Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pears206 tak každý rodič zase nemusí vědět o každém prdu dítěte, takže nečte a nekomentuje táborové jídelníčky a nemusí mít online kameru na tábořišti, ani každý večer na webu podrobný popis dne.
O jídlo na táboře bych se zajímala, pokud by dítě mělo nějakou speciální dietu a to se řeší už před táborem.
Jsou i rodiče, kteří věří, že děti vychovaly k samostatnosti a ti jsou schopné, ten týden, dva, bez jejich virtuálního dozoru a bez mobilu, přežít ku prospěchu všech.
Pokud je dítě na táboře a ofrňuje se nad společnou večeři, tak je mi úplně jedno, jestli bude jist suchý chleba nebo si v kuchyni vykomunikuje něco jiného.
Ve skautu malošci jezdili jen na týden, pokud byli šikovní a bezproblemoví, tak klidně hned na dva, ale zase bylo to dáno tou předchozí dobou v oddíle, na výpravách, přespávačkách apod., taky se prohlíželo k fyzické kondici, aby zvládlo tempo těch starších při výletech na kole apod.
@ospalámyš píše:
@sahrazad1 řekla bych že jsi špatně odhadla své dítě a byla na takový tábor i maláMoje dcera třeba není typ na skautský tábor, bojí se tmy, pavouků. latrínu v lese by nedala, chodit s batohem an zádech se jí bohužel moc nechce, tak na skauta nechodí, přestože její straší brácha je tam nadšený a vedoucí i tábory jsou super.
Přesně, ne každé dítě by bylo na takovém táboře šťastné. A taky je to o spolupráci rodiny, požadují, aby na víkendové výjezdy jezdil s menšími dětmi někdo z rodičů. Skauting je celkově myšlenka, filozofie a směr. Ten tábor je až to poslední, o co tam jde.
Dřív byla většina táborů pro děti od ukončené první třídy bez ohledu na věk. I k vůli hrám chtěli, aby dítě umělo číst a psát. Teď už jsou oddělení i pro menší děti.
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud rodice diteti zabali mobil, tak jde pizza objednat z jakehokoliv tabora.
z vojenskeho ujezdu u libave ne ![]()
@mado Tak na takový tábor, který popisuješ, bych poslala dítě pouze na reference vlastních zkušeností hodně dobrých přátel nebo na tábor nějakého oddílu, kam dítě chodí celý rok.
My na skauting nejsme, známí se tomu věnovali spoustu let. Známý cca před dvaceti lety tragicky zemřel, když neodhadl jednu noční výpravu a vzal tam menší dítě, než bylo v podmínkách. Tomu se smekla v horách noha a spadlo, skoro nic se mu nestalo, dotyčný vedoucí ale spadl nešťastně, při pokusu o záchranu zemřel. Ještě tam hrálo roli jištění, chodili po horách na lanech, dotyčný si rozvázal úvazy, věřil, že bude u kluka rychleji, že to zvládne. Nestalo se to v ČR, ale u sousedů a byla z toho dost velká mediální masáž, jestli je nebo není skauting bezpečný. Kolem roku 2000 byly hlavně noviny, ale pár článků na internetu je.
My tomuto neholdujeme, děti sportují a na sportovní soustředění je pustím i bez kontroly. Dcera byla teď na vodě se sportovní třídou, syn teprve pojede. Ale tábor jsme vybírali bez návaznosti na něco a jsem za tu kameru na hřiště, kde je jde stejně těžko poznat, jídelníček, fotky i popis dne, ráda. Těch případů, kdy dítě mělo ze špatně zorganizovaného tábora trauma, není zase tak málo. Stejně tak případů, kdy byl tábor vyhodnocen jako špatný i po odborném posouzení.
