Nechce chodit do ZUŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
5.2.20 09:43
@stín katedrál píše:
Promluv si s učitelkou, jak dcera pracuje, jestli si ji tam třeba ostatní nedobírají. Popřemýšlej, jestli těch kroužků nemá už moc. A za všechny učitele - nenuť ji chodit tam, kam opravdu dlouhodobě nechce, to je pak k vzteku pro všechny.

Má jen dva. Tu výtvarku ( 1× týdně) a jeden sportovní (2× týdně).

• Citovat
  • Upravit
1702
5.2.20 09:47

Tak já jsem taky jako dítě remcala na kroužky, taky mě nebavily (ani umění, ani hudba, ani sport, ani jazyky) - a naštěstí mě rodiče odhlásili. Zájem jsem pak měla až tak od 16, a to jsem si vybrala, co jsem chtěla sama, i jsem v jednom oboru pokračovala na VŠ - kde jsem se taky nějaké ty techniky doučila, nebyl problém. Když to srovnám s vrstevníky, co na ty kroužky chodili celou ZŠ i co mají celou ZUŠ, tak mi přijde, že toho umím víc - zatímco oni s tím v těch 15-16 s radostí sekli, já mám ty znalosti a schopnosti čerstvější (to zas konkrétně u jazyků). Takže bych respektovala dítě - třeba si najde něco jiného, třeba se k tomu vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
5.2.20 09:52
@Anonymní píše:
Ona chodí od 1. třídy. Tehdy tam chtěla. To se nepřihlašuje dál a dál. To se postupuje do dalších ročníků jako ve škole, na v pololetí a na konci roku mají vysvědčení.

Jasně, ale zájmy se mění. A určitě na začátku roku můžeš říct, že dál pokračovat nebudete.

Jasně u většiny kroužků ti řeknu, že je škoda nepokračovat, ale zase na druhou stranu, kdyby to tak všichni měli. Tak nikdo žádný kroužek neopustí a nezmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.20 09:58
@P4ja píše:
Jasně, ale zájmy se mění. A určitě na začátku roku můžeš říct, že dál pokračovat nebudete.Jasně u většiny kroužků ti řeknu, že je škoda nepokračovat, ale zase na druhou stranu, kdyby to tak všichni měli. Tak nikdo žádný kroužek neopustí a nezmění.

Kdyby řekla, že nechce už výtvarku, ale chce fotbal nebo keramiku, tak se můžeme bavit, jak to uděláme. Ona ale náhradu nemá. Jí se nechce nic, ani chodit do školy. Každé ráno to poslouchám. Ona nechce ani ten sportovní kroužek, co má a taky tam chtěla sama, ale to ví, že ten dělat bude, i kdyby se zvencla, protože to musí ze zdravotních důvodů. Ona nejradši rychle dojít ze školy, rychle udělat úkoly a pak už jen zevlovat do večera.

• Citovat
  • Upravit
1950
5.2.20 10:00

Co zvolit jen jednu techniku, která ji baví…najít někoho, kdo se tomu věnuje a zaplatit jí soukromé hodiny? Třeba tvorba komiksů… Podpořit ji v tvorbě, ale nenutit dělat vše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
5.2.20 10:03
@Anonymní píše:
Hudební nástroj je ovšem i o tom cvičit několikrát týdně, ne-li denně. Po ní se nic nechce, má to jen jednou týdně 2h.

No dobře, chodila jsem i na výtvarku. Pak jsem to změnila na keramiku. Ale ani to mi nevydrželo. Nic moc mi to nedávalo, teď už si na to sotva vzpomenu. Konkrétně kreativní činnost by se měla provozovat ve chvíli, kdy má člověk chuť a inspiraci. Ne v pondělí od tří do pěti. Jediný kroužek, který mě opravdu naplňoval a bavil, byl divadelní kroužek. Sama jsem si ho vyhledala a zařídila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10557
5.2.20 10:06

