Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám tříměsíční holčičku a chtěla bych jí nechat propíchnout ouška, jen mám teď dilema, kdy do toho jít… Už má za sebou dvě očkování, ale mám strach takhle před svátky, kdyby byl nějaký problém tak se hnát na pohotovost?
Další věc je, že mám obavy, že na ta ouška budeme při kojení tlačit… Nebo?
Vím, že některé maminky to berou jako „cejchovani“,ale o tento názor momentálně nestojím
.
Děkuju
@Klanel A chceš nechat píchnout nebo nastřelit? Nastřelují se vesměs platové naušnice a většinou to nic nedělá. U kojení na to netlačíš
Ale taky bych se do toho takhle na Vánoce nehrnula.
Nech nastřelit. První dceři jsme nechali píchat, ještě nebylo nastřelení běžné, druhé nastřelit a nebe a dudy. O nastřelené se člověk ani nestará, naprosto bez problémů. při kojení nic netlačí, je to v pohodě. Nech to na leden.
@Klanel já nastřelovala dcerce naušničky kolem 7-mého měsíce. Nevím proč, ale přišlo mi to jako vhodná doba.
Jinak hned po nastřelení dcerka pár vteřin plakala, držela jsem ji v náruči a ukázala ji v zrcadle nové naušničky se slovy „podíve se, jaké máš hezké naušničky“. Pak si ani nevzpoměla.
A ještě jedna věc, ale to může mít každá maminka jiné, mě přišlo, že nastřelením naušniček jsem najednou „ztratila“ to své malé miminko a dcerka se mi proměnila v malou holčičku, slečnu ![]()
Nechám píchnout, mám zlaté náušničky s tím zapínáním vpředu
.. Já si nechávala píchnout asi před pěti lety a bylo to naprosto v pohodě, tak mám v plánu jít ke stejnému „ušaři“
Jinak právě s tím kojením - malá mi leží ouškem na ruce, proto jsem myslela, jestli si tím nebude tlačit…
Původně jsem to chtěla stihnout do Vánoc právě, aby jakože už na fotkách je měla, ale protože jsme měli teprve minulý týden to druhé očkování, tak to nestíhám a nechci to takhle zbytečně „honit“.. Po Novém roce máme vítání občánků a tři dny na to očkování, takže to zase odložím až skoro na konec ledna ![]()
Děkuji za rady ![]()
@Klanel Tak zlaté náušničky jí můžeš cca za měsíc provléknout i tou nastřelenou dírkou. My to tak u první dcerky taky udělali. Ale zjistili jsme poměrně brzy, že je alergická na žluté zlato jako já, tak nosila dlouho chirurgickou ocel. Mladší dcerka má nastřelené náušničky od minulé středy a bez jedinné komplikace.
@elen-ka Já chtěla co nejdřív, aby si za ně případně netahala a nešmatlala a taky hlavně proto, abychom to měli co nejdříve za sebou
(my obě, páč asi budu plakat s ní
)… Doufám, že to bude třeba jako po očkování - zapláče při vpichu a pak v náručí se uklidní, takže doufám…
Jen ještě mám taky obavy, že se jim tam bude mrskat, tak aby to trefili… No, na jednu stranu se toho docela dost děsím ![]()
@Klanel tak to s tím počkej do ledna. jsi tvrdohlavá, nastřelení je pro ty děti mnohem šetrnější. Píchnout znamená propíchnout ucho, pak to propíchnutou bolavou dírkou protáhnout naušnici zpět a ještě s ní manipulovat a zapínat. pak druhé ucho. nepoměrně větší trápení dítěte. pak to obnáší mazání a protahování náušniček v tom bolavém oušku. Častou komplikací je zanícení toho oušla. jako proč?
Nastřelení je cvaknutí u ucha, leknutí a je po všem. Nic se s tím nedělá, nikde se nic nemaže, jsou to malé pecičky, za které dítě nezavadí, nikde mu nepřekáží. za tři měsíce, když je zhojeno parádně, se vymění za zlaté naprosto bez problému.
