Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, hledala jsem info a nenašla. Co se vlastně děje, když se přenáší? Znamená to, že může těhotenství výjimečně trvat i více než 40týdnů? To pak mimčo ještě roste? Vím, že někdy je špatně určen TP, ale to bývá třeba 1týden a četla jsem, že holky přenášeli třeba dva týdny i déle. To je pak vyvolání automat?
Fyziologické těhotenství trvá 38-42týdnů. Takže potermínová gravidita není nic výjmečného.
Nicméně po termínu prý stoupá riziko nejrůznějších komplikací, může klesat množství plodovky, placenta se vyčerpává, tvoří se na ní infarkty, takže nemusí tak dobře pracovat, může se stát, že miminko vyloučí do plodovky už smolku a tím se zkazí, je riziko infekce…
Nicméně významněji toto riziko stoupá tuším až 11.den po termínu, ale až do 42+0 se dá těhotenství považovat za fyziologické a pokud se nenajde nějaký problém (ozvy, utz), tak je bezpečnější, když se porod rozjede sám
A taky musí být správně stanovený termín - termín dle poslední ms a podle třeba utz se může významně lišit, směrodatný by měl být dle utz.
AHoj tak mě nechaly přenáše 15dní… no přenášet…
Těhotenství trvá tak jak už psala Gladys.
Nakonec jsme skončila císařem protože ,,náááhodou,, zjistili že placenta už nevyřivuje tak jak má a plodovky už je taky málo - v porodnici byly zastánci přirozených porodů skoro za každou cenu ![]()
Takže dcerka je zaplať pán bůh v pořádku, a má od narození ,,jen,, zánět slzných kanálků tak jedeme zítra na sondáž - prý z plodové vody…
Ale vím že následky můžou být horší…ale od toho jsou Utz adt aby tě pohlídaly
Hodně štěstí ![]()
Rodila jsem 42 + 0 - nic výjmečného se nestalo,pl. voda přezrálá nebyla,dceři se dařilo dobře,až na schyzifrenii doktorů,kteří honili datumy,takže jsem si porod při vyvolání vážně užila a dnes bych je ![]()
Kdyby mně nechali přírodě,porodím sama druhý,max. třetí den.
Určitě roste,ale myslím,že již minimálně,příroda není blbá.
Taky jsem „prenasela“. Vyvolavali me skrz podezreni na preeklampsii. Ale nemyslim, ze by nejake nasledky… mozna to, ze malej byl krasne vyzehlenej uz ![]()
berry4 píše:
Rodila jsem 42 + 0 - nic výjmečného se nestalo,pl. voda přezrálá nebyla,dceři se dařilo dobře,až na schyzifrenii doktorů,kteří honili datumy,takže jsem si porod při vyvolání vážně užila a dnes bych je
Kdyby mně nechali přírodě,porodím sama druhý,max. třetí den.
Určitě roste,ale myslím,že již minimálně,příroda není blbá.
Já jsem rodila ve 41tt a dr. říkal, že bylo na čase, kvůli placentě - byla prý už nějaká zakalaná
(ta placenta ne plodovka)
Madla82 píše:
Holky, hledala jsem info a nenašla. Co se vlastně děje, když se přenáší? Znamená to, že může těhotenství výjimečně trvat i více než 40týdnů? To pak mimčo ještě roste? Vím, že někdy je špatně určen TP, ale to bývá třeba 1týden a četla jsem, že holky přenášeli třeba dva týdny i déle. To je pak vyvolání automat?
Moje ségra měla neteřinku v bříšku špatně otočenou,takže už před Vánocema chodila obden na vyvolávačku, že malá musí ven..Vždycky tam byla přes noc-ráno zaplatila 60Kč a jela domů..