Obě děti chodí do ZUŠ na výtvarný obor, jsou dny, kdy je to nebaví, ale v podstatě se těší. Syn má 9, 4. třída, takže je to srovnatelné. Má i jiné kroužky, ale ví, že ZUŠ je povinná a o tom se nehodlám bavit. Vůbec, pokud by jeho náhradní zábavou byl mobil (taky zkouší). Jde o to, vidět na tom něco pozitivního, i do budoucna, nesrovnávat se s ostatními dětmi (u nás teda jednotlivé výkresy neznámkují, na výzo mají všichni dvě jedničky), důležitá je pro nás závěrečná výstava, kam chodíme rádi a hledáme naše výtvory, to je vlastně poprvé, kdy vidím co za ten rok udělali. Pokud by na to šikovný nebyl a ještě prudil, tak bych se pobavila s učitelkou, ale jinak neustupovat, teď jí to nebaví, za rok už by bylo pozdě se dostat zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.20 10:09
@epsik píše:
Obě děti chodí do ZUŠ na výtvarný obor, jsou dny, kdy je to nebaví, ale v podstatě se těší. Syn má 9, 4. třída, takže je to srovnatelné. Má i jiné kroužky, ale ví, že ZUŠ je povinná a o tom se nehodlám bavit. Vůbec, pokud by jeho náhradní zábavou byl mobil (taky zkouší). Jde o to, vidět na tom něco pozitivního, i do budoucna, nesrovnávat se s ostatními dětmi (u nás teda jednotlivé výkresy neznámkují, na výzo mají všichni dvě jedničky), důležitá je pro nás závěrečná výstava, kam chodíme rádi a hledáme naše výtvory, to je vlastně poprvé, kdy vidím co za ten rok udělali. Pokud by na to šikovný nebyl a ještě prudil, tak bych se pobavila s učitelkou, ale jinak neustupovat, teď jí to nebaví, za rok už by bylo pozdě se dostat zpět.

Díky, na tu závěrečnou výstavu se taky vždy těšíme

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.20 10:10
@Kazimíra Olejovka píše:
Co zvolit jen jednu techniku, která ji baví…najít někoho, kdo se tomu věnuje a zaplatit jí soukromé hodiny? Třeba tvorba komiksů… Podpořit ji v tvorbě, ale nenutit dělat vše…

To je dobrý nápad, i když jsme prdelákov, zkusím pozjišťovat.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
5.2.20 10:26

Nedávala bych jí pryč, pokud by se výtvarnu chtěla věnovat, tak nácvik technik na zušce se hodí. A dobré je právě to že toho dělají víc - obecně primárně potřebuje trénovat jemnou motoriku, koordinaci ruka-oko a výtvarné vnímání a cítění, ne se specializovat a zapadnout do nějaké šablony, kterou se pak nebude dařit přeučit.

Respektive takhle - pokud chce výtvarné aktivity jako koníčka, tak je to jedno. Pokud by měla nějaký talent, který by stálo za to proměnit v povolání, tak dobře vedená ZUŠ s jasným vzdělávacím plánem je ideální cesta.

Pokud někde v okolí je někdo, kdo rozvíjí dětské výtavrané nadání bez toho, aby je známkoval, ale přitom skutečně trénoval dovednosti - zejména kresbu, a nepatlal s nimi tvořeníčko, tak bych zvážila přesun tam. Ale jenom třeba komix pro děcka na prvním stupni ji sice bude bavit, ale no trošku zhorší šanci na to aby na střední šla někam na grafiku. Což nevadí - není to podmínka, kdo má talent, ten se stejně neubrání.

Co ale je spíš klíčové je že vlastně říká, že úplně nemá dobře postavené sebevědomí a necítí se dobře v kolektivech, což je něco, na co by se stálo nějak zaměřit, dokud jí ještě v těle nekolují pubertální hormony, které to celé zhorší.

Mrkni na tuhle knížku od Grady Vychova dětí k psychické odolnosti (systém mi zakazuje vložit odkaz), je to od českých autorů a pracuje to s českou realitou - třeba by se tam našla inspirace, jak jí pomoci vnímat chybu jako něco na čem se učíme, ne něco z čeho se hroutíme (bohužel proti tomu stojí celý systém českého vzdělávání), a že porovnávání a perfekticonismus je cesta do pekel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.20 10:32
@Ou píše:
Nedávala bych jí pryč, pokud by se výtvarnu chtěla věnovat, tak nácvik technik na zušce se hodí. Respektive pokud někde v okolí je někdo, kdo rozvíjí dětské výtavrané nadání bez toho, aby je známkoval, ale přitom skutečně trénoval dovednosti - zejména kresbu, a nepatlal s nimi tvořeníčko, tak bych zvážila přesun tam.

