Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
I ty matko diktátorko, jak si tohle můžeš ke svým dětem dovolit?!![]()
Jsem nevědělana. Hanba
@Pdoctor píše:
@unuděná Byla jsi to ty, kdo situaci s lopatkou vytahl a sama pises, ze nevis o jinem reseni, nez diteti lopatku vzit. Takze ne, spis to vypovida hodne o tobe a tve represivni vychove, i kdyz se to snazis pretocit ne me.
Kdyby moje dítě někoho mlátilo lopatkou na písku, tak ho nejdřív zadržím a pokusím se zjistit, proč to dělá. Pepíček mu omylem šlápl na bábovku? Uděláme spolu novou. Pokud se pak otočím a mé dítě se zase ožene, protože mu tahle satisfakce nestačila, tak ano, tu lopatku mu vezmu a fakt si nebudu připadat jako zlá matka.
@unuděná Vazne nevidis souvislost mezi vychovou a nesebevedomymi detmi, ktere nazyvas eufemisticky „otloukanci“? ![]()
@Pdoctor píše:
@unuděná Vazne nevidis souvislost mezi vychovou a nesebevedomymi detmi, ktere nazyvas eufemisticky „otloukanci“?
@Luciaslu píše:
@Atisia
Pokud se mu neustále nevěnuje je ve většině případech zle.
1. Jakmile jsem v kuchyni a musím něco uvařit chce chovat jinak řev. Přitom při jiné aktivitě to nevyžaduje. Chce se dívat co dělám a to máme i věž k lince.
2. Pořád lozí na parapety i stolky. Samozřejmě několikrát spadnul.
Můžu vysvětlovat i dát na zadek.
Pomůže, že odvedu pozornost a jdeme si hrát, ale to je pak stále dokola.Přitom si hrát sám umí 🤷🏽♀️
Uvař si v době, kdy dítě spí.
Nauč ho, jak se z těch věcí bezpečné leze dolů nebo ho hlídej.
Dělá věci přirozené pro daný věk. Vysvětlovani zatím nechápe a bit roční dítě za jeho přirozenost je trapný. Co děláš, že ti dítě bez dozoru vleže na parapet a spadne?
@Luciaslu píše:Řekla bych, ze u rocniho dítěte normální chování. Pamatuju, ze v tomto období jsem neudělala v klidu nic. Je zbytečne očekávat, ze tě batole nechá vařit a bude se hrát samo a nebude vyžadovat pozornost. Já jsem hodně tolerantní matka a pokud neslo o něco zásadního jako, ze si dite muže ublížit, nebo ubližuje někomu jinému, žádné hranice jsem nenastavovala. Takže pokud jsem věděla, ze si dite bude vehementně žádat pozornost a nenechá mě například vařit, tak jsem uvařila něco hodně rychlého, nebo to dělala az když byl manžel doma. Straší dcera rada všude lezla do výšek, snažila jsem vše zabezpečit a zároveň ji dopřát vylézt pokud to bylo reálné. Třeba jsem stala u ni a nechala ji vylézt na stůl v kuchyni, zopakovala to parkrat a pak ji to přestalo zajímat. Než bych batoleti x krát říkala ne, nebo ho mlatila přes ruce aby neotevíralo šuplík s nožema, raději jsem suplik zamkla apod..
@Atisia
Pokud se mu neustále nevěnuje je ve většině případech zle.
1. Jakmile jsem v kuchyni a musím něco uvařit chce chovat jinak řev. Přitom při jiné aktivitě to nevyžaduje. Chce se dívat co dělám a to máme i věž k lince.
2. Pořád lozí na parapety i stolky. Samozřejmě několikrát spadnul.
Můžu vysvětlovat i dát na zadek.
Pomůže, že odvedu pozornost a jdeme si hrát, ale to je pak stále dokola.Přitom si hrát sám umí 🤷🏽♀️
@unuděná píše:
@Aneta.Berg Prozradíš, kolik těch dětí máš a jak jsou staré?
Az mi udeli souhlas se zverejnovanim jejich osobnich udaju na netu ![]()
@unuděná píše:
Kdyby moje dítě někoho mlátilo lopatkou na písku, tak ho nejdřív zadržím a pokusím se zjistit, proč to dělá. Pepíček mu omylem šlápl na bábovku? Uděláme spolu novou. Pokud se pak otočím a mé dítě se zase ožene, protože mu tahle satisfakce nestačila, tak ano, tu lopatku mu vezmu a fakt si nebudu připadat jako zlá matka.
Tak tam s nad sedíš a vidíš kdo co dělá ![]()
@Aneta.Berg píše:
Vysvetlit jinak. Pokud dite nepochopilo, tak nebylo vysvetleno dostatecne srozumitelne. Pokud, se ale v rodine akceptuje „brani“ hracek nebo fyzicky trest, je slozite diteti vysvetlit, ze druzi se nebiji nebo se jim jejich veci neberou - deti vidi, ze to neni pravda.
Tuhle diskusi si snad uložím do budoucna… až se zase bude někdo někde ptát, odkud se berou ty nevychované děti, které na hřištích nejsou schopny normální interakce s ostatními.
Tvoje příspěvky jsou toho dokonalou ukázkou - představa, že někdo ty tvoje poučky skutečně aplikuje na 1 ROK staré dítě, je otřesná ![]()
@Aneta.Berg píše:
Az mi udeli souhlas se zverejnovanim jejich osobnich udaju na netu
Jo jasně. Škoda diskuze. Načtené poučky mají s reálnými životem pramálo společného
Mějte se tu chumláčkově, jdu tvořit hodnoty.
@unuděná píše:
@Aneta.Berg![]()
Už vidím, jak tomu ročnímu dítěti pošesté vysvětluješ, že se nesmí mlátit kladívkem po hlavičce, jinak bude retardovaný
![]()
I s temi malymi detmi se da efektivne komunikovat kdyz je o to opravdovy zajem ze strany rodicu. Male deti umi velmi dobre cist emoce, vyrazy tvare, celkovou mimiku.
@unuděná píše:
Jo jasně. Škoda diskuze. Načtené poučky mají s reálnými životem pramálo společnéhoMějte se tu chumláčkově, jdu tvořit hodnoty.
Zadny argument a mylna domnenka, ze nemam dite. Diky za diskuzi a dik, ze v ni uz nechces pokracovat
.
@Aneta.Berg píše:
I s temi malymi detmi se da efektivne komunikovat kdyz je o to opravdovy zajem ze strany rodicu. Male deti umi velmi dobre cist emoce, vyrazy tvare, celkovou mimiku.
Ale dlouho jim to nevydrží co? Někteří dospělí to taky neumí.
![]()
@BohunkaP píše:
Tuhle diskusi si snad uložím do budoucna… až se zase bude někdo někde ptát, odkud se berou ty nevychované děti, které na hřištích nejsou schopny normální interakce s ostatními.Tvoje příspěvky jsou toho dokonalou ukázkou - představa, že někdo ty tvoje poučky skutečně aplikuje na 1 ROK staré dítě, je otřesná
Mysli si co chces. Ale ver tomu, ze laskyplna vychova neni blud, ale skutecne existuje
![]()
@Aneta.Berg píše:
Zadny argument a mylna domnenka, ze nemam dite. Diky za diskuzi a dik, ze v ni uz nechces pokracovat.
Nechci v ní pokračovat s tebou. Dítě možná máš, ale tipuji tak dvouleté. To jsem taky ještě uměla rozdávat tyhle krátkozraké rady, jak děti netřeba vychovávat, stačí je pochopit a správně s nimi mluvit
A věř, že láskyplně můžeš děti vychovávat i bez toho, abys je nechala dělat si, co chtějí ![]()