Návštěva lékaře v pracovní době?

Anonymní
26.7.24 11:45

Návštěva lékaře v pracovní době ?

Už sice hledám info na google, ale i tak mě čím více informaci, tím lépe, hlavně jak se bránit?

Pracují 4 dni v týdnu + sobota od rána do večera. Máme povinnost lékaře hlásit dopředu a šéfová nám dá na ten den volno. Tedy ve svém volnu, vyřizujeme lékaře a nemáme čas na odpočinek.
Na lékaře jinak nemáme nárok, propustky neexistuji. Slova od šéfové.
Jméno firmy raději neuvádím :mrgreen: Jedná se o docela známý a levnější obchod v obchodních centrech, který nabízí vše od oblečení po věci do domácnosti.. Že to má fungovat jinak vím a všude i fungovala. V dané firmě končím… Jen ať si uděláte obrázek, že komunikace bude těžká.

Já jsem si teď zařídila rehabilitace, které budou 2 - 3 x do týdne.
Kolik hodin mám nárok na lékaře?

Lékař je ve stejném města jako mé pracoviště, potřebuji alespoň 15 min. převléknutí a cesta na zastávku, 35 min. v tramvaji… Takže už skoro 1 hodina jen cesta tam + lékař.
A kdyby to šlo, tak už se nechci vracet do práce.

Pracovní doba mi končí v 19 hod. večer.
V kolik mohu cca odejít ať mám ze zákona nárok na lékaře a na proplacení mé nepřítomnosti a nemusím se vracet zpět?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3076
26.7.24 11:50

Neni zadny definovany cas, narok je na nezbytne nutnou dobu.
„Obecně platí, že zaměstnanec by měl chodit k lékaři mimo pracovní dobu a pouze v případech, kdy to není možné, má nárok na placené pracovní volno po dobu nezbytně nutnou. Přesná doba nezbytně nutná není zákonem stanovena, ale závisí na celkovém čase stráveném u lékaře a také na čase cesty tam a zpět do zaměstnání. Nicméně podmínkou je, že zdravotnické zařízení, které zaměstnanec navštěvuje, musí být ve smluvním vztahu se zdravotní pojišťovnou, u které je zaměstnanec registrován. Taktéž by mělo být co nejblíže zaměstnancovu bydlišti nebo pracovišti. Pokud jde o návštěvu jiného zdravotnického zařízení, nárok na náhradu mzdy platí pouze za dobu, kterou by trvala návštěva lékaře v nejbližším zdravotnickém zařízení.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2296
26.7.24 12:06

Na návštěvu lékaře máte ze zákona nárok na dobu nezbytně nutnou. Jak by vaše šéfová chtěla nahlásit lékaře dopředu, kdyby se třeba jednalo o akutní problém?
A je tedy otázka, zda chcete být poslušná nebo ne. Pokud ne, nahlašte to na inspektorát práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
26.7.24 12:29

Jak už bylo napsáno výše, nárok máš na nezbytně nutnou dobu. Tedy rehabilitace ideálně od 18 hodin, aby ses už nemusela vracet do práce. Otázka je, zda takto pozdě pracují. To si je spíše domluv ráno před směnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56334
26.7.24 12:31

Nárok na návštěvu máš. Že si toto necháte líbit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
26.7.24 12:42

Jak už je tu napsáno. Dle zákoníku si máš lékaře vyřizovat v os. volnu pokud to lze, což u tebe lze. V akutním případě to samozřejmě neplatí a na propustku máš nárok. Bohužel, je to blbé, ale je to tak. U nás jsou propustky též tabu, ale nebyly. Udělali si to lidi sami, protože je nadužívali. Při turnusových směnách nikdo nechodil k lékaři ve volnu, vždy jen v prac. době. Pak to jednou někdo spočítal a bylo po propustkách. U nás to řešil až inspektorát práce, jak byli namíchnutí.

• Citovat
  • Upravit
16639
26.7.24 13:16
@LiduNe píše: Více

Právě, já propustku nikdy neměla. Dělám na směny, takže lékař vždy tak, abych nebyla v práci, nebo jsem si vzala jinou směnu :nevim: Případně volno a hodiny dohnat během měsíce :pankac: U nás propustky teda jinak fungují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.24 13:40
@LiduNe píše: Více

Nelze… Normálně lékaře ano.

Ale jde mi o rehabilitace, které budu mít 2 - 3 x do týdne a volno mám 1 den v týdnu.
Takže nelze.
Pracují od 9 do 19 a to většina lékařů v tuto dobu začíná, takže ani před směnou

• Citovat
  • Upravit
4743
26.7.24 14:10
@Anonymní píše: Více

Tak jednou týdně v době, kdy máš volno, na druhou návštěvu propustku na nezbytně nutnou dobu…znám firmy, kde se píše odchod od lékaře a pak se normálně vracíš do práce…
Můžou mít reha treba už od osmi ráno…
Manžel dělá krátký dlouhý a k doktorům chodí, když má volno, a že těch doktorů nemá málo…
Já mám sice flex pracovní dobu, ale lékař se mi počítá, jen o v době pevné pracovní doby, od 9 do 14 hodin, většina kolegů taky chodí k doktorovi buď na brzo ráno, nebo odpolko… že by si hodil někdo doktora na celý den, to nefunguje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7987
26.7.24 14:20
@Anonymní píše: Více

a už jsi se byla na té rehabilitaci domluvit? U nás je třeba rehabilitace začíná od šesti ráno do 4 odpoledne, takže před prací se stihnout dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
26.7.24 15:02
@Lucka1111 píše: Více

jo, u nás mají od sedmi a jednou v týdnu do šesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22295
26.7.24 15:33

Tady taky fungují rehabilitace od půl sedmé ráno do osmi večer a sobota.

Vždyť v těch obchodních centrech je otevřeno i o víkendu. Není možné mít jen jeden den volna a jinak pracovat 9 - 19 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
490
26.7.24 15:37

Pracuju pro korporát a propustky můžeme dokládat na jakýkoli čas pracovní doby, ale rehabilitace a dentální hygiena jsou ve výjimkách, na ty si vzít propustku nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
26.7.24 15:42

Rehabilitace mají od rána, od sedmi nejčastěji, tak si je domluv na ráno, pravděpodobně děláš v Pepcu, v Kiku nebo v něčem podobným a tam mají od devíti, takže to na pohodu zvládáš, tudíž máš možnost si to zařídit v době pracovního volna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.7.24 16:23

Zákoník nezákoník. K lékaři by si měl člověk dojít, kdy potřebuje. Zdraví je to nejdůležitější, co máme. Opravdu bych nenechal někoho do toho kecat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat