Naše matky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11565
22.8.16 06:49

Hele, zakladatelko, nevím, jestli má maminka diagnózu, ale myslím, že pokud jo, tak to je nějaká snížená empatie, hraniční porucha, prostě nic zásadního.

Myslím, že nemá cenu nic doporučovat mamince, ona nemá pocit, že něco udělala špatně, takže ani psycholog apod. by s ní nic nezmohl.

Být já v takové situaci, asi bych se pokusila to řešit s chladnou hlavou. Pokud Tě umí osobně vytočit/vydeptat/zaskočit, napsala bych jí dopis (a nechala si ho zkontrolovat od manžela nebo i někoho dalšího, aby Tě případně zkorigovali). A aby tam bylo jen to podstatné.

Že to, co udělala Tvojí dceři, je nepřijatelné, že si nepřejete (Ty i Tvůj muž), aby s ní takto jednala - že pokud jde o sebe, tak sneseš leccos, je to přece Tvoje matka, ale nechceš, aby malá byla stejně stresovaná. Stejně tak, že si nepřeješ, aby Ti doma uklízela, kritizovala, chodila do místností, aniž se zeptá - že ve Tvojí domácnosti je návštěva a že si nikdo kromě ní nedovolí hrabat ve věcech atd. (Muže bych tam určitě zmínila, ona ho stejně nesnáší, a takhle aspoň bude vědět, že jste na tom jako rodiče/spolumajitelé bytu zajedno.)

Prostě slušně, nicméně důrazně říct, že pravidla se mění, že ji máš stále ráda a že jí nechceš odpírat ani svůj, ani dceřin život, ale pokud nezmění svoje chování, tak že to prostě pro Tebe není akceptovatelné. (Nepiš tam „jak je ona hrozná“ a „jak Ti ublížila“ nebo „jak se musí změnit“, protože to si vezme osobně a urazí se tak, že o tom nebude ani přemýšlet; účinnější bude, když budeš psát jen o tom, jak se CHOVÁ, že problém jsou PROJEVY, ne ONA OSOBNĚ… urazí se sice asi taky, ale je větší šance, že se zamyslí.)

Bude to jistě těžké, ale moc Ti fandím, abys to zvládla. Zlá babička totiž pro dítě není žádný přínos.

Příspěvek upraven 22.08.16 v 08:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1841
22.8.16 07:31

Mne vytaci uz jen to rceni „je to prece tvoje matka“ - ale co kdyz se ta matka jako matka nechova???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
22.8.16 07:39

Omezit styk, nebo se úplně přestat stýkat. Myslím že je to dost jasný když ti 4 letá holčička řekne že babička bude zase křičet, je tam něco k zamyšlení a já bych tomuto chování nevystavila ani sebe, ani své děti. S dopisem mi to přijde jako fajn nápad, ale počítala bych spíš s variantou že bude nepochopen a ty se sní přestaneš tolik, nebo úplně stýkat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
22.8.16 07:44

Zaladatelko: Obávám se, že to bude znít drsně, ale můžeš si za to tak trochu i sama tím, že jí to dovolíš. Na každou věc typu mlaskání u telefonu, prohrabávání bytu bych nastavila jasné hranice, že to tak prostě nejde. Klidně i za cenu, že bych ji vykázala z bytu. Slušně bych řekla, že ji mám ráda, ale tyhle a tyhle věci mi vadí a že jestli to nehodlá respektovat, asi se nemůžete vidět. Zejména to, co udělala dcerce, je hodně přes čáru.

Maminka je asi slušná hysterka a tyhle lidi moc dobře ví, co si ke komu můžou dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.8.16 07:56

Napsala bych jí, ať mě neotravuje, nekontaktuje, zablokovala bych jí v telefonu. napsala bych jí, že tohle bylo naposledy, co se k nám takhle chovala, a že teď to budu nějaký čas já i dcerka vstřebávat. Než to vstřebám, nechci o ní slyšel. Až jí tohle chování odpustím, pak se ozvu. A dopřála bych si pár týdnu klidu. Tvoje matka je magor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
22.8.16 07:57

Muzes mi rict, proc se s ni stykate a jeste tomu vystavujes svoji dceru??

Jsi masochistka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
22.8.16 09:02

Nestykat se s ní, k ní dom bych už nesla. Je to slušný psychopat i když vysoce postavený.
Zakomplexovana, osamocená ženská, ale není se čemu divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
22.8.16 09:03

Tohle, že šéfuje na policii :think: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
886
22.8.16 09:19

Zgruntu hodna zenska :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
22.8.16 09:44

S takovou z „gruntu hodnou maminkou“ bych se nestýkala. Jenže já to můžu říci doopravdy. Co ty zakladatelko? Necháš si ubližovat dál?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
22.8.16 10:46

Jaký má význam se s tou pizdou stýkat? Ano, porodila tě, jakýmsi způsobem i vychovala. Má ale smysl ponechávat si v životě někoho, kdo tě jen shazuje, kdo se vyžívá v tom, že ti je špatně? A kdo se bude vyžívat i v tom, že je špatně tvému dítěti?

je naprosto lhostejné, zda má či nemá nějakou diagnózu. Ta je vysvětlením, ne omluvou. Je dospělý, svéprávný člověk uvědomující si své chování. Nemá tedy absolutně žádné právo takto jednat s kýmkoli. A už vůbec ne s tebou.

Zapomeň na ni. Nech ji být, žij svůj život, občas možná odpověz na email. nestojí ti za to, dokud od základu nezmění své chování. A ty víš, že se to nikdy nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.16 13:03
@ireeenka píše:
No, po přečtení tvého příspěvku si říkám, že mám vlastně docela normální matku :think: I když jsem si původně podle názvu myslela, jak si budem přizvukovat. Podle mně je tvoje matka hodně nešťastná osoba, má pocit, že si zpackala život a nejspíš v poslední době se jí ještě něco přihodilo, že to tak graduje. Dítě bych tam asi nebrala a možná někdy o samotě bych se jí zeptala, jestli jí něco netrápí 8o
Přeju pevné nervy, užila sis asi.

Taky si říkám, že oproti zakladatelce to mám vlastně ještě docela dobrý.
Moje mamka sice není vysoce postavená osoba, je to „obyčejný“ člověk, ale taky mě dokáže pěkně psychicky ničit. A to tím, že jakmile s ní někdo v něčem nesouhlasí, tak okamžitě na něj nadává (i sprostě), stěžuje si na všechno a na všechny. Děti má ráda, ale neumí je zabavit a pak není divu, když se dítko někdy nudí a dělá „blbiny“, tak je u ní spratek, ve věcech se hrabe jakbysmet a pak dělá, jako že nic a ona by přece něco takového nikdy neudělala.
Kdo nezažil, nepochopí, jak je to náročné snášet, o to víc, že toto máte už od dětství a tak máte pocit, že to nikdy neskončí. Snažila jsem se jí to totiž i vysvětlit, řekla jsem jí přímo, co mi vadí (a to nejsem první v rodině, kdo jí to řekl). Samozřejmě to nechápe, nedokáže se nad tím zamyslet, hned se rozbrečí a zase jen já jsem ta špatná, protože ji nechápu a nestojím při ní, vlastně jsme proti ní všichni :zed:
no prostě citovka.
Dokážu ale i velmi ocenit to, že například dokáže pomoci, když je třeba, ale co mě mrzí je, že za jakou cenu někdy. Za cenu výčitek? Ne. Děkuji pěkně. Naši se neustále hádají a mamka když začne kolikrát spustí, tak si ani neuvědomuje, že jsou tam děti!
Takže jsem kontakt s ní výrazně omezila. Děti na hlídání bych jí nikdy nesvěřila na celý den, navíc samotné, vím, že nerespektuje moje pravidla a aby poslouchali neustále její stížnosti na každého (nebo dokonce sprosté nadávky) a hádky, na to opravdu nejsem zvědavá či naopak ticho a dusno, jako před bouří, ale to by byla ta lepší varianta. Sice vím, že by se před dětmi držela, ale taky vím, že jí to moc nejde. člověk se snaží se s ní bavit o jiných věcech, rozptýlit ji, ale většinou se to zase zvrtne na něaké stížnosti na někoho či něco.
Nemyslím si o ní, že je zlá, má i dobré srdce, ale připadá mi též, že je nějaká zahořklá, že má pocit, že má zpackaný život, ale já za její život nemůžu a moje děti také ne, a nechci být jednou jako ona a především nechci aby takto zahořklé jedou byli kvůli ní i moje děti.
Ať si o mě každý z rodiny myslí, co chce, prostě je to tak.
Naše vztahy drží snad jen na lítosti a i ještě pořád nějaké té úctě, ale tohle není život. Člověk by se měl domů těšit a ne tam jezdit nerad a se staženým žaludkem.
Omlouvám se za anonym, ale asi chápete… Máme to také někdo tak?
Pro zakladatelku: kdybych musela, klidně vztahy přeruším úplně, zvlášť ve tvém případě. Jak sama kvůli sobě (nejsi žádný malý spratek, máš ji očividně ráda, ale ona to nevidí, nebo se jí jen bojíš, když je na takové pozici), tak kvůli malé. Přeji, ať se to brzy vyřeší. Bylo by krásné, kdyby se vám vztahy s maminkou srovnali a ona pochopila… ale obávám se, jestli to půjde. Přeji hodně štěstí :kytka:

• Citovat
  • Upravit
13
24.8.16 09:40

@Ba412 Myslím si, že to nejspíš byla úplně přirozená reakce. Nevidím žádnou bezcitnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
24.8.16 09:52

To je teda psycho. Utnula bych okamžitě kontakty. Ale to není lehké. I z toho bych měla obavy. Taky jsme museli s rodiči se přestat stýkat, ale tvá máma je zralá na psychiatrii. Rozpolcena osobnost. Je mi to líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.16 15:42

Ahoj holky, taky potřebuju radu.
Anonym z důvodu že je to pro mě hodně osobní.
Matka mě začala psychicky ničit. Jsem těhotná- 5 měsíc.
Máme doma kočku už 10 let, nedávno manžel přinesl malé kotě.
Matka na mě začala štěkat ať dáme kočky pryč, že dítě umře nebo bude postižený, že kočka není člověk..
Moje hormony jsou jak na horské dráze, pořád brečím, co jí na to říct?
Jinak bydlíme v dvougeneračním RD, my nahoře, rodiče dole, společný vchod.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová