Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,dáváte svým prckům Natrium fluoratum?Dětská doktorka ho našemu malýmu(3roky)cpe už od 6 měsíců a teď mi naše zubařka řekla,že jestli používáme fluoridovanou zubní pastu(Parexyl malinový),kterou samozřejmě polyká,nepotřebuje už žádný fluoridový tablety,že pak může mít na stálých zubech žlutý flíčky z přefluoridování.Moje kamarádka chodí k jinýmu zubaři a ten si za NaF stojí i když děťátko pastu polyká.Prý ve 3 letech má brát 3 tablety.Já dávám jen 1!!!Nevíte někdo jak se to má nebo nemá dávat?
Pa Lenka
ahoj,
já v tom mám taky chaos a proběhlo tu už pár diskusí.od té doby(asi 4m) co čistíme naší 13m holčičce zoubky ty tablety nedávám…a čistím tou pastou cos psala.
luka
Ahoj
nam Dr. flouridove tabletky nedala, nebot pry staci na vareni a piti pouzivat vodu s vyssim obsahem fluoru (coz je napr. Dobra voda, ktera uz ale zase neni kojenecka - coz me Dr. nevadi, nebot je ma temer 11mesicni dcerka uz dost velka a muze pry mit i nekojeneckou vodu).
Ale me spis zajima vyber zubni pasty. Ja davam cca jednou dvakrat tydne Elmex. U Dr. jsem si vsimla vyvesky s vhodnosti vyberu zubni pasty dle vekovych kategorii deti - myslite, ze je to nutne se tim ridit? Pro nejmensi deti tam Elmex nebyl… jaky je vubec v pastach rozdil??? A kdyz uz mam Elmex koupeny, to ho mam vyhodit? Nebot verim, ze ta jedna tuba by mi vystacila minimalne na dva roky…a pak uz bude konec pouzitelnosti…
Diky predem za odpovedi
H.
A v jaký kategorii byl Elmex?Odkdy se může používat?
Já jsem už na jedno téma odepisovala pasty,který se mohou používat do 3 let. Je to Parexyl malinová,Promise dětská,KAPT'N BLAUBÄR a PARO D'OR.Takhle mi to vypsala zubařka.O Elmexu ani píp.
Pa L.
Jo a rozdíl tam je v obsahu fluoru.Právě proto se ptám,jak je to s těma tabletama.
Ahoj holky,
sama v tom mám trošku guláš, ale když jsem byla se svým synkem (tehdy měl asi 2a3/4 roku) u zubařky, tak jsem se jí přímo na to ptala a říkala mi, že ona je pro dávání tabletek a v jeho věku by měl mít 2-3 tbl. denně. Čistíme pastou Perličkou (ale jak to tak vypadá, tak asi moc vhodná není
), ale je fakt, že syn se tomu vyhejbá jak může, takže spíš to tak trochu flákáme
. Takže pro nás to NaF asi význam má.
Smokie
Lejlo,
Elmex tam byl myslim od 3 do 6 let. Jde mi o to, zda ty rozdily obsahu fluoru mohou byt tak zavavzne velke, ze by ELmex ted mohl byt nebezpecny?? Ale na krabicce od Elmexu byla myslim zminka, ze je vhodny od prvnich zoubku…
Hromix
Také používáme Elmex. Tablety nám doktorka nepředepsala, že prý když má někdo extrémně kazivé a špatné zuby. Což podle mne já mám, ona že ne. Že stačí to, že pije malá Dobrou vodu, která fluor obsahuje + děláme z ní mlíčko + čistíme pastou. Nerada by přefluoridovala zuby a zničila je tak.. Tak nevím, názory se opravdu různí, holt jí musím věřit.
Jinak tu pastu nám doporučili v lékárně, je od prvního zubu, tak by to mělo být OK.
E.
Pediatr nám fluoridové tablety napsal v dceřiných 6měs. Když jsem pak byla u zubařky, ptala jsem se, jak to je s čištěním zoubků a řekla, že do 2 let žádná pasta, pak jen mírně kartáček pastou pošpinit. Pak jsem jela domů a vzpomněla si na ty tablety, tak jsem tam volala a řekli mi, že se lékaři ani zubaři nemohou shodnout a že je dávat můžu a nemusim, ale nic jima nezkazim. Zatim má brát malá 1 denně, všehovšudy měla zatím celkem 2 tablety.
GaB, 9,5měs
Rozhodně doporučuji, dokud nevyrostou všechny zuby. Mluvím z vlastní zkušenosti. Mně a bráchovi v dětství NF máma taky dávála a dodnes nemáme žádný kaz (36 a 34 let) a zdědit jsme to rozhodně nemohli
Pamatuji si, že jsme NF dostávali už ve školce před obědem, ale po nástupu do školy to už museli rodiče kupovat za své. A to navíc tenkrát komanči (alespoň v Brně) fluoridovali vodu! Moji spolužáci, co to taky brali až do cca 6.třídy, jsou také bez kazu (alespoň mi to na minulé slezině tvrdili
). NF má rozhodně pozitivní vliv na kvalitu zubů a z vlastní zkušenosti to dávám i svým dětem.
Phate píše:
Rozhodně doporučuji, dokud nevyrostou všechny zuby. Mluvím z vlastní zkušenosti. Mně a bráchovi v dětství NF máma taky dávála a dodnes nemáme žádný kaz (36 a 34 let) a zdědit jsme to rozhodně nemohliPamatuji si, že jsme NF dostávali už ve školce před obědem, ale po nástupu do školy to už museli rodiče kupovat za své. A to navíc tenkrát komanči (alespoň v Brně) fluoridovali vodu! Moji spolužáci, co to taky brali až do cca 6.třídy, jsou také bez kazu (alespoň mi to na minulé slezině tvrdili
). NF má rozhodně pozitivní vliv na kvalitu zubů a z vlastní zkušenosti to dávám i svým dětem.
Tak já mám opačnou zkušenost, mně rodiče tablety dávali a jsem samý kaz, bráchovi ne a nemá v 25 letech ani jeden.
Sama jsem tablety dostala napsané od dětského dr. pro holky v 6 měsících, ale poté, co jsem si přečetla příbalový leták, je nedávám. Připadá mi to jako dost velké svinstvo - příznivci tablet prominou. Když připočtu, kolik Zuzanka slupne při čištění zubů pasty, připadá mi to dost.
Tak koukám co zubař, doktor nebo maminka, to jiný názor
My nedáváme, polyká dětskou pastu Elmex
Sama jsem jako dítě žádné tablety nebrala a taktéž nemám ve svých 33 letech žádný kaz. U mně to také není dědičnost, ale od puberty jsem dost úchylná na dentální hygienu, je to takové moje hoby
tak když naučím synka správně čistit, doufám, že na kazy trpět nebude.
Moji rodiče do mě v dětství cpali tabletky Natrium Fluoratum horem dolem a výsledek? Jednoznačně negativní. Především mám na zubech bílé skrvny, o kterých mi zubař řekl, že jsou důsledkem předávkování fluorem. Už se jich prý nikdy nezbavím. A co se týče kvality chrupu - přestože si zuby čistím minimálně 2× denně (nejen kartáčkem, ale i nití), mám ve svých 30 letech už přes 10 kazů, takže ani z tohoto pohledu tabletky nemají efekt. Doporučuji je dětem nedávat. Já se například na své rodiče za to zlobím, protože kdyby mi tablety nenutili, tak má krásné zuby bez skvrn.
Lidé neblázněte, lekáři jsou jenom lidé, ví jen to, co se naučili ve škole a podléhají různým trendům a propagačním materialům, co dostanou. Nejlépe uděláte, když si zjistíte, co to ten fluor vlastně je a možná si můžete přečíst tohle:
http://www.osud.cz/…ke-hlouposti
Ahoj,
dávala jsem svým starším dětem (nyní 21 a 26 let)tyto tabletky a do dneška nemají jedinou plombu. ![]()