Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Ahojte, hrozně se bojím nástřihu hráze, víc než třeba císaře. Dá se proti tomu nějak bojovat? I s tím strachem? Samozřejmě masáž hráze a aniball, ale je ještě něco? Hrozně se toho fakt bojím a klasicky si čtu jak je to pak hrozné, tak jsem z toho špatná.
Tak strachu se asi do dne D nezbavíš, ale je to zbytečné. Třeba to absolutně nebude nutný a i kdyby, tak ty nástřih necítíš. A navíc oni se snaží strihnout tak, dle situace, jakou vidí samozřejmě, aby ti co nejmíň uškodili a umožnilo dítěti rychlejší průchod. Mě to zachránilo. Měla jsem na svou postavu echt velké dítě a doktor mi nabídl nástřih a byť jsem se ho bála jako čert a fakt jsem ho nechtěla, absolutně mi to po dvou dnech bolestí nevadilo a nástřih udělal v kontrakci, takže sem to fakt necítila. Bylo to tak nepatrné, že mi to i řekl, střihnu a bude venku, je to na vás. A taky se tak stalo. Skoro ji nechytil ![]()
Nicméně ano, spodek jsem cítila především kvůli tomu nástřihu, kde byl samozřejmě hematom. Ale seděla jsem hodinu po porodu úplně v klidu. Jizva byla citlivější možná půl roku po. Ale dneska nic nevím a vzhledově bez nějakých změn. Takže za mě lepší než když tě to potrhá samo.
Soustřeď se teď na sebe a nabírej sil na mimčo. A na obavy kašli ![]()
@Anonymní píše:
Chápu tu řadu ohledně PA. Ale co když prostě nemám na to, abych jen tak dala někomu 10 tisíc? Zjišťovala jsem si ceny v okolí a podle mě je to šílený… Chápu, že je za tím péče, rady a vedení porodu, ale stejně 10 tisíc?
Přijít s tím za manželem, tak pro to taky zrovna 2× velké pochopení mít nebude.
Jinak už jeden porod za sebou mám…
Najít si porodnici, kde se podporují přirozené porody. Ve Zlínském kraji je třeba momentálně v kurzu Kroměříž. Tam je velmi velká pravděpodobnost, že personál bude s rodičkou pracovat tak, aby vyšla z porodu bez nástřihu a poranění, a nemusí u toho být jenom domluvená PA. Ono i ta vlastní PA vždycky 100% nemůže, není to robot.
@stín katedrál píše:
Najít si porodnici, kde se podporují přirozené porody. Ve Zlínském kraji je třeba momentálně v kurzu Kroměříž. Tam je velmi velká pravděpodobnost, že personál bude s rodičkou pracovat tak, aby vyšla z porodu bez nástřihu a poranění, a nemusí u toho být jenom domluvená PA. Ono i ta vlastní PA vždycky 100% nemůže, není to robot.
Ano, tuhle porodnici můžu jen doporučit. Snaží se o přirozený průběh, nastrih mi nedělali a roztrzeni zasili (ale vůbec jsem to necítila… Je ale fakt, že první porod jsem měla císařem, tak jsem se připravovala na velkou bolest po porodu a ono tím, že se povedl klasický porod, mě téměř nic nebolelo…
)
Jinak já jsem se bála taky nástřihu, cvičila jsem s aniballem - SC pro nepostupující porod (medikace, velmi nepříjemná PA, co se mnou vůbec nepracovala).
Pro druhý porod jsem si našla vlastní PA a vybrala jinou porodnici. Cvičila s aniballem. Moje PA nakonec nestíhala přijet, ale kolegyně byla skvělá. „Makaly“ jsme obě, ale dítě nešlo dolů, muselo jít vexem a samozřejmě s nástřihem. Ani jsem jej necítila, brzo se to zahojilo a teď o něm ani nevím. Zážitek z prvního a druhého porodu opravdu nebe a dudy. ![]()
@Anonymní píše:
Taky jsem se bála - a rodila kvůli tomu vždycky v zahraničí. Nenastřižená, neroztržená, spokojená. O ČR je známo, že nastřihují jak o život. Nebo nevím, fakt si tu všechny spokojené nastřižené dámy myslí, že zrovna Češky mají takové tělesné anomálie, že je potřeba je nastřihávat o 50-70 % častěji než jakékoli jiné Evropanky?To by fakt byla brutální degenerace znamenající, že prostě lidi by umírali při porodu na ruptury a brzy bychom vyhynuli. Zas tak blbě na tom nejsme.
![]()
A ty řeči, že to necítíš… To když ti useknou ruku taky ne (takhle prostě tělo funguje, bolest se vytěsní), ale furt to není důvod si ji jen tak nechat sekat. Navíc, historky o rupturách - 90 % tzv „ruptur“ se odehraje ve chvíli, kdy se lékař už chystá nastřihnout a přiloží blbě skalpel - rodičce se pak řekne, že „se potrhala“ - v US se s tím soudí o miliony, tady jim ještě naivní ženy poděkují.
Sorry za výlev, blízkého člověka mi takhle doživotně odrovnali, a to prostě ani to odškodnění nespraví, tak jsem na to citlivá.Přirozené ruptury jsou takové ty na symbolické 2-3 stehy, a ani to nebývá časté.
Doporučuju pořizovat z porodu videozáznam, ono to pak je dost dobře vidět, či se tam děje a kdo tam co dělá.
Jojo, moje prirozene natrzeni na 2-3 stehy bylo na dvouhodinovou rekonstrukci spodku i siti sverace, takze i to je ciste individualni. Bych byvala ten nastrih i ocenila.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx
Chápu tu řadu ohledně PA. Ale co když prostě nemám na to, abych jen tak dala někomu 10 tisíc? Zjišťovala jsem si ceny v okolí a podle mě je to šílený… Chápu, že je za tím péče, rady a vedení porodu, ale stejně 10 tisíc?
Přijít s tím za manželem, tak pro to taky zrovna 2× velké pochopení mít nebude.
Jinak už jeden porod za sebou mám…
Promiň, ale kolik je rozdíl mezi 3 roky mzdy a 3 roky na rodičáku? Proti tomu je 10 tisíc nic. A manžel nebude mít pochopení? To je vtip? Ty mu rodíš dítě, tvoje tělo dostává zabrat úplně šíleně tak jako tak, ale on by si dovolil tvářit na 10 tisíc, které by ti pomohly třeba nějakým zbytečným zraněním zabránit?
Pokud se připravujes, tak pak už musíš jen věřit. Já jsem u prvního aniball měla, ale stěhovali jsme a flakala jsem to. Nakonec ani spolupráce s PA nebyla nic moc a taky jsem neuměla správně tlačit. Kvůli urychlení nástřih udělali. Necítila jsem to. Byl malý, ale siti jsem nějakou chvíli cítila. Zahojilo se to rychlé, bez problémů, doktor si toho na kontrole po 6 nedělí ani nevšiml. Ale u druhého jsem už byla pečlivější, bylo to do dvou let od prvního a j jsem se bála o jizvu. Porodila jsem bez škrábnutí. Potřetí po 7 letech taky. Ten pocit je luxusní. Ale pokud nástřih už být musí, tak se to přežít dá. Já jsem měla k druhému porodu dulu. Ale nestihla to. Soukromí PA bych zvážila. Je to investice.
@kubmaja02 píše:
Jojo, moje prirozene natrzeni na 2-3 stehy bylo na dvouhodinovou rekonstrukci spodku i siti sverace, takze i to je ciste individualni. Bych byvala ten nastrih i ocenila.
Tak on je zasadni prubeh porodu a medikace. Staci dat blbej oxytocin.
Já jsem měla nástřih a ani jsem to pri porodu nestihla zaregistrovat. Hojení bylo trochu bolestivé, to je pravda. Ale zahojilo se to rychle a bez komplikací. Takže bych se fakt nebala.
@Lucie_Sx ja jen reaguju na puvodni komentar anonymni prispevatelky, ze v poloze lotosoveho kvetu museji vsechny rodicky zakonite porodit bez poraneni. Nemusi. Proste se da na to nejak jakz takz zkusit pripravit, ale jak to dopadne, je ve hvezdach. Mne to teda neslo ani s Aniballem, jen jsem masirovala. Asi pevny svalstvo 😁
@kubmaja02 píše:
@Lucie_Sx ja jen reaguju na puvodni komentar anonymni prispevatelky, ze v poloze lotosoveho kvetu museji vsechny rodicky zakonite porodit bez poraneni. Nemusi. Proste se da na to nejak jakz takz zkusit pripravit, ale jak to dopadne, je ve hvezdach. Mne to teda neslo ani s Aniballem, jen jsem masirovala. Asi pevny svalstvo 😁
No a jakou jsi teda mela polohu a medikaci…?
(Jasne, ze jiste neni nikdy nic.)
Nejhorší je smrt z vyděšení. Zkus na to nemyslet a hlavně se tím nestresovat. Řekni doktorovi, že s nástřihem nesouhlasíš. Snaž se udržet přirozený průběh porodu (ideálně bez vyvoláčky, epiduralu, oxytocinu, poloha jak ti bude pohodlně), pak je riziko natržení a obecně problémů menší. Zvážila bych domluvení vlastní PA, jak ti tu radí Lucie (pokud nemáš možnost si domluvit v porodnici doktora), zdraví máš jenom jedno. A případná oprava pak bude stát víc, než těch 10k. Jinak pokud bude ale porod s komplikacemi, a doktor ti bude nástřih radit, tak bych ho zvážila. Znám osobně holku, která se takhle roztrhala až k zadku (tak 1 z 1000, ale: vyvolavacka, komplikace, doktor radil nástřih, ale odmítla to pak si rvala vlasy, protože musela následně na plastiku)
Kazdy at si rodi jak chce, ale tohle “straseni a vyzdvihovani” porodu absolutne bez medikace atp. je docela mor. Kdo to chce ok, ma na to plne pravo, ale respektujte prosim i jine pohledy.
@Maggdallena píše:
Kazdy at si rodi jak chce, ale tohle “straseni a vyzdvihovani” porodu absolutne bez medikace atp. je docela mor. Kdo to chce ok, ma na to plne pravo, ale respektujte prosim i jine pohledy.
A tady je nekdo nerespektuje..?
Jestli chces porod s medikaci, tak ho mej.
Spis tady informujeme zakladatelku, co muze udelat pro to, aby se nastrihu vyhnula.
Casto o tom zeny vubec nevedi.
Já spíš myslím, že někdo zkrátka na to nemá… A já teda kočár i postýlku měla z druhé ruky za pár kaček.

Já bych teda u druhého dítěte určitě šla do laktační. Akorát jsem v tak blbém městě, kde jsou ty dobré až 60 km daleko.