No psychika pracovala na plné obrátky..Termín měla myslím 10.ledna.Doktoři pořád hysterčili-ségra jako prvorodička z toho byla pěkně vyjukaná.To se opakovalo několikrát.. Kdy šla na kontrolu 19. ledna-9dní po termínu,byla bez příznaků začínajícího porodu, během dne se to rozběhlo, šla za sestřičkou, že už asi rodí-ta jí prohlídla a řekla, že ještě ne.Tak se odbelhala na pokoj a rozjel se porod.Vodu jí musely protrhnout a před půl 8 večer byla malá venku..
.Narodila se krasná zdravá holčička, která nám dělá jen radost ![]()
Ja som porodila 11 dni po termine.
Popis najdes v mojom dennicku:
https://www.emimino.cz/…-porod-8373/
Termin som mala spravny…inak vacsina prvorodiciek porodi po termine. Samozrejme, ze dieta stale rastie
…vsak preto musia vyvolat porod…inak by ho uz placenta nestihala vyzivovat.
Dlhsie ako 14dni ta prenasat nenechaju…vyvolaju ti porod.
Přenášela jsem deset dní. Porod přišel sám, ale plodovka prý byla již zakalená. Malý je v pořádku, je velmi velký (dlouhý) a hodně papá. Přenášení bylo dost náročné, vše mě bolelo, ale nechtělo se mi na vyvolání a tak jsem nakonec moc ráda.
Ahoj, zajímalo by mě čím může být přenášení způsobeno. Jsem potřetí těhotná. Potřetí mám myslím si dobře stanovený termín. U tohoto a druhého těhu jsem znala datum ovulace i oplodnění a vše sedí s ultrazvukem. A stejně potřetí přenáším.
Nikdy jsem nezačala spontánně rodit. A to mívám poslíky od 38 tt, mimi ve všech případech dlouho před TP už naléhalo na porodní cesty, a ty se stejně neotevíraly. V pátek mám nástup na vyvolání pokud se to nespustí samo. Porodní cesty stejně. jako u předchozích 2 těhu nepřipravené. První porod trval 65 hod a druhý 77 hod. Netušíte někdo v čem může být zakopaný pes? Jsem nějaká vadná a nechci mimi pustit ven? ![]()
Hele priroda… ne kazdej se ma narodit a prezit. Timhle se reguluje, jen my lidi to trochu kazime a mame metody abysme urcity veci prezili. Ja zas mela oba 36tt. To samy ruzny nemoci a postizeni, opet regulace. Treba u zvirat nemocny nebo slabsi mladata po narozeni bud nechaji nekde lezet a nechaji osudu, nebo je vlastni matka sezere. Prezijou jen ti nejsilnejsi.
@Micaella22 píše:
Hele priroda… ne kazdej se ma narodit a prezit. Timhle se reguluje, jen my lidi to trochu kazime a mame metody abysme urcity veci prezili. Ja zas mela oba 36tt. To samy ruzny nemoci a postizeni, opet regulace. Treba u zvirat nemocny nebo slabsi mladata po narozeni bud nechaji nekde lezet a nechaji osudu, nebo je vlastni matka sezere. Prezijou jen ti nejsilnejsi.
Tak přesně tenhle výklad chtela zakladatelka slyšet
. To bych chtěla, 24 hodin před vyvoláním porodu, aby mi někdo napsal… hele příroda, ne každéj se má narodit a přežít ![]()
Zakladatelko, nemůže to být v hlavě? Třeba, že ten první porod byl dlouhý a nepříjemný, že si nosis v hlavě tolik, že by ses chtěla rozrodit bez zásahu, že to nakonec je příčina, že to nejde? Jinak, přeji rychlý a bezproblémový porod a držím palce.
![]()
Zakladatelko, já mám za sebou dva porody, oba vyvolávané, u obou se též porodní cesty nepřipravovaly. Dr. mi řekl, že mám velmi pevné pánevní dno (což je do budoucna pozitivum😉). První trval také dlouho, druhý k překvapení všech od první tablety 4,5 hodiny. Nikdy nevíš, jak tělo zareaguje, ale nezoufej, že bude třetí porod běh na dlouhou trať, nemusí být. Přeji hodně štěstí!