Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
téměř 3.letý syn začal chodit teď od ledna do školky, zatím pouze 3 dny v týdnu a po obědě jde domů. Problém je, že tam nechce chodit a prý se přes den skoro vůbec nezapojuje do aktivit a pořád se po mě ptá. No a od 2.týdne se začal počůrávat, a to tak že hodně. Za dopoledne troje věci!!! Nechápu to, protože doma se nepočůrá vůbec, má jen plínu na noc. Poradíte někdo, co s tím? Určitě je to psychického původu, ale co mám dělat, jak mu pomoct? Učitelka se mě už dnes ptala, jestli je doma vůbec bez plín!!!
Na konci ledna nastupuji do práce, tak mám z toho docela nervy.
Díky.
Asi to nechceš slyšet, ale podle toho popisu není na školku ještě připravený a líp by mu bylo doma. Jestli se na tebe ptá přes den a nezapojuje se, tak je tam zřejmě dost nešťastný. A to počurávání je reakce na ten stres.
Jako řešení bych viděla buď domluvit v práci pozdější nástup, nebo zkusit jinou školku - ideálně nějakou soukromou, kde je víc domácí prostředí, míň dětí a víc trpělivých tet…samozřejmě nevím, jaká je tvoje situace a možnosti.
Dej mu ještě chvilku, třeba si zvykne, a třeba ne a budete jej muset holt vzít domů a zkusit po půl roce či po roce. Pro některé děti je nástup do školky velká zátěž.
Rada není, evidentně - jak uvádíš sama - to souvisí s psychikou a její nepřipraveností být ve velkém kolektivu bez mámy.
@Orchy můj syn byl to stejný. prvních 14dni nic moc, po měsíci se začlenil, po 2 měsících už se nepocuraval. Je teda pravda, že mu ro nevadilo tam chodit, jet si musel přijít jak na to. Beru ho po obědě domů. Školu je státní a je tam jen 28deti.
Muj syn tam chodil s revem… a to asi 2mesice. Prvni mesic sedel na zidlicce u dveri a cekal az pro nej nekdo prijde. Pak se zacal trochu zapojovat a ted uz v klidu. Pocura se jednou za mesic i dneska. Ze zacatku se obcas zapomnel, ale to tak 1 za 1-2tydny. Ale zacal tam chodit ve 2letech a 4mesicich.
@Orchy dát mu takovou tu natahovací plínu - co vypadá jak slipy? A vydržet.. nic moc jiného nezbyde..
@Orchy píše:
Ahoj,
téměř 3.letý syn začal chodit teď od ledna do školky, zatím pouze 3 dny v týdnu a po obědě jde domů. Problém je, že tam nechce chodit a prý se přes den skoro vůbec nezapojuje do aktivit a pořád se po mě ptá. No a od 2.týdne se začal počůrávat, a to tak že hodně. Za dopoledne troje věci!!! Nechápu to, protože doma se nepočůrá vůbec, má jen plínu na noc. Poradíte někdo, co s tím? Určitě je to psychického původu, ale co mám dělat, jak mu pomoct? Učitelka se mě už dnes ptala, jestli je doma vůbec bez plín!!!Na konci ledna nastupuji do práce, tak mám z toho docela nervy.
Díky.
Naše malá na tom byla skoro stejně, pak začala 14 dni zvracet, ráno, ve školce, po školce, pak onemocněla ajá už přemýšlela, že ji zpět nedám a najednou dítě jak vyměněné, na školu natěšené a je v pohodě. Dej mu ještě chvilku a uvidíš ![]()
Holky, díky moc za vaše zkušenosti a názory. Aspoň vidím, že nejsme jediní. Už jsem si začínala říkat jestli nejsem neschopná matka. Zkusím ještě do konce ledna a pak se uvidí, nějaké možnosti ještě máme. Jenom jestli to vydrží učitelka, ta 1 je taková protivná..
@Orchy píše:
Holky, díky moc za vaše zkušenosti a názory. Aspoň vidím, že nejsme jediní. Už jsem si začínala říkat jestli nejsem neschopná matka. Zkusím ještě do konce ledna a pak se uvidí, nějaké možnosti ještě máme. Jenom jestli to vydrží učitelka, ta 1 je taková protivná..
Samozřejmě na to musí být uč. ve školce připravené. Ale na 2. stranu pokud se denně počůrá 3×, tak se nediv, že uč. není extra odvázaná.
Jasný, já ty učitelky naprosto chápu. Já bych z 3násobného počůrání za 1 dopolko šílela i doma, a to mám jenom jeho. A tak se ani nedivím že jí napadlo, jestli je vůbec bez plín. Protože to fakt musí vypadat, že na záchod neumí. Ale právě - co s takovouhle situací můžu dělat? Moc to neovlivním, teď je to na něm. Tak uvidíme.
Nechala bych ho doma, je malý, na školku má čas. Nic se nemá lámat přes koleno.
Ahoj maminky chtěla bych radu ohledně synka. Syn nastoupil v pondělí po prázdninách druhým rokem do školky jsou mu 4 roky. Už druhou noc se mi počůral, ale to tak že se jednou cca v deset večer zbudil a stál za dveřma plakal a čůral na zem. Takže jsem ho utěšila převlekla a znovu uložila. No a cca kolem 2 hodiny ráno mi načůral do postele. Je to tak už druhou noc a příjde mi, že se to stupňuje. myslím tím i ty stavy, že pláče a neví kde je. Celé prázdniny byl bez problémů. Do školky se těšil chodí tam rád. Ráno bez scén. Pěkně se rozloučí dá mi pusinku a jde si za dětmi.
Včera mi pí. učitelka říkala, že se mu po mě stýskala při spinkání po obědě. Můžou tyto stavy souviset s nástupem do školky a měla bych to konzultovat s naší pí. doktorkou? Přejde to? Vůbec tomu nerozumím…
Děkuji za rady
@Anonymní píše:
Ahoj maminky chtěla bych radu ohledně synka. Syn nastoupil v pondělí po prázdninách druhým rokem do školky jsou mu 4 roky. Už druhou noc se mi počůral, ale to tak že se jednou cca v deset večer zbudil a stál za dveřma plakal a čůral na zem. Takže jsem ho utěšila převlekla a znovu uložila. No a cca kolem 2 hodiny ráno mi načůral do postele. Je to tak už druhou noc a příjde mi, že se to stupňuje. myslím tím i ty stavy, že pláče a neví kde je. Celé prázdniny byl bez problémů. Do školky se těšil chodí tam rád. Ráno bez scén. Pěkně se rozloučí dá mi pusinku a jde si za dětmi.Včera mi pí. učitelka říkala, že se mu po mě stýskala při spinkání po obědě. Můžou tyto stavy souviset s nástupem do školky a měla bych to konzultovat s naší pí. doktorkou? Přejde to? Vůbec tomu nerozumím…
Děkuji za rady
Ano, nastup do skolky muze mit souvislost. Urcite je dobre, ze to chcete resit, zkusila bych hodne mluvit s chlapeckem, ucitelkou a jeho detskou..Drzim palce ![]()
@Lada84 píše:
Ano, nastup do skolky muze mit souvislost. Urcite je dobre, ze to chcete resit, zkusila bych hodne mluvit s chlapeckem, ucitelkou a jeho detskou..Drzim palce
By me zajímalo, co s tim asi pediatr udělá.
Tady je zapotrebi uzka spoluprace dite-rodic-skolka. A kolikrat u deti hodne veci probiha podprahove, takze ani ovlivnit moc nejdou.
@Svistice pediatr muze vydat zadanku na psych. vysetreni, kdyby byl problem vaznejsi
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.