Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli tu někdo máte starší děti, mezi 13-14 a nechávali jste je očkovat proti HPV viru (rakovině děložního čípku), popřípadě jestli někoho znáte. Zajímalo by mě, co vás k tomu vedlo, ať už u holky nebo kluka ![]()
Já ještě nějakou dobu mít děti takhle velké nebudu, ale nechám je naočkovat. Sama jsem si v 18 zaplatila očkování. Jestli je jakákoliv možnost snížení tvoření jakékoliv rakoviny, tak ji využiji (u slinivky bych stala první v řadě). Bohužel více rodinných příslušníků na nějakou rakovinu umřelo.
Ano, syn 13 let, v dubnu jsem ho nechala naočkovat. Vedlo mne k tomu, že dcera měla problém a musela se nechat naočkovat v 28 letech. naštěstí to ještě šlo. Za bandu peněz, pro pubertáky je to zdarma, myslím, že by toho měl využít každý, kdo má děti v tomto věku.
Znizuje to pravdepodobnost rakoviny, vedlajsie ucinky skoro ziadne, tak preco nie. Ja som uz stary a v mojich dobach taketo vymozenosti neboli, ale aktualne su vsetky deti ktore stretavam ockovane (az sa divim ako su matky svedomite). A tak by to malo byt.
Je dobre mat na pamati ze sa nejedna o 100% (obrazne) vakcinu ako v pripade kiahni, tetanu, kliestovej encefalitidy atd… ale jedna sa o ‚vybrane‘ kmene podobne ako u vakcin proti chripke. Tym som chcel povedat ze vplyvom medialnej masaze si niektory ludia neznaly faktov mozu mysliet ze ked su zaockovany proti HPV tak rakovinu nemozu dostat, co bohuzial nieje pravda, vakcina „iba“ znizi pravdepodobnost.
@Z166 píše: Více
já jsem naočkovaná a dceru dám naočkovat také (pokud nějak masívně nezvýší úhradu pacienta), co mě k tomu vedlo? blbá otázka, snížení rizika rakoviny
Ano, nechala jsem syna zdarma v rámci prevence. Dceři to platím. Když bylo vhodné okno pro očkování zdarma, dala jsem přednost vakcíně na meningokoky. Tam jsem cítila větší riziko.
Ahoj, až bude dítě dostatečně velké, tak jej očkovat rozhodně dám. Mně mamka bohužel nedala, protože jí někdo namluvil, že to nemá cenu. Kdybych bývala očkování měla, tak jsem si mohla ušetřit plno trápení. Takže rozhodně očkovat
Ano, oba syny. U jednoho se to ještě platilo, druhý zdarma. Dceru pak taky nechám naočkovat.
Ahoj, ano, dcera bude mít 17let, očkovana je. Pokud můžu ovlivnit aspoň nějakou rakovinu z x jiných, tak proč ne. ![]()
Ano. Rakovin, ktere zpusobuje HPV je hodne, ockovani je za me jeden z vyznamnych zpusobu, jak jim zabranit.
U sebe, pred lety, kdyz to začínalo, jsem o tom uvazovala jen okrajove. Fungl nová vakcína, ja uz v te dobe sexuálně žila (s dlouholetym partnerem, neplanovala sem byt frivolní
), nevidela jsem takovy přínos.
U syna to mam v planu v ramci preventivní prohlidky ve 13 letech. Pokud můžu pomoci jeho budoucim partnerkam snizit riziko rakoviny, udelam to. Vakcina je jiz pro me dostatecne proverena i časem. I kdyz vim, ze nezabrani všemu, snizeni rizika je pro me dostatečný důvod.