Nebaví mě obor na vysoké škole
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Uprimne, trochu jsem doufala, ze uz jsme se v Cechach /zejmena mladi lide/ trochu mentalne posnuli od toho typickeho vychodoevropskeho pristupu - se vsim vydr…-, smerem k necemu konstruktivnejsimu. Ale evidentne to jeste potrva…
Zase buď trochu realista - na západě s tím nevyjeb*vaji, protože nemůžou. Jinak by to dělali taky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych rozhodně ještě školu neukončovala. Za prvé tři týdny jsou strašně málo, to vlastně ještě ani nevíš, co na té škole vlastně budeš dělat a ještě ani netušíš, jaká bude náplň jednotlivých předmětů. Fakt ne. A že je začátek trochu nudnější, obecnější, to bývá, to se teprve rozjede a za chvíli můžeš zjistit, že i tam, kde jsi, tě vlastně něco baví, něco, co jsi ani nečekala. Na každý pád děláš angličtinu, která vůbec není marná, a když budeš rok dělat opravdu lingvistiku, ne jenom naučit se mluvit na jazykovce, tak budeš mít taky mnohem lepší představu, co studium lingvistiky obnáší. Ono je to totiž celkem podobné u studia všech jazyků (znala jsem holku, co ji nebavila angličtina, že to bylo nudný a kdesi cosi, tak pak šla na studium francouzštiny, že ta ji baví víc, no a pak teprve zjistila, že vlastně měla obecně o studiu jazyků jinou představu, že ji baví mluvit, ale vůbec ji nebaví studium teorie nějakého jazyka a nakonec šla úplně na jinou školu). To pro tebe vnímám jako velké plus tvé současné školy.
Další věc - jakmile ze školy odejdeš a vypadneš na rok ze studijních návyků, tak se budeš obtížněji vracet. Ne že by to bylo nemožné, ale rozhodně budeš mít složitější situaci a je tu i možnost, že už do toho studijního režimu prostě nenaskočíš. Začneš dělat brigádu, zjistíš, že při práci vlastně na učení nemáš moc čas, za chvíli nebudeš mít ani chuť, protože přes den budeš pracovat, večer budeš utahaná či otrávená z práce (protože brigáda na rok nebude nijaké terno, asi nic zábavného, prostě jenom práce) a místo drcení se u lampičky na přijímačky si budeš chtít oddechnout, jít s někým ven nebo se prostě jen vyspat na druhý den. Můžeš ztratit to nasazení, který teď čerstvě po maturitě máš. Během roku studia budeš stále trénovat mozek, informace se ti budou líp vstřebávat, rozšíříš si obzory, nasaješ o hodně víc angličtiny, což v životě určitě využiješ, takže ztracený čas to nebude. A můžeš se porozhlédnout, jestli nemáš možnost účastnit se někde nějakých předmětů z tvého vysněného oboru (nevím, kde studuješ - Praha, Brno?), podívej se, jestli není možnost zapsat si ještě nějaký volitelný předmět, i když děláš jinou fakultu, případně zjisti, jak by to šlo v letním semestru, pokud by teď už bylo pozdě.
Já bych si na tvém místě prostě ještě dala čas se pořádně rozkoukat, ukončit školu můžeš i za pár měsíců, když zjistíš, že to opravdu nedáváš.
Na každý pád držím palce, ať ti to za rok vyjde!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzdávat školu po pár týdnech? Přijde mi to dětinské a nevyzrálé. To není problém té školy nebo oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey to vůbec neříkám. Jde mi o to, že to pro mě není a nejde mi to. Nikde jsem neřekla že tam jsou blbí vyučující nebo něco.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bab3tka píše:
@Kelsey to vůbec neříkám. Jde mi o to, že to pro mě není a nejde mi to. Nikde jsem neřekla že tam jsou blbí vyučující nebo něco.
Po tak kratke dobe prijde kazdemu, ze mu to nejde. Nejakou dobu jeste pockej, jak se to utrepe. Ja chtela utect z prvni prednasky i na druhe vysce, ze to nedam. Kousni se a uvidis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bab3tka píše:
@Karinkas ráda studuji a ráda chodím do školy, jen to musí být něco, co mě alespoň trošku zajímá. Zatím se ze mě nestal ten typ člověka, který by pracoval v něčem, co ho nebaví, jen kvůli penězům.
Vždycky mě zajímala asijská kultura a asijské země, proto je to i něco, co bych chtěla vystudovat. Klidně tam i vycestovat. A myslím si, že pokud k tomu budu umět i angličtinu, tak se nějaké uplatnění najde.
Tak super
! Držím palce ať brzo najdeš řešení! A ano uplatnění si určitě najdeš o to se nebojím. Znám holčinu, která vystudovala Japanologii a uplatnila se na trhu práce velmi dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bab3tka píše: … to pro mě není a nejde mi to.
Studovat na VŠ bez zájmu a bez motivace je zbytečná ztráta času a energie. Hledej tedy něco pro sebe, něco co Ti půjde. Namátkou vybírám odkazy:
Kurzy japonštiny v Praze
Česko-japonské kulturní centrum - kurzy
Japonské velvyslanectví - studium v Japonsku, stipendia
Časté dotazy ke studiu v Japonsku
Program Vulcanus - profesní stáž u japonské společnosti v Japonsku
Stipendia k absolvování vyššího odborného studia v Japonsku
- Citovat
- Upravit
Taky přidám svoji zkušenost.
Od 12 jsem chtěla studovat medicínu a nakonec se na ní nedostala o 3 body. Tak jsem začala studovat obor, který mi absolutně nic neříkal a v podstatě mi ho vybrala máma - učitelství chemie a biologie pro SŠ. Dle očekávání mě studium vůbec nebavilo, nesedla jsem si ani se spolužáky, což bylo zcela logický - já chtěla zachraňovat životy, oni buď učit, nebo vystudovat nějaký,,všebecnější" obor a zašít se někde v kanclíku (byli to pěkný vyčůránci). Taky jsem koketovala js myšlenkou, že se na to po roce vykašlu, ale nakonec jsem zvolila jistotu a zůstala na učitelství. Bála jsem se, že i kdybych se na medicínu dostala, nemusela bych ji kvůli náročnosti dokončit a zůstala bez vysoký. A TO BYLA HROZNÁ CHYBA!!! Nakonec jsem byla pět let na oboru, který mě nebavil, s lidmi se kterými jsem si neměla co říct a s učiteli, kteří mi absolutně nesedli. Akorát mě asi osvítil Duch svatý a já bakalářku a diplomku dělala na odborné katedře chemie. Díky tomu jsem po vysoký zakotvila v laboratoři a dodělala si doktorát z odborné chemie. Ve škole jsem nepracovala nikdy.
Takže zakladatelce doporučuji prozatím zůstat na učitelském oboru a řídit se některými užitečnými radami, které zde zazněly (zapsat si některé předměty z japanologie a následně si je nechat uznat atp.). ALE HLAVNĚ NESÁZET NA JISTOTU A VYSNĚNÝ OBOR ZAZDÍT.
- Citovat
- Upravit
@bab3tka píše:
Ja z toho popravde mnohem vic nez to, ze soucasny obor je nezajimavy, citim strach, ze studium VS je oproti gymplu zmena, kterou se obavas, ze nezvladnes… Je mozna tezke si to sama sobe priznat, tak si zkousis nejak rozumove obhajit, ze tvoje pocity souvisi s oborem studia a ze by bylo treba lepsi z VS ted odejit a stravit ten rok radsi na brigade. Argumentu, proc to nedelat, uz tu zaznelo dost. Pokud to se studiem VŠ myslis vazne, zustan ten rok na te soucasne - v pripade tohoto i vysneneho oboru se jedna o humanitni zamereni a jazyky, tj urcite to nebude „týrání“ jako kdyby nekdo touzici po matfyzu musel stravit rok na filde nebo obracene, tento argument v tvem pripade opravdu neobstoji. Naopak ten rok vyuzij k adaptaci na VS styl vyuky, v pristim roce te to ceka tak jako tak, pote by prave mohly prijit na radu argumenty, ze obor sice ok, ale nekteri konkretni vyucujici ne, atd atd.
Rok na soucasne VS ti alespon trochu rozsiri obzory, coz se ti vzhledem k velmi uzke specializaci toho tveho vysneneho, muze v zivote jenim hodit. A co se tyce te pedagogiky, ktera ti tolik vadi - ty nechces jednou deti
? Ono behem prvaku te nikdo nepozene nikam ucit, maximalne ti hrozi, ze se dozvis neco o detske psychologii a biologii, coz se myslim v zivote hodi kazde zene, zejmena se to da ocekavat u te, ktera si jiz v tak mladem veku zalozi profil na emiminu ![]()
Takze za me - hlavu vzhuru a podivej se pravde do oci. V souvislosti s tvym vysnenym oborem ti rok studia na tom aktualnim da rozhodne vice nez nejaka brigada… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magda26 Teda já nevím, možná to je škola od školy, ale já v prváku na učitelství neměla z dětské psychologie vůbec nic. Pedagogiku a psychologii jsme paradoxně měli až na magisterském studiu a to ještě v dost omezené míře - ačkoli jsme z nich nakonec museli složit státnice.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Magda26 Teda já nevím, možná to je škola od školy, ale já v prváku na učitelství neměla z dětské psychologie vůbec nic. Pedagogiku a psychologii jsme paradoxně měli až na magisterském studiu a to ještě v dost omezené míře - ačkoli jsme z nich nakonec museli složit státnice.
No ja teda jo, ale ja studovala v dobe, kdy Bc. stupen v pedagogice jeste vubec neexistoval, nastupovala jsem rovnou na magistersky… Svoji DP jsem odevzdavala na diskete
Psychologii jsme meli jakoby kazdy rok a v tom prvaku navic jeden semestr i primo biologii ditete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magda26 píše:
No ja teda jo, ale ja studovala v dobe, kdy Bc. stupen v pedagogice jeste vubec neexistoval, nastupovala jsem rovnou na magistersky… Svoji DP jsem odevzdavala na disketePsychologii jsme meli jakoby kazdy rok a v tom prvaku navic jeden semestr i primo biologii ditete.
Také je rozdíl učitelství pro 1. stupeň ZŠ a pro 2. a SŠ. Je tam logicky úplně jiné složení předmětů.
U nás je pořád první stupeň v celku. Druhý a SŠ mají společného bakaláře, dělí se až nMgr. Bc. u nás byl o znalostech oborů a nMgr. byl o didaktice. Pedpsy jsme měli už od prváku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mam učitelství pro 2.stupen ZŠ. Je fakt, že narodkari to měli dost jinak, ale je to fakt hodně let už…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Taky přidám svoji zkušenost.
Od 12 jsem chtěla studovat medicínu a nakonec se na ní nedostala o 3 body. Tak jsem začala studovat obor, který mi absolutně nic neříkal a v podstatě mi ho vybrala máma - učitelství chemie a biologie pro SŠ. Dle očekávání mě studium vůbec nebavilo, nesedla jsem si ani se spolužáky, což bylo zcela logický - já chtěla zachraňovat životy, oni buď učit, nebo vystudovat nějaký,,všebecnější" obor a zašít se někde v kanclíku (byli to pěkný vyčůránci). Taky jsem koketovala js myšlenkou, že se na to po roce vykašlu, ale nakonec jsem zvolila jistotu a zůstala na učitelství. Bála jsem se, že i kdybych se na medicínu dostala, nemusela bych ji kvůli náročnosti dokončit a zůstala bez vysoký. A TO BYLA HROZNÁ CHYBA!!! Nakonec jsem byla pět let na oboru, který mě nebavil, s lidmi se kterými jsem si neměla co říct a s učiteli, kteří mi absolutně nesedli. Akorát mě asi osvítil Duch svatý a já bakalářku a diplomku dělala na odborné katedře chemie. Díky tomu jsem po vysoký zakotvila v laboratoři a dodělala si doktorát z odborné chemie. Ve škole jsem nepracovala nikdy.
Takže zakladatelce doporučuji prozatím zůstat na učitelském oboru a řídit se některými užitečnými radami, které zde zazněly (zapsat si některé předměty z japanologie a následně si je nechat uznat atp.). ALE HLAVNĚ NESÁZET NA JISTOTU A VYSNĚNÝ OBOR ZAZDÍT.
Tak to je fakt blbý..Proč sis třeba pak nezkusila udělat kurz záchranáře? Kamarádka to zvádala ve 30 a něco, částečně při práci letušky..Zvládlo to a to byla docela stresař, rozhodně ne člověk s železnými nervy a klidným uvažováním, když se něco nepředvídatelného dělo..
- Citovat
- Upravit
Uprimne, trochu jsem doufala, ze uz jsme se v Cechach /zejmena mladi lide/ trochu mentalne posnuli od toho typickeho vychodoevropskeho pristupu - se vsim vydr…-, smerem k necemu konstruktivnejsimu. Ale evidentne to jeste potrva…