Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Aduš8 bych chtela videt, kolik deti chodi s radosti do hudebky ![]()
@axelina Je jí 7 a důvod je, že je to „nuda“ , že pořád jen recitují a že se s ní moc nebaví holky, předpokládá, že z důvodu, že jsou všechny starší ( 9, 10 let). A že se stydí, když vystupují před lidmi( vystupovaly 2× před docela velkým obecenstvem). Mně připadla v pohodě, ale co prožívá v nitru nemusím úplně tušit).
@dedrichov Taky si myslím. Možná k tomu všemu přispívají faktory- že je zima, že brzy tma. ..Pokud ho fotbal venku opravdu bavil, tak si myslim, že se mu ta chuť hrát na jaře zase vrátí, zvlášť, když už hraje rok a půl. Můj muž hraje třicet let fotbal od mala a je na tom závislý.
A nedalo by se promluvit s vedoucí toho kroužku, jestli.se v dohledné době dostanou i k něčemu jinému? Pokud ano, pak bych zkusila s dcerkou probrat, zda nechce ještě zůstat. Jinak bych to asi nechala být, taky bych nechtěla, aby mě někdo nutil tam, kde je nuda.
@BlueFox tak v 7 letech bych ji asi nutila. řekla bych že dochodí rok a pak se muže rozhodnout pro změnu.
@alilauter No, ta komunikace a zpětná vazba je trošku problém. Po dcerčině hodině hned navazuje další, byl problém i když jsem chtěla poslat nějaké informace mailem, čekala jsem na ně asi měsíc. Paní učitelka je dost zaneprázdněná.
Nenuťte ji chodit na špatný dramaťák. Dobře dělaná výchovná dramatika fakt nemá nic společného s recitací textů, které děti nebaví.
nenutila bych a klidně bych ji nechal skončit v pololetí, pokud si to navíc nevybrala sama. je to kroužek, má to být především radost a zábava.
Pokud je navíc náplň nevyhovující, tak bych to asi víc neřešila. Můžeš si promluvit s učitelkou, jestli je to takhle pořád a probrat s ní to, že to dceři nevyhovuje a asi skončí, no a uvidíš.
Pokud bych já dceru natlačila do nějakého kroužku a ji by to nebavilo, stačilo by mi dochodit pololetí. Chápu, že sedmiletou nebaví týden co týden chodit na recitaci. Nediskutuju o angličtině a plavání, ale jinak stejně staré dítě nechávám volit kroužky samotné a spíš ho brzdím (nejradši by asi všecko, co dělají kamarádi, tak omezuju počet kroužků a časovou náročnost). Ale pokud si něco vybere, taak rok dochodit. Pokud s něčím přijdu já a extra ji to nechytne, nenutím. Taky jsme měli pár kroužků, které nesplnily očekávání, tak prostě dochodit pololetí a zkusíme zas něco jiného.
@BlueFox píše:
@alilauter No, ta komunikace a zpětná vazba je trošku problém. Po dcerčině hodině hned navazuje další, byl problém i když jsem chtěla poslat nějaké informace mailem, čekala jsem na ně asi měsíc. Paní učitelka je dost zaneprázdněná.
Tak bych ji nechala skončit. Proč jí to znechutit, třeba časem narazí na lepší nebo něco jineho.
Nenutila bych. Vím jaké to je. Chodila jsem 9 let do baletu jako malá, z toho 5 opravdu nucených, kdy mě tam rodiče přihlašovali znovu a znovu, i když jsem jim každý rok říkala, že tam chodit nechci. Nejenom, že mě to věčný cvičení u tyče nebavilo, byla jsem tam nejmladší a holky se se mnou vůbec nebavily, a to nemluvím o učitelce. Ta na mě furt řvala, když jsem udělala něco špatně, musela jsem to asi 15× opakovat, až jsem se kolikrát rozbrečela… (fakt špatně snáším, když na mě někdo řve). Nakonec jsem si doma dupla a razantně jsem v pololetí skončila. No učitelka byla naštvaná, jelikož jsme cvičily už vystoupení na červen, ale mě už to bylo jedno. Je to tři roky, co jsem odešla, bylo tam dalších 12 holek, teď už tam chodí jen 3, co jsem se dověděla ![]()
Takže bych fakt nenutila, je to pro ni utrpení, jestli se tam nemá s kým bavit a nebaví jí to. Omlouvám se, že jsem přidala svou zkušenost, ale úplně se mi to vybavilo ![]()
@BlueFox píše:
@lamicina Ano, právě si také myslím, že by měla dokončit ročník.