Když jim bylo 6,tak jsem jim mobil nedávala. Teď si ho ve 12 a 9 letech vzít chtějí. Mobil tam mají všichni, ale co na něm mohou o poledním klidu dělat, závisí na síle signálu v chatce, kde jsou a porci dat, kterou kdo má. Mohou je mít jen na poledni klid. Nejstarší syn už letos nejede na tábor, dal přednost brigádě, čeká ho až sportovní soustředění.
A dále existují i herní tábory zaměřené na různé mobilní a počítačové hry. Je toho čím dál víc. Některé děti známých tam jezdí.
@Pears206 no tak, že jednou se něco stalo na skautské výpravě, tak to apriori odpiskáme. Pokud někdo nedělá všechno podle předpisů, zákonů a na každou činnost nevytvoří kopu papíru, tak je pro tebe nedůvěryhodný.
Další desetisice děti mají díky skautu nezapomenutelné zážitky, protože se dostaly do přírody, zažily noční les, skládaly zkoušky odvahy apod a to je zformovalo do života.
Ono je to i o normálním rozumném uvažování a rozumu.
Občas se stane neštěstí a umře na hřišti mladý hlidaný fotbalista a nezruší se kvůli tomu fotbal, ani když měli všechny papíry a vyhlášky v pořádku.
Však já jsem psala o skautském táboře, nikdo nenutí aby tam jezdili přeúzkostné děti ještě přesúzkostnějších matek a ty pak psaly na netu, jak mají děti traumata po odborném posouzení.
@mado Přesně tak to opakovaně médiím vysvětlovali téměř dospělí synové dotyčného, přesná citace, že skauting není o to vzít děti za slunného počasí ns louku, ale je to o zážitcích a dobrodružství. Ale stejně se skautingem skončili ze dne na den, psychicky to nezvládli. Vedoucí měl ještě jedno malé dítě pořízené na stará kolena. To vyrůstalo k vůli tragédii bez otce. Už se k tomu nikdy nevrátili. Skoro 20 let žijí bez skautingu.
Hlavní téma diskuze bylo, jaké má kdo nároky na tábor. Každý jiné.. Motat do toho skautské tábory a dávat je za příklad mi přijde trochu mimo, tam se mimo oddíl nikdo nedostane a jde o celou filozofii, tábor je jen třešnička na dortu
Ti lidi se navzájem znají. Tráví spolu pravidelně čas, i rodiče dětí.
@Pears206 píše:
@Villanelle My si čteme i táborový jídelníček. Na dobrých táborech jsou ukázky k dispozici celoročně na stránkách. Vybírali jsme i podle toho, jinak každý, ať si vybere podle svého gusta a to, co považuje za důležité.Mám to naopak, nepředpokládám, že dítěti bude někdo zajišťovat alternativní výživové směry bez zdravotní indikace, diety individuálně a všeobecně se bude nabízet klasika-česká kuchyně plus jídla v našich končinách obvyklá, původem jinde, ale zdomácněla.
Naši předkové jedli pohanku, protože měli hluboko do kapsy a uměli si ji vypěstovat. Prostě moc možností neměli, v období kolem války.
Hele v pohodě, ja se nehadam, rikam jak to mam ja. V dnesni dobe ocekavat klasiku je proste podle me uz taky trochu mimo, protože se od ni hodne lidi posunulo jinam. Nerikam, jestli je to dobre ci spatne, je mi fakt uprimne jedno, co kdo ji. Ale zkratka a dobre je to tak a nutne se tomu prizpusobuje i ono hromadne stravovani. Viz jak uz tu nekdo zminoval, ze do skol a skolek se dostava cim dal více tofu, bulguru, salátů…
A taky si myslim, ze zkouset nove veci a obcas zakusit nejake utrapy v podobe „hnusneho“ jidla na tabore detem neuskodi a nad plnym talirem jeste nikdo hlady neumrel.
@Villanelle píše:
Hele v pohodě, ja se nehadam, rikam jak to mam ja. V dnesni dobe ocekavat klasiku je proste podle me uz taky trochu mimo, protože se od ni hodne lidi posunulo jinam. Nerikam, jestli je to dobre ci spatne, je mi fakt uprimne jedno, co kdo ji. Ale zkratka a dobre je to tak a nutne se tomu prizpusobuje i ono hromadne stravovani. Viz jak uz tu nekdo zminoval, ze do skol a skolek se dostava cim dal více tofu, bulguru, salátů…
A taky si myslim, ze zkouset nove veci a obcas zakusit nejake utrapy v podobe „hnusneho“ jidla na tabore detem neuskodi a nad plnym talirem jeste nikdo hlady neumrel.
Hele máš pravdu v tom, že nad plným talířem se hlady nezemře, na druhou stranu, jako člověk, který vaří zmíněné suroviny denně vím, že ve velkém a navíc, když se to neumí, tak je to fakt humus
pro 20 lidí + zlatý brambory a knedlik ![]()
@Pears206 a kdyby ten známý zemřel při autonehodě, tak to bude pro jeho děti menší tragédie?
Ano, je spousta děti, co s aktivním skautingem skončí ve věku 15+, ale ty zážitky, životní hodnoty už v nich zůstanou a ten skautský duch, i když už nejsou registrovanými členy organizace.
Tady u nás se zabil skautský vedouci přímo před dětma, když jim ukazoval úvazy lana na skále a zamotal se do druhého lana na skále, oběsil se jim před očima. Můžeš si to připsat do své černé kroniky.
V životě se tragédie, bohužel, stávají a vůbec to nemá návaznost na to, jak důvěryhodná organizace to je.
Daleko víc průserů se stane, když poflakujici nudící mládež vymýšlý kraviny doma u baráku, pod okny rodičů.
@Villanelle píše:
Tak různé saláty nepovažuji za nic extra, to jsem měla už já na intru za krále klacka. To je podle mě ta meze normy ![]()
Máš pravdu v tom, že dětem neuškodí občas mít i jídlo, které jim až tak nechutná a vedle plného talíře ještě nikdo hlady nezemřel.
Ale pokud má být na táboře pravidelně cizrna a hummus, měli by být rodiče informováni
I dotyčné školy uvádějí, že preferují zdravější styl stravování a že jsou zařazeny do určitého programu.
@Pantalaimon píše:
Hele máš pravdu v tom, že nad plným talířem se hlady nezemře, na druhou stranu, jako člověk, který vaří zmíněné suroviny denně vím, že ve velkém a navíc, když se to neumí, tak je to fakt humuspro 20 lidí + zlatý brambory a knedlik
Jasne, to je pravda a ani jsem tam nechtela debatu smerovat, trochu se to vrhlo jinym smerem
Pointa byla, ze pokud dite bude frfnat nad táborovým jidlem, tak.ja osobne bych se tim proste nevzrusovala, at uz by mu vadil gulas nebo pohanka se syrem, protoze tyden mu proste neuškodí. Chápu na druhou stranu, ze nekdo chce pro deti maximum komfortu a kontrolu.
@matkabagristy píše:
z vojenskeho ujezdu u libave ne
To už je jen o typu telefonu
i když satelitní vozí na tábor málokdo.
@Pears206 píše:
Hlavní téma diskuze bylo, jaké má kdo nároky na tábor. Každý jiné.. Motat do toho skautské tábory a dávat je za příklad mi přijde trochu mimo, tam se mimo oddíl nikdo nedostane a jde o celou filozofii, tábor je jen třešnička na dortuTi lidi se navzájem znají. Tráví spolu pravidelně čas, i rodiče dětí.
Existuje spousta táborů pořádaných defacto stejně jako jsou ty skautské, kde není podmínkou celoroční činnost, kam se lidi „z ulice“ normálně dostanou, tak nevím důvod, proč by se tu o nich nemohlo mluvit, to, že je má někdo zaškatulkované jen jako skautské, na věci nic nemění.