Co ale je spíš klíčové je že vlastně říká, že úplně nemá dobře postavené sebevědomí a necítí se dobře v kolektivech, což je něco, na co by se stálo nějak zaměřit, dokud jí ještě v těle nekolují pubertální hormony, které to celé zhorší.

Mrkni na tuhle knížku od Grady Vychova dětí k psychické odolnosti (systém mi zakazuje vložit odkaz), je to od českých autorů a pracuje to s českou realitou - třeba by se tam našla inspirace, jak jí pomoci vnímat chybu jako něco na čem se učíme, ne něco z čeho se hroutíme (bohužel proti tomu stojí celý systém českého vzdělávání), a že porovnávání a perfekticonismus je cesta do pekel.

Vždy ji ujišťuji a říkala jsem to i staršímu dítěti, že do kroužků se chodí pro radost něco dělat, nikoli pro výkon. A že nám rodičům vůbec nebude vadit, pokud nebudou nejlepší, ani to, pokud budou nejhorší. Všechny výrobky jí chválím, i tu vymodelovanou rybu, co měla pusu jako vagína :D. Kamarádky má, není žádný punťa sedící v rohu. Ale jejich učitelka je starší přísná dáma, co asi nechválí nad rámec, nicméně je dobrá a nic lepšího, kromě té Zuš tu není. Teď jsem koukla na soukromé lektory a vnašem okrese ani v okolních nikdo není.

• Citovat
  • Upravit
30998
5.2.20 10:49
@Anonymní píše:
Mě spíše zajímá zkušenost těch, co chodili přímo na výtvarku, zda to považují za ztrátu času. S tou hudebkou se to moc nedá srovnat.

Chodila jsem jako dite na vytvarku a za ztratu casu to nepovazuji. Hodilo se mne to treba pri stavbe domu, kdy se nejaky „ziskany cit“ uplatnil. A zvlast v teto obstraktni dobe, kdy je rada zamestnani uplne abstraktnich a nevznikaji temer zadne hmotne statky, je ten proces „z niceho vytvor neco“ pri te vytvarce dulezity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.2.20 10:50
@Anonymní píše:
Vždy ji ujišťuji a říkala jsem to i staršímu dítěti, že do kroužků se chodí pro radost něco dělat, nikoli pro výkon, A že nám rodičům vůbec nebude vadit, pokud nebudou nejlepší, ani to, pokud budou nejhorší. Všechny výrobky jí chválím, i tu vymodelovanou rybu, co měla pusu jako vagína :D. Kamarádky má, není žádný punťa sedící v rohu. Ale jejich učitelka je starší přísná dáma, co asi nechválí nad rámec, nicméně je dobrá a nic lepšího, kromě té Zuš tu není. Teď jsem koukla na soukromé lektory a vnašem okrese ani v okolních nikdo není.

No - jenže ona celé školství je postavené jen na tom, že že nesmíš udělat chybu. A bohužel děcka tráví daleko víc času a dělají daleko víc chyb ve školském systému, kdy tedy za to jsou trestány a srovávány s ostatními, než v rodině, kde to nevadí a může to pomoci se něco naučit.

Takže se s tím nějak musí poprat a ne vždy to jde ryhle a bezbolestně, no…

Hele a co skauti, vodáci, turisti, ochránci přírody a nebo prostě jiná podobná nevýkonová smečka, kde vedoucí cíleně pracují na rozvoji sociálníh vztahů svých svěřenců?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15542
5.2.20 11:48

Moje dcera chodila na ZŠ s uměleckým zaměřením, celých 9let do výtvarné třídy. Vytvarku měli 2×tydne po 3vyuc hodinách, jednou dopoledne v rámci vyučování, jedna výtvarka odpoledne. Po ZŠ se tomu už nevěnuje, ale rozhodně to neberu jako ztracený čas. Dcera nikdy neprotestovala, brala to jako neměnný fakt, přestože jejím opravdovým koníčkem nakonec bylo tancovani, ale nebyl problém zvládat oboje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.2.20 11:55

Jestli nemá nic jinýho jako náhradu, klidně bych ji tam posílala dál. Lepší, než aby seděla doma na zadku s mobilem v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí