Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebovala bych poradit, co s tím mým puberťákem. Je v devítce a hodně jeho spolužáků, vlastně hlavně jeho kamarádi ze třídy, jdou příští rok do tanečních. A náš mladej nechce za žádnou cenu. Já nevim, na jednu stranu si myslim, že mu to rozhodně neuškodí, ale zase ho tam vyloženě nutit? Je to hodnej kluk, má plno zájmů, ale nějaký tancování mezi to rozhodně nepatří. Navíc babička je tanečníma úplně posedlá a „prostě pude a bude to“, což mě štve a syna ještě víc odrazuje. Syn je motoricky slabší, rychle vyrostl, má problém pomalu i s obyčejnou chůzí, natož nějaký tanec… Prostě víc se přikláním k němu, ale zase si říkám, aby mu to jednou nechybělo. Poraďte, prosím.
Pokud není motoricky nadaný, nenutila bych ho. Není to tak dávno, co jsem byla v tanečních sama a musim říct, že tihle „nešikovní“ lidi, bez většího pohybového nadání, na to nadávaj do dneška, přestože pro nás to bylo skvělý (já potom i pokračovala, hrozně mě to bavilo, navíc celá moje rodina dřív tancovala). Dneska už se na plesech stejně standart moc netančí, max. polka, walz nebo valčík a to jsou kroky, které ho naučí kdokoli během deseti minut. Jediné, co ti to přinese, bude, že dáš 1500 za kurzy + další peníze za kvádro, boty atd. a kluk tam nakonec stejně nebude chodit… Nebo tam půjde a když mu to nepude, najde se akorát nějakej blbec, co se mu bude smát nebo jen holka, co prohlásí, že už s nim tancovat nechce a zrovna v tomhle věku je to dost silná rána pro chlapský ego… A babičce do toho nic není, je to jeho život.
Paoloska píše:
Ahoj holky, potřebovala bych poradit, co s tím mým puberťákem. Je v devítce a hodně jeho spolužáků, vlastně hlavně jeho kamarádi ze třídy, jdou příští rok do tanečních. A náš mladej nechce za žádnou cenu. Já nevim, na jednu stranu si myslim, že mu to rozhodně neuškodí, ale zase ho tam vyloženě nutit? Je to hodnej kluk, má plno zájmů, ale nějaký tancování mezi to rozhodně nepatří. Navíc babička je tanečníma úplně posedlá a „prostě pude a bude to“, což mě štve a syna ještě víc odrazuje. Syn je motoricky slabší, rychle vyrostl, má problém pomalu i s obyčejnou chůzí, natož nějaký tanec… Prostě víc se přikláním k němu, ale zase si říkám, aby mu to jednou nechybělo. Poraďte, prosím.
Já do tanečních nikdy nechodila a opravdu mi to nechybí
Nemám celkově ráda plesy atd.Já bych ho určitě nenutila.Třeba časem bude chtít jít sám.
Do tanečních jsem nechodila ani já, ani jeden z mých třech bratrů
Mamka mě naučila taneček na maturitní ples, takže mi ani taneční nechyběli
Jestli ho neutáhnou kamarádi, co tam půjdou, tak myslím, že ty šanci nemáš a dávat ho tam proti jeho vůli…to nic neřeší, nebude tam chodit ![]()
Paološko jak já ti rozumím ![]()
Mám starší kluky,ani jeden do tanečních nechtěl,já jsem je nakonec nenutila.
Když se to budou chtít naučit,tak se to naučí,existujou kurzy pro dospělé.
Sestra na to šla jinak.řekla,že na taneční se z holkama těší od té doby,co děti vozily v kočárku tak do tanečních prevíti prostě půjdou ![]()
Synovec tedy nerad,ale šel a nakonec tam i s klukama chodili rádi.
Tak a ted si vyber ![]()
Nenutila bych ho,jen pokud by o to stál sám.Moje holky nechodily ani jedna a jsou vymetačky bálů každou zimu.Naučily se tancovat samy.Někdo to v sobě má a někdo ne a tomu ani taneční nepomůžou.Nakonec by měl ještě trauma z toho,že se tam cítí jako slon v porcelánu.Když bude chtít naučí se tancovat časem,třeba z nějakou tancechtivou slečnou,kterou si v budoucnosti najde ![]()
Já jsem nechodila,a ani mi to nějak nechybí,akorád na svatbě jsem si udělala trapas,že sem neuměla tančit.Jinak jsem to nikde nevyužila.Ale na škodu to není.A osobně bych příště šla.
Kakika píše:
Do tanečních jsem nechodila ani já, ani jeden z mých třech bratrůMamka mě naučila taneček na maturitní ples, takže mi ani taneční nechyběli
Jestli ho neutáhnou kamarádi, co tam půjdou, tak myslím, že ty šanci nemáš a dávat ho tam proti jeho vůli…to nic neřeší, nebude tam chodit
No on tam chodit bude, protože babička se těší, že ho tam bude vozit, což je další šílenej nápad. Já jsem v podstatě ráda, že na to máte holky stejný názor jako já…jen jsem to potřebovala slyšet ještě někde jinde.
Paoloska píše:Kakika píše:No on tam chodit bude, protože babička se těší, že ho tam bude vozit, což je další šílenej nápad. Já jsem v podstatě ráda, že na to máte holky stejný názor jako já…jen jsem to potřebovala slyšet ještě někde jinde.
Do tanečních jsem nechodila ani já, ani jeden z mých třech bratrůMamka mě naučila taneček na maturitní ples, takže mi ani taneční nechyběli
Jestli ho neutáhnou kamarádi, co tam půjdou, tak myslím, že ty šanci nemáš a dávat ho tam proti jeho vůli…to nic neřeší, nebude tam chodit
Ježiš, to je chudák
No, nebudete to mít jednoduché to vysvělit. Každopádně kdyby mě měla v 16ti moje babička vozit na jakýkoliv kurz, tak lezu kanálama, jak bych si připadala trapně ![]()
Ja do tanecnich taky odmitla chodit a ziju
Pro me byly k nicemu, takze za sebe, mladou slecnu - nenut ho. Stejne kdyz se mu nebude chtit,tak tam chodit nebude. A treba k tomu dospeje za par let sam ![]()
No můj přítel měl taneční rád - sedli si s kámošema na balkon, dali si pivko a koukali, jak ti pod nima tančí
…takže bych do toho syna fakt nenutila, když nebude chtít tancovat a bude k tomu dokopanej, stejně tam bude dělat všechno možný jen ne tancování ![]()
Taky jsem do tanečních nechodila, nechtěla jsem tančit s cizíma klukama… Nechybí mi to, ale když výjimečně 1× za rok jdeme někam na ples, tak je mi líto, že to neumím ![]()
Nenutila bych ho a už vůbec ne s babičkou ![]()
Holky, díky moc za názory. Já sama mám na taneční moc hezký vzpomínky, chodila jsem dokonce dvakrát a seznámila jsem se tam i s manželem. Tím taky teď v legraci synovi argumentuju, že tam třeba potká životní štěstí…
Ne, nutit ho určitě nebudu, zvláště, když je mi jasný, že pokud by tam chodil, babička si to vysvětlit nedá, že tam pro ni místo není.
Chudák malej, v pubertě a doprovázenej babičkou
Já sice chodila, ale jenom zákl.kurs, pak jsem místo tanečních randila
A bylo pro mě utrpení už jenom to, když tam jednou dvakrát byla se mnou máma, natož babi.. A co ty víš, třeba se tancovat jednou naučí a rád, najde si holčinu a začnou někam chodit spolu ![]()