Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak často se vaše děti předškolního věku vídají s prarodiči. My s dětma většinou jedeme o víkendu odpoledne k jedné babičce a druhý den k druhé. Už mě to popravdě řečeno nebaví, radši bych trávila víkendy jen s dětmi. Tak mě zajímá, jak to chodí u jiných rodin, kolik času děti stráví s babičkami. Pro inspiraci, abych si lépe zorganizovala víkendy.
S tchyni tak 1-2 měsíčně, včetně nějakých rodinných oslav. S mojí matkou prumerne tak jednou za měsíc až dva, ale to pak je obvykle na celý den nebo víkend. Teď s ní jsme třeba týden na chalupě.
Vídáme se jak to vyjde. Někdy jdeme na oběd k babičce, někdy přijde babička na kafe. Někdy si dceru vezmu na procházku. Vídáme se i přes týden. Někdy i třeba 3× týdně. My jsme rodina co hodně drží při sobě takže to je v pohodě. Když se vídáme s babičkou tak se většinou přidá i prababička. Druhá babička nefunguje vůbec takže to neřeším. Záleží taky jak daleko od sebe bydlíte. My jsme všichni z jednoho města takže v pohodě.
Jednu máme daleko, takže tam jezdime tak 3× do roka vždy tak na týden a oni sem tak 2× do roka taky na pár dní. Pak jezdí syn k babičce, mé ex tchýni, tam jezdí každý druhý vikend, a k mojí mamce jede tak jeden víkend v měsíci, mladsiho syna si zatím nebere a jinak se staví tak jednou týdně na chvíli na kafe. Váš systém by mě teda taky nebavil, u nás si babičky pro syna přijedou a zas ho vrátí, mě by taky nechtělo pořád někam jezdit a někde vysedávat. Já a muž teda na těch návštěvách dětí u babiček neasistujeme, když si syna vezmou, máme vlastní program.
Tak záleží. Předpokládám, že se jedná o klasiku, přijedete, jíte a pijete kafe dokud neprasknete a jedete domu. Toto nesnáším a vydržela bych jednou měsíčně, případně se zdržela max 2 hodiny. Za mě je lepší varianta, babi dědo ve dvě sraz před Zoo, před zámkem, na dětském hřišti a trávit čas aktivně.
@Bubla Bůčková píše:
Tak záleží. Předpokládám, že se jedná o klasiku, přijedete, jíte a pijete kafe dokud neprasknete a jedete domu. Toto nesnáším a vydržela bych jednou měsíčně, případně se zdržela max 2 hodiny. Za mě je lepší varianta, babi dědo ve dvě sraz před Zoo, před zámkem, na dětském hřišti a trávit čas aktivně.
no jo, ale zas nejsou všichni prarodiče tak fyzicky zdatní ![]()
Jinak víkendy zdravíme povětšinou aktivně jako rodina. Výlety, sport, kultura, něco doma pofackovat, dle potřeby něco udělat na chalupě, u tchyne…
Zabít kazdy víkend u babiček takovou tou nedělní návštěvou na oběd či odpolední babovku, to by mě zabilo. Nestojím o to já, muž, ani děti.
Příspěvek upraven 05.07.21 v 22:14
@Bubla Bůčková píše:
Naprosto souhlasím, časem k tomu dojdete stejně a návštěvy se budou zkracovat a když nebude jiný program, tak žádné návštěvy téměř časem nebudou.
@Kriss Tina To právě nechci - dat je každý víkend k babičkam, protože bych je neviděla já.
@stinga píše:
no jo, ale zas nejsou všichni prarodiče tak fyzicky zdatní
Bavíme se cca o 60 nicích a musím říct, že ty zdravotní problémy má drtivá menšina. Naopak jednou týdně zvednout zadek a hlemýždím tempem obejít Konopiště nebo přijet kecnout na pískoviště, by mnohým velice pomohlo. Mně osobně taková představa moji osoby za 30 let, co jen čeká doma s bábovkou dost děsí. Pak samozřejmě i vzdálenost hraje roli.
@Bubla Bůčková píše:
To občas děláme, že je zveme na výlet, jenomže tchýně už nemá moc energie, decka utíkají a tchýně nestiha. Někdy jedou ke tchýni jenom s manzelem, ale to zase trávím odpoledne sama doma.
@Maminkaha píše:
To občas děláme, že je zveme na výlet, jenomže tchýně už nemá moc energie, decka utíkají a tchýně nestiha. Někdy jedou ke tchýni jenom s manzelem, ale to zase trávím odpoledne sama doma.
No jo no, to je takový prostě… To bych radši přizpůsobila program babičkám. Že nechceš bez dětí naprosto chápu, vždyť máš školkove děti a chceš si jich užít. Každopádně teda obdivuju, toto bych pravidelně nedavala.
S jednou babičkou a dědečkem máme společný dům takže to se vidíme i denně s k druhým prarodičům jezdíme tak jednou za 3 týdny. V létě více, v zimě zase oni více jezdí k nám. Vyhovuje nam to s vždy je čas i na společný víkend jen s dětmi.
Na tvém místě bych jeden víkend zaplacla buď oběma babičkami ( jedná sobota a druhá neděle) a pak další víkendy klidně dva po sobě mít jen pro sebe. Nebo jeden víkend tchyně, druhá mamka a třetí jen my s dětmi
@Maminkaha tak my s babičkou bydlíme, takže to je jiné,
ale každý víkend mít zničený návštěvami babiček, to rozhodně ne, to bych nedělala, to je hrozná pruda a škoda volných dní,
omezte to minimálně na každý druhý víkend, a dělejte si program sami
@Maminkaha píše:
@Kriss Tina To právě nechci - dat je každý víkend k babičkam, protože bych je neviděla já.
Tak je nedávej, ono se prd stane, kdyz tyden neuvidí babičku.
Proč se babičky nezapojí jinak- vyzvednout ze školky, stavit se k večeru během týdne apod.?
Děti fakt babičky nevidí každý týden a vztah mají hezky. Nejde o kvantitu, ale kvalitu.