Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
zajímal by mě váš názor. Nevím, jestli toho očekávám moc, nebo jestli je tohle normální chování a já jen nejsem zvyklá.
Zkusím to zkrátit
Po krátké známosti se svým teď již manželem se nám před 7 lety narodila holčička. Moji i jeho rodiče žijí dost daleko, potkali jsme se při studiu na VŠ. Naši se nám celou tu dobu snaží pomáhat, před narozením malé nám dali peníze na kočár, tu a tam něco nakoupili do výbavičky nebo se zeptali, co bychom potřebovali. Z druhé strany nic. Nechtěli, aby se narodila, manželovi moje těhotenství rozmlouvali, děly se hrozné věci… Jsou členy jisté „sekty“ (je to sice uznaná církev, ale se sektářskými pravidly) a já jsem člověk „zvenku“, což byl, je a bude zásadní problém, nepřijali mě. Celou dobu jsem mlčela, návštěvy (naštěstí jen párkrát do roka) probíhají ve slušnosti, snažím se s nimi vycházet. Za celých 7 let malé koupili jednu knížku, která nemá ani obrázky…a teď ten problém. Nedávno se nám narodil chlapeček a když se na něj přijeli podívat, opět nic nepřivezli, ani neměli snahu něco koupit. Mrzí mě to, protože naši opět nakoupili něco do výbavičky, dali nám nějaké peníze „do peřinky“…podotýkám, že nejsem chtivá peněz nebo materiálních statků, ale i ta nejposlednější kamarádka, která se přijde na mimčo podívat přinese chrastítko, dudlík, bodíčko…a vlastní babička s dědou nic??? Mrzí mě to, protože starší dcera je má ráda a já pokaždé musím vymýšlet výmluvy, proč babička nic nepřivezla, ani ten pitomej pytlíček bonbonů. Přitom dalším dvěma manželovým sourozencům přispívají na vše - od plenek až po školní potřeby dětí. Přitom jsou to vnoučata jako vnoučata. Moc mě to mrzí a jsem kvůli tomu na manžela nepříjemná. Několikrát jsem mu to sice řekla (že mi to přijde nespravedlivý, a jestli je to u nich normální) a skončilo to hádkou, takže jsem už radši zticha a supím. Vím, že není povinností prarodičů něco vnoučatům kupovat a dávat, ale u nás to tak bylo a myslela jsem si, že je to přirozený…já když jdu ke kamarádce, která má mimčo nebo malé děti, tak automaticky něco přinesu…takže bych se chtěla zeptat - jak byste tuto situaci řešily? Řešily byste to vůbec, nebo je to blbost a já přecitlivělá??? Děkuji
Chápu, že tě to mrzí, ale asi bych to nechala být, neřešila bych, stejně by to vedlo jen k dalším rozepřím ![]()
Ne, jsou fakt divný. Ještě, že nebydlí blíž. Zkus přežít jejich návštěvu a kašli na ně. Soustřeď se na děti a manžela. ![]()
Naš malý taky od tchánovců nic nedostal, upřimně ani jsem to nečekala. Takže nezklamali ![]()
Ber to tak, ze by treba chteli, abys jim byla za to co daji detem jeste vdecna…nedaji, at nedavaj, ber to jako fakt a nesrovnavej rodice, nema co cenu…
Žij pro svou rodinu, pro své děti a manžela a na tchánovce se vyprdni. Vím, že to mrzí, ale s tím nic nenaděláš. A věcmi, které nemůžeš změnit, si nezasekávej mozek. ![]()
Já tedy taky teď nic nečekala, ale myslela jsem, že budu příjemně překvapená, že se chytí za nos…je fakt, že to nemá cenu řešit, stejně to řešení asi nemá ![]()
Kasli na to…my mame jiny problem, ma tchyne si lidi kupuje a nosi kazdou navstevu takove capiny, ze to svet nevidel…nasi male kupuji potrebne veci, plinky, hrazdicku atd…ona obkeceni tak na 7 mi lete dite, minele donesla gumaky po jejim desetiletem synovi ze druheho manzelstvi - velikost asi 5, tak jsem je hned flakla do kose…a na uz jsem. docela drza, minule jsem ji rekla, at nosi veci aktualni a ne na duchod, ze to nemam kam davat. Proste moje tchyne je prastena!
Tak od přítele rodiče se na naší malou nebyli ještě ani podívat a abych pravdu řekla, byla bych ráda aspoň za to a nosit by nemuseli vůbec nic. Takže tak…
Vím, že Tě to mrzí, ale asi s tím nic nenaděláš
.
Děkuji, aspoň vidím, že na tom můžu být hůř
normálně to v sobě dusím, ale dneska to na mě nějak padlo…kašlu na to
díky všem!!!
Já bych od takových lidí asi nic ani nechtěla. Má se všem dětem měřit stejným metrem. Chápu, že tě to mrzí, ale zkus se nad ně povznést. Jestli navíc tvrdí, že jsou věřící, tak tímto jednáním jen potvrzují své pokrytectví.
@edel79 Já vyrostla přesně jako Tvé děti… Od jedné babičky jsme dárečky atd. dostávali a od druhé nic… Pamatuju si že mi to bylo divné, ale nějak zvlášť mi to nevadilo
Vím že mi vadily spíš narážky maminy, která nepřímo, různými narážkami toto vyčítala tátovi… Takže jestli mohu poradit, neřeš to, děti se s tím srovnají lépe než Ty a z vlastní zkušenosti můžu říct, že si dříve či později na tuto situaci zvyknou
a budou ji brát jako naprosto normální. Dnes když už to jako dospělá řešim se svojí maminou vím, že to ještě dnes špatně nese…
A to já bych drahé tchýňce, až přijede příště na návštěvu strčila mezi dveřma do ruky pytlík s bonbónama, at´ aspoň dělá, že je to od ní s vysvětlením, že je malé líto, že babička jí nic nedoveze
pro ni to bude aspoň dobrej trapas, když je taková ![]()