Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Mi24 Naopak bych si vyžádala již zhotovené rentgeny za účelem konzultace na jiném pracovišti, přeci tě nebudou rentgenovat znovu jen proto, že nechceš, aby se to tvůj lékař dozvěděl.
No a tu konzultaci mu ani nijak vysvětlovat nemusíš, dnes jsou doktoři zvyklí a neberou to automaticky jako negativum, kolikrát jsou sami rádi za druhý názor.
Nedozví, pokud mu to neřekneš. Akorát počítej s tím, že až přijdeš k tomu druhému, že ti udělá další rentgen ![]()
Přidám dotaz k tématu. Byla jsem s dcerkou s žádankou od dětské dr na vyšetření na ORL. Chtěla bych ale taky konzultaci ještě jinde - u dr, co vyšetří i bez žádanky. Můžeme se tam v pohodě objednat, nebude problém na pojišťovně, nebo tak, že chodíme k několika „stejným“ doktorům? Protože 2 žádanky dát nemůže a já chci ještě potvrzení, případně jiný verdikt, k tomu prvnímu výsledku. Děkuji.
@Maty1989 píše:
Přidám dotaz k tématu. Byla jsem s dcerkou s žádankou od dětské dr na vyšetření na ORL. Chtěla bych ale taky konzultaci ještě jinde - u dr, co vyšetří i bez žádanky. Můžeme se tam v pohodě objednat, nebude problém na pojišťovně, nebo tak, že chodíme k několika „stejným“ doktorům? Protože 2 žádanky dát nemůže a já chci ještě potvrzení, případně jiný verdikt, k tomu prvnímu výsledku. Děkuji.
nebude
Právě že co vím tak rentgen není nějak moc dobrá věc pro tělo, přeci jen ozařování..tak přemyšlím zda jít k druhému a doktorvoi to říct nebo neříct že jdu pro názor k druhému a nebo říct že rentgen nechci, ale chci jine vyšetření přeci krom rentgenu musí existovat jiné možností ne? A nevíte někdo co znamená zkratka ZP
@Mi24 píše:
Právě že co vím tak rentgen není nějak moc dobrá věc pro tělo, přeci jen ozařování..tak přemyšlím zda jít k druhému a doktorvoi to říct nebo neříct že jdu pro názor k druhému a nebo říct že rentgen nechci, ale chci jine vyšetření přeci krom rentgenu musí existovat jiné možností ne? A nevíte někdo co znamená zkratka ZP
Víš, jestli chceš kvalitní názor, tak by ty rentgeny vidět měl. A máš pravdu v tom, že to není pro tělo nijak zdravá věc, já bych se zbytečně rentgenovat nenechala.
@majki.r píše:
Víš, jestli chceš kvalitní názor, tak by ty rentgeny vidět měl. A máš pravdu v tom, že to není pro tělo nijak zdravá věc, já bych se zbytečně rentgenovat nenechala.
Tak ono jak se to vezme, 1 RTG je výrazně menší dávka, než 1 let letadlem a taky celkem dobrovolně létáme na dovolenou…
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono jak se to vezme, 1 RTG je výrazně menší dávka, než 1 let letadlem a taky celkem dobrovolně létáme na dovolenou…
Jasně, ale mě třeba vždycky snímkovali víckrát než jednou (různé polohy) a i kdyby to bylo jen maličko nezdravé, tak je to pro mě stále nezdravé. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
no to sice jo, ale přeci jen během 3 týdnu být 3 rentgenovana a celkově já mám za svůj život už tolik rentgenu že mít další..kdybych jsem věděla že to bude k nečemu, ale co když mi uděla rentgen a řekne mi přijdte za týden na kontrolu, udělame rentgen a uvidíme co dál..to můžu čekat do alelua až to samo zmizne…dost na to že beru léky, které by měli pomoc tak abych jsem přestala být nemocná…brala jsem jednu krabičku ( nějaké silnější antibiotika) ted mám brát druhou…dva dni jsem tabletku neměla a zase mám horečky..antibiotika mi zabrali vždy a hned a to i po vysazení jsem byla bez problému a ne takhle…
@Mi24 Záleží, o jaký problém jde, jsou věci, které jinak než rentgenem moc zkontrolovat nejdou, třeba hojení kostí (ale tam je zas blbost dělat to po týdnu), když píšeš o ATB, tak předpokládám, že půjde o plíce, tam bych ten rtg v klidu odmítla a účinnost léčby nechala ověřit poslechem a náběrem krve.
Se mi to kecá, když jsem krom pár rtg zubu měla první rtg snímek v 35 letech (úraz nohy), i jsem 2× porodila císařem, aniž by ho po mně někdo chtěl (myslím plíce)
.
@Samamama jj jedná se o plíce…poslechla mě několikrát doktorka a tím že se ji něco nezdalo tak asi i díky tomu mě poslala k plicnímu, odběr krve jsem měla udělaní na teto kontrole a měla jsem u kontroly která proběhla napsané ZP. ZP mám napsané i u kontroly která proběhnout má tak mě zajímá jestli to je fakt ten rentgen. Jako abych pravdu řekla tak bych jsem šla radší na CT i z důvodu co jsem četla na netu tak je lepší jen nevěřím že mě právě ten doktor na něj pošle
@Mi24 šmarijá, pokud ti vadí rtg jako škodlivé záření, tak nechoď na CT, to je mnohonásobně vyšší dávka záření, jako spousta rentgenů. Navíc už nějaké normální plicní infekce ho považuju za naprosto nadbytečné. Co je ZP, netuším, nenapadá mě nic, co by se pod touto zkratkou široce používalo (snad jen zdravotní průkaz, ale to by byl v popisovaném případě nesmysl), ale nemyslím, že by to mělo znamenat ten rentgen. To zhodnocení léčby poslechem, ev. laboratoří jsem myslela tak, že pokud jsi měla poslechový nález před léčbou a zmizel po léčbě, neviděla bych důvod dělat rtg. Stejně tak třeba před léčbou zvýšené CRP v krvi (ukazatel zánětu), po léčbě pokles= spokojenost
.
@Mi24 píše:
ZP - v jakem kontextu? napada me zdravotni pojistovna:-)
zalezi, jake mas vubec potize. pokud mas potize toiho druhu, ze je standardni vec udelat RTG, tak pokud budes chtit po druhem lekari trebas MR, tak to vem s sebou nejmin Portsky.
Nehlede na to, ze u rady nemoci je rtg PROSTE NEJLEPSI. a zareni je to male, sranda proti letu letadlem (1 CT = 1 let letadlem = 20 RTG)
@Mi24 píše:
@Samamama jj jedná se o plíce…poslechla mě několikrát doktorka a tím že se ji něco nezdalo tak asi i díky tomu mě poslala k plicnímu, odběr krve jsem měla udělaní na teto kontrole a měla jsem u kontroly která proběhla napsané ZP. ZP mám napsané i u kontroly která proběhnout má tak mě zajímá jestli to je fakt ten rentgen. Jako abych pravdu řekla tak bych jsem šla radší na CT i z důvodu co jsem četla na netu tak je lepší jen nevěřím že mě právě ten doktor na něj pošle
ZP se používá v plicní terminologii jako ZadoPřední snímek plic, všude jinak se píše RTG plic + srdce. Je to kvůli tomu, protože na plicním se dělají ještě snímky LB (levý boční) a PB (pravý boční)
D.