Nech nastřelit, za zlaté pak vyměníš a ty plastové nastřelovací dle mého překáží méně (nehledě na to, že je to méně komplikovaný proces s méně komplikovaným hojením). A taky bych nechala až na leden, klidně až na konec, však co, nic vám neuteče ![]()
@terinka4444 To není tak vyloženě o tvrdohlavosti
Při propíchávání to netrvá zdaleka tak dlouho, byl to fofr a ani jsem to necítila (a že já jsem citlivka velká)… měla jsem to jeden den zalepené, nic jsem nemazala, netočila a bylo to v pohodě…
Ale beru rady o nastřelení na vědomí a do toho ledna to ještě zvážím a hlavně zjistím, jestli to ten ušař dělá…
Taky jsme nastřelovali, u pediatričky, v pohodě, byla malinká, myslím že asi v 4-5. měsíci, trošku zaplakala, pak jsem v čekárně ji trochu nakojila a dobrý. ani si na ně ještě nešahala, takže vše hojení pohodě. jen jsem kontrolovala ty ouška ale zahojilo se to rychle. A je pravda že s nimi vypadala najednou starší. Ale měla vlásky od narození a nevypadaly, byla vždycky takové dospělejší miminko. Ted (4roky) jednu visací zlatou ztratila ve školce, takže jsem jí chtěla dát náhradní zpět tu ocelovou nastřelovačku a ona je tak tlustá, že to nejde! Naštěstí švagrová mi půjčila svoje staré dětské památeční ![]()
Tak malá bude mít 8m a nešahá si na náušnice vůbec
A je fakt, že ty pecičky mi u takto malých dětí vyhovují.
@terinka4444 píše:
@Klanel tak to s tím počkej do ledna. jsi tvrdohlavá, nastřelení je pro ty děti mnohem šetrnější. Píchnout znamená propíchnout ucho, pak to propíchnutou bolavou dírkou protáhnout naušnici zpět a ještě s ní manipulovat a zapínat. pak druhé ucho. nepoměrně větší trápení dítěte. pak to obnáší mazání a protahování náušniček v tom bolavém oušku. Častou komplikací je zanícení toho oušla. jako proč?
Nastřelení je cvaknutí u ucha, leknutí a je po všem. Nic se s tím nedělá, nikde se nic nemaže, jsou to malé pecičky, za které dítě nezavadí, nikde mu nepřekáží. za tři měsíce, když je zhojeno parádně, se vymění za zlaté naprosto bez problému.
S tím souhlasím. Pokud bych měla volbu nastřelení či propíchnutí uší, nechala bych znovu nastřelit. Přijde mi to šetrnější. Dcerce jsem přibližně po 2 měsících pecičku vyměnila za zlaté naušničky. A hlavně mě u té pecičky přijde lepší, že si je bude méně tahat.
Nech to fakt až na leden a nastreleni je fakt šetrnější. Dcera měla píchání ouška v 7 týdnech ( tenkrát naše pediatra ještě pichala, teď už nastreluje ) a kojila jsem malou naprosto v pohodě.
@Klanel píše:
Ahoj, mám tříměsíční holčičku a chtěla bych jí nechat propíchnout ouška, jen mám teď dilema, kdy do toho jít… Už má za sebou dvě očkování, ale mám strach takhle před svátky, kdyby byl nějaký problém tak se hnát na pohotovost?
Další věc je, že mám obavy, že na ta ouška budeme při kojení tlačit… Nebo?
Vím, že některé maminky to berou jako „cejchovani“,ale o tento názor momentálně nestojím.
Děkuju
dej jí to klidně teď.. komplikace? max nějaké hnisání - vyřiď si ophtalmoframykoin a jsi v klidu. Nebála bych se ![]()