Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pro děti je nejzdravější chodit boso a ony to ví a proto si ponožky sundávají. Teď až bude zas tepleji nevidím problém v tom chodit bosky a na linu taky ne 😊
Ale pokud na tom trváte, tak asi jedině štrample
@Anonymní píše:
Ahoj,
nemáte někdo radu, jak naučit dítě nosit ponožky a i boty? Je nám přes rok a ponožky nesnáší. Okamžitě sundává. Doma máme koberce, tak to tolik nevadí. Ale prarodiče mají lino… vyřešila jsem to punčochami, ale i ty si tahá a někdy má vytahané, ale noha v teple.
A s nošením ponožek souvisí i nošení bot. Neskutečný řev. Nechce. Jakmile se zabaví a zapomene, že boty má, chodí v nich a dobré. Ale na sedačce skopává, venku poleze raději po čtyřech, a to od roku chodí.
Prý si zvykne, ale nevím kdy a už mě nebaví za den 100× nasazovat ponožky, hledat jednu či druhou po bytě.
Předem díky za náměty.
Syn si stahuje ponožky doteď a to už je předškolák. Jako batole jsem ho oblékala pořád. Doma neměl ani bačkůrky, venku s botami problém neměl.
Ja bych ho nenutila. Nam deti chodi bez ponozek i na studene dlazbe. I venku klidne v 15 stupnich v mokrem piskovisti. Kdyz jim je zima, reknou. Jsou otuzile a nebyvaji nemocne.
Uznavam, ze u nas uz je to extrem. Ale lino je prece uplne v pohode. A venku, az bude tepleji, taky.
Co u prarodičů zkusit jen capáčky? Nebudou omezovat v pohybu, přitom dítko nebude ťapat úplně naboso.
jinak já dítě chápu, ponožky dodnes nosím jen když je to nezbytně nutné
a boty mám Barefoot, protože mi cokoliv na nohou vadí ![]()
Pro malé děti existuje „držák“ ponožek (Soks on), a to opravdu drží, u dětí jsme to používali když byli miminka a osvědčilo se to. Zkusila bych pořídit volnější ponožky, aby ho to netlačilo a boty nějaké barefoot aby měl pocit že žádné nemá. Pokud má dítě pevné boty s tvrdou podrážkou, které jsou navíc třeba těžké, tak je jasné že z nich nebude na větvi. ![]()
Některé děti ponožky prostě nemají rády. Zrovna jsem vyhrožovala tretakovi, že si má vzit ponožky. Doma 17° a všude dlažba, měl zmrzlé nohy a ráno mu tekla nudle. Mám oba syny silně antiponozkove. Přijdou domů a ponozky letí do kouta. Kolikrát chodí venku jen v botách (sandále a pantofle) bez ponožek.
Neřeším.
Boty oba dodnes maji raději volné. Do 4 let preferovali capáčky.
A ono něčemu vadí, že by po tom linu chodil bez ponožek?
jsem dospělá a ponožky nesnáším, takže mám pro tvé dítě pochopení. Naopak jsem jako dítě nesnášela, jak mi každý nutil ponožky a bačkory.
Taky nesnáším ponožky a ani papuče. Můj syn je v tomhle moje kopie. Doma běhá nejraději boso.
Já to neřeším. Rozčiluje to lidi okolo, kterým je po tom houby. Nehroť to.
Vždyť to nevadí, ponožky kloužou. Nás je doma taky nenosí ani bačkůrky a jsou mu tři. Nehrotila bych to a na ven dala třeba capáčky.
Doma mame dlazbu a vinyl, kamenny barak bez podlahoveho topeni, deti si ponozky zasadne sundavaj, backory si vezmou tak jednou za mesic. Nemocni nejsou, tak neresim.
Ponožky jsou druhé, co shazuju hned po příchodu domů. První je podprsenka.
Dcera ponožky nesnášela odjakživa, doma i venku lítala bosky. Pak jednou stoupla na včelu, tak si venku ty boty vzala. Ona měla problém i se spodním prádlem, ale tam jsem neustoupila. Pořád měla pocit, že ji to omezuje v pohybu, tlačí, nebylo jí to pohodlné.
Teď je jí 12 a chci, aby ponožky nosila aspoň do školy, je to divné, když chodí bez. Klidně i do zimních bot. Nemocná nebývá.
Jen pro odlehčení - radu nemám - dcera s ponožkami i spí a to i v létě, sandály bez ponožek taky neexistují. Už jsem rezignovala. U vás je to horší, může nastydnout. Ale letos ji hodlám motivovat bosými kamarády.
@Anny2148 píše:
Pro malé děti existuje „držák“ ponožek (Soks on), a to opravdu drží, u dětí jsme to používali když byli miminka a osvědčilo se to. Zkusila bych pořídit volnější ponožky, aby ho to netlačilo a boty nějaké barefoot aby měl pocit že žádné nemá. Pokud má dítě pevné boty s tvrdou podrážkou, které jsou navíc třeba těžké, tak je jasné že z nich nebude na větvi.
Nam nepomohly ani drzaky ponozek. Dcera si je od 9 mesicu sundavala. Tak jsem rezignovala a proste chodi naboso. U dalsich deti jsem to ani nezkousela. Vsechny jsou otuzile a zdrave.
@Janča6 píše:
Ja bych ho nenutila. Nam deti chodi bez ponozek i na studene dlazbe. I venku klidne v 15 stupnich v mokrem piskovisti. Kdyz jim je zima, reknou. Jsou otuzile a nebyvaji nemocne.Uznavam, ze u nas uz je to extrem. Ale lino je prece uplne v pohode. A venku, az bude tepleji, taky.
Jinak musim rict, ze to bohuzel nekdy dost vadi lidem v okoli. Kdyz ostatni deti vidi nase holky bose v pisku pri 15 stupnich, tak se zacnou zouvat a nektere mamky jsou pak na nas nastvane.
Ahoj,
nemáte někdo radu, jak naučit dítě nosit ponožky a i boty? Je nám přes