Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz. Máme doma 4 měsíční holčičku, je plně kojená, poslední měsíc krmím 6 max 7× denně, ale to je spíš výjimečně. Když se narodila měla 51 cm a 3660 g, v 6 týdnech měla 5540 g, ve třech měsících už 7390 g a 63,5 cm a teď ve čtyřech měsících má 8240 g a 67 cm. A to hodně trpí na bolení bříška a moc toho od začátku nenaspí. Nezakládá si na obezitu??? Srovná se to? Díky za zkušenosti.
Ne kojené dítě si na obezitu nezakládá. Pokud jen kojíš, je to ok. Moje malá přibírala podobně, v půl roce skoro 10 kg, v roce 12 kg a stále hlavně kojená. Po roce a půl už 15 kg a teď jí budou čtyři a má 17 kg, takže asi tak. Tlustá fakt není, teď už vůbec nepřibírá, jede jen do výšky. Podle mě bude vyžle, taky jsem byla. Ale až v tom školním věku. Jako mimino jsem byla stejně „tlustá“ a měla jsem to ze Sunaru. A hubená jsem ![]()
@Lagusatko píše:
Ahoj, mám dotaz. Máme doma 4 měsíční holčičku, je plně kojená, poslední měsíc krmím 6 max 7× denně, ale to je spíš výjimečně. Když se narodila měla 51 cm a 3660 g, v 6 týdnech měla 5540 g, ve třech měsících už 7390 g a 63,5 cm a teď ve čtyřech měsících má 8240 g a 67 cm. A to hodně trpí na bolení bříška a moc toho od začátku nenaspí. Nezakládá si na obezitu??? Srovná se to? Díky za zkušenosti.
Ahoj, mě malá taky rychle rostla a rychle přibírala. Řešila jsem to několikrát s doktorkou a ta mě uklidňovala, že je prostě velká, že se to časem srovná, ale pokud je plně kojená tak nemusím mít obavy. Když jsme začali přikrmovat, tak jsme docela dlouho nedávali ovoce, aby si nezvykla na sladkou chuť a i dneska jí vybírám všechno neslazené, dávám pozor na velikost porcí abych ji nepřejídala, prostě ji trošku hlídám abych jí nevytvořila nějaké špatné stravovací návyky. Zítra jí bude devět měsíců a má 12,5kg. Takže se to zatím nesrovnalo, ale věřím tomu, že se to srovná samo ![]()
Malý bude mít příští týden 4 měsíce a má přes 8 kg. Vůbec to neřeším. Jsem ráda že mu moje mléko stačí.
@Lagusatko u kojeného dítěte to neovlivníš. Až bude jíst normálně, tak si dej pozor na jídelníček a bude všechno dobrý.
@pannda ony některé doktorky rády straší. Taky jsem si to vyslechla - syn měl ve 4 měsících 71 cm a 7 kg, tak jsem dostala přednášku na téma špatné stravovací návyky, že má roztažený žaludek a bude se pořád jen přejídat, což je skvělý vtip, protože od 2 do 3 let skoro nic nejedl
. No a nedávno jsem si u nás vyslechla, jak sestra hulákala na jednu matku, že dítě mrzačí a bude mít tlouštíka (plně kojené dítě mělo v 5 měsících 8 kg, porodní váha 4,5 kg…)
Kojením naopak budoucí obezitě predchazite…špatne stravovaci návyky se tvoří az s tuhou stravou, kdyz některé maminky krmí mimina cukrem, bílou moukou a podobne…ted bych se nebala ![]()
Syn do 5,5m plně kojený. Porodní váha 4350g, v 6m 9kg, v roce 11,250kg,
Teď necelých 5 let, 20 kg, ale teda plandají na něm i slimky. Kdyby mi to někdo řekl v jeho půl roce, tak neuvěřím. Měl stehna jak krůta ![]()
Kojene deti nejsou tluste, ale dobre zivene! Vubec bych to neresila a libovala si, jakou vyrabim smetanu ![]()
@Billi píše:
@pannda ony některé doktorky rády straší. Taky jsem si to vyslechla - syn měl ve 4 měsících 71 cm a 7 kg, tak jsem dostala přednášku na téma špatné stravovací návyky, že má roztažený žaludek a bude se pořád jen přejídat, což je skvělý vtip, protože od 2 do 3 let skoro nic nejedl. No a nedávno jsem si u nás vyslechla, jak sestra hulákala na jednu matku, že dítě mrzačí a bude mít tlouštíka (plně kojené dítě mělo v 5 měsících 8 kg, porodní váha 4,5 kg…)
Ještě že mě vždycky doktorka řekla, že se má holt dobře. Neřešila to, protože jsem kojila.
Ve váze byl na tom nejvyšším percentilu a ve výšce lehce nad průměrem. Výšku si na tom percentilu držel, váha pomaliličku padala.
Jsem se v jeho 1,5 roce na prohlídce smála, že ještě chvíli a budeme mít běžné batole. ![]()
@omites víš, co je hrozný, že podobný přístup má pořád hodně doktorek. U kojených dětí doporučují prodlužovat intervaly, šidit vodou…
Starší má ve 4 letech 15,5 kg, takže její prognózy o tlouštíkovi, co se přes špeky ani nepohne, se nepotvrdily… V době, kdy mi to říkala, tak jsem taky kojila (s dokrmem), ale tu a tam jsem byla pryč, tak měl MM z flašky, nebo UM a pil na vrchní hranici.
Třeba naše sestra se dívá jen na aktuální váhu, ale neřeší třeba porodní váhu, takže moje dítě, co mělo PV 3 kg chválila za přírůstky a starší, které přibíralo méně a mělo vyšší PV kárala, že ho přejídám…
Prostě to chce brát s nadhledem a najít si informace i jinde.
@Billi mě právě vždycky říkala - njn, byl velký už když se narodil, tak se nediv.
A já kojila tak, jak si mimino řeklo. Jako nedát mu a aby řvalo hlady, to jsem nedělala. Snad jednou byla v květnu děsná vedra a šli jsme na svatbu, tak jsem mu po hodině od kojení dala z flašky vodu.