatím jen příměstský, ale rozhodoval u mě program. Mohla jsem objednat tábor za poloviční cenu, ale program je za mě na táboře to nejdůležitější. Pokud by tábor probíhal tak jak píšeš, byla bych pěkně naštvaná a řešila bych to. Pokud prší, mají vymyslet náhradní program. Jídlo bych neřešila. Pro dvě děti extra nikdo vařit nebude a když je hlad, sní se všechno.
Malý tábor, příčetní vedoucí co pracují s dětmi celý rok, zalesacky tábor a výchova dětí k samostatnosti.
A teda sebrat dětem mobily, aby nevolali rodičům že jsou mlsni a že to je strašlivá my problém a nebo s podobnými pitomosti.
Jídlo bych neresila, vždycky se najde dítě, kterému se netrefí do chuti, o hladu nejsou, jenom jsou zmlsaní. Program by mě štval, sedět v posteli s mobilem můžou i doma.
Naši kluci jezdí na skautský tábor. Sami tam dojdou, sami si ho postaví, než ho postaví, spí pod širákem, sami si vaří v kuchyni, kterou si opět sami postaví, sami si vymýšlejí program, myjí se v potoce, sami si vykopají latríny a pod. Stojí to pár korun a děcka to milují. Mobily samozřejmě nemají a i kdyby ho někdo propašoval, elektřina tam nevede
.
Teda já dělala sice příměstské tábory, ale za cca 2000 na dítě na 10 dnů a i tak jsme nikdy nenechali děti se jen tak poflakovat, vždy měli program, i náhradní program připravený, nebo alespoň nějaká improvizace… 10 000 mi přijde jako velká pálka a za ty peníze bych čekala, že dětem vymyslí alespoň náhradní program, když prší ![]()
Za více méně než poloviční cenu(kolem 4000)10 dní, mladší děti chatky, starší stany, strava pětkrát denně, neomezený pitný režim, přídavky jídla, sladkosti i ovoce. Když dítěti nějaké jídlo nechutná, má k dispozici pečivo. Děti nesmí mít u sebe vlastní zásoby jídla. Pěkné prostředí v táborovém areálu, výlety, program, celotaborová hra, možnost náhledu web kamerou na hřiště u tábora. Takový tábor v horách vyjde o tisícovku až dvě více.
10 tisíc za týden je moc, tolik tu nestojí ani filmový tábor, jde je výstupem studentský film ![]()
Děti jezdí na tábory každoročně, to, co píšeš, mi připadá neuvěřitelné i pro dražší regiony.
Znám tábor, kde je o 50 metrů dál obchůdek, děti mají u sebe kapesné a vždy na požádání do toho obchůdku někdo s dítětem zajde. Na tomto táboře haranti nic nejedí a jídlo se vyhazuje, protože vědí, že si kdykoliv mohou koupit něco jiného. Takže při výběru tábora si dávám pozor i na toto. Poslední ukaznené děti v tomto směru taky přestanou jíst taborovou stravu. Přijde mi to jako opačný extrém toho, co píšeš Ty.
@Kriss Tina píše:
Jídlo bych neresila, vždycky se najde dítě, kterému se netrefí do chuti, o hladu nejsou, jenom jsou zmlsaní. Program by mě štval, sedět v posteli s mobilem můžou i doma.
Třeba když někdo nejí rajčata, tak to beru jako vybíravost, ale třeba pohanka, nebo držky mi přijdou dost specifické potraviny. Já bych držkovou polévku do sebe nedostala.
Myslím, že by se měla na táborech servírovat tak nějak jídla, která většina dětí jí.
Vůbec nevím, jak mohlo proběhnout obědnávání pizzy k večeři… na táboře, kde mají děti být tak nějak pod dohledem…
Program mne štve hodně. Platili jsme za kvalitní tábor a dítě se celé dny hlásí na mobilu, že chtějí s ostatními dětmi něco sledovat, nebo si hrát…
Měli jít na výlet na blízký hrad, ale vyplynulo, že vstupné si děti měly platit. My jsme s tím nepočítali, nikde jsme nedostali informaci, že na vstupné musí děti mít vlastní peníze, a naše dítě na vstup (110 Kč) nemělo. Takže zklamání.
To co mělo, dalo v pondělí za pizzu
![]()
@Wavae Jídlo bych neřešila, není v jejich silách trefit se všem do chuti. Navíc se musí držet rozpočtu a předpisů. Náhradní program při špatném počasí je samozřejmost, to by mi vadilo hodně (několik let jsem byla programová vedoucí a ani by mě nenapadlo nemít mokrou variantu). A i 10 tisíc za 5 dní mi přijde docela dost. Dcera byla loni na specificky zaměřeném táboře, kde v ceně byl i pronájem prostor, pomůcky a profesionální instruktoři a platila jsem za stejnou dobu ani ne polovinu ![]()
@carsa píše:
Naši kluci jezdí na skautský tábor. Sami tam dojdou, sami si ho postaví, než ho postaví, spí pod širákem, sami si vaří v kuchyni, kterou si opět sami postaví, sami si vymýšlejí program, myjí se v potoce, sami si vykopají latríny a pod. Stojí to pár korun a děcka to milují. Mobily samozřejmě nemají a i kdyby ho někdo propašoval, elektřina tam nevede.
Skautský tábor je jiná kapitola. Moje děti také jezdí, platíme 4500 Kč za tři týdny, mají krásný program, ubytování luxusní v týpí a vaří jim tam v polní kuchyni skutečně výborně. O to více jsem zklamaná za tábor. kde jsme zaplatili 10 tis na týden, ještě jsme tam dítě museli dovézt a musíte opět vyzvednout.
@Wavae píše:
Třeba když někdo nejí rajčata, tak to beru jako vybíravost, ale třeba pohanka, nebo držky mi přijdou dost specifické potraviny. Já bych držkovou polévku do sebe nedostala.Myslím, že by se měla na táborech servírovat tak nějak jídla, která většina dětí jí.
Vůbec nevím, jak mohlo proběhnout obědnávání pizzy k večeři… na táboře, kde mají děti být tak nějak pod dohledem…
Program mne štve hodně. Platili jsme za kvalitní tábor a dítě se celé dny hlásí na mobilu, že chtějí s ostatními dětmi něco sledovat, nebo si hrát…Měli jít na výlet na blízký hrad, ale vyplynulo, že vstupné si děti měly platit. My jsme s tím nepočítali, nikde jsme nedostali informaci, že na vstupné musí děti mít vlastní peníze, a naše dítě na vstup (110 Kč) nemělo. Takže zklamání.
To co mělo, dalo v pondělí za pizzu
![]()
![]()
Souhlasím. Mám tyto moderní potraviny typu pohanka, bulgur, taky nechutnají. Na táborech by se měla vařit klasika, strava podobná školní jídelně. Spíš mám zkušenost, že se tábory předhánějí, aby byl výběr jídla dopředu, pokud to kapacita umožňuje. Aby si dítě mohlo objednat, co bude jíst.
Ta cena je pálka za to, že na táboře v podstatě nic nedělali. A na 5 dní. Moje děti mají vstupy všude v ceně a pizza z dovozu se na tábor fakt neobjednává ![]()
@Wavae píše:
Skautský tábor je jiná kapitola. Moje děti také jezdí, platíme 4500 Kč za tři týdny, mají krásný program, ubytování luxusní v týpí a vaří jim tam v polní kuchyni skutečně výborně. O to více jsem zklamaná za tábor. kde jsme zaplatili 10 tis na týden, ještě jsme tam dítě museli dovézt a musíte opět vyzvednout.
Jj chápu, já bych děti na tábor za 10 tis na týden neposlala. Mohu se zeptat co to bylo za tábor?
Příspěvek upraven 09.07.21 v 16:14
A mobily jsou vysbírané, děti je dostávají jen přes polední klid.
To, co píšeš, je možná na stížnost. Nevím, jestli to pomůže, ale aby se příští rok někdo zase nenapálil.
Tabor idealne jako pokracovani celorocni aktivity, takze vedouci zname. Nebo podle recenzi znamych.
Na blind bych dite davat nechtela.
@carsa píše:
Jj chápu, já bych děti na tábor za 10 tis na týden neposlala. Mohu se zeptat co to bylo za tábor?Příspěvek upraven 09.07.21 v 16:14
To se neplati ani treba za konsky tabor, ne?
Ulet, uplny.