Jo to byla i moje zásada, protože ZUŠ u nás není úplně kroužek a hlavně plán výuky i vystoupení je na celý školní rok. Takže odejít v pololetí je blbé, tak jsem to dceři vysvětlila. U toho tance už totiž prosinec/leden trénovali na vystoupení duben/květen a když bude chybět tak to bude hrát roli a co si budeme povídat i by se blbě zapsala. Takže jsem jí připomněla její zodpovědnost a to taneční obor jsem spíš prosazovala já kvůli klasické taneční průpravě, dcera chtěla moderní tanec, ale ten rok nebyla možnost. Jinak s dramaťákem je mi to líto, u nás je to prioritní obor a děti se tam naučí strašně moc, vystupují v muzikálech, představeních ZUŠky, učí se moderovat koncerty, mají autorské psaní, píší školní časopis, hrají divadlo, ale i recitují. Je fakt, že první ročník je průpravný a jedou hlavně recitaci, aby se naučili zacházet s textem, pilovali výslovnost a vystoupení na veřejnosti a zacházet s trémou či případnou nesmělostí. Na každé hodině dělali i nějaké improvizace, takže se děti poznaly a dá se říct i skamarádily.
@ugluk Takže byste ho vlastně taky nutila, kdyby tam také nechtěl. Navíc ZUŠ není úplně klasický kroužek.
@Havlova úplně nerozumím. Nutila bych dochodit pololetí, kdyby mi to dítko řeklo v půli ledna a nebyl tam žádný nepřekonatelný odpor, to už jsou jen dvě hodiny. Celý rok ne, zvlášť, pokud ani mně nevyhovuje náplň kroužku a pokusy o komunikaci selhávají, jak jsem pochopila. Z praktického hlediska pro sedmileté dítě ZUŠ a kroužek vyjdou podobně - ve svém volném čase se mimškolně věnuje něčemu jinému, bude léto… Jak jsem psala, já bych z mnou zvolených aktivit nutila jen do angličtiny či plavání, protože tyhle dovednosti osobně považuju pro život zásadnější než recitaci, ale to je jen teorie, nutit nemusím. Osobně jsem v tomto asi dost benevolentní matka, ale v první třídě razím přístup - ať si vyzkouší, o co stojí, a pak si z toho něco vybere. Takže v pololetí mi se dvěma kroužky končí, aby mola zkusit zas něco jiného, nezastávám to, že by dítě mělo mít xy kroužků.
Na druhou stranu nedávám dítě pryč při první stížnosti, ale kdyby bylo nespokojené dlouhodobě a nebylo to něco, co si samo vymrčelo, tak nač se věnovat něčemu, co samo nikdy nechtělo a navíc ho to nebaví.
Sama jsem v ZUŠ byla rodiči dotlačena do jiného oboru, než o jaký jsem stála, naštěstí mě to velmi chytlo a vydrela u toho dlouhá léta, ale stejně mě zpětně mrzí, že mě nenechali i na ten můj původní vybraný. Možná by mě to do roka přešlo, ale ani jsem neměla šanci to zkusit.
@ugluk Takže kdyby nechtěl plavat, chodil by jen do pololetí? Dost dobře nechápu rozdíl mezi plaváním a dramaťákem, v závěru je pro další život lepší naučit se vystupovat před lidmi, než plavat. Ale jinak neříkám ani nutit roky, ani jeden při prvním heknutí odhlásit. Ale vzhledem k tomu, že ZUŠ je škola, nechala bych do konce roku, s tím, že příští rok ne. Navíc podle příspěvků zakladatelky to nebylo nucení, jen od toho čekaly něco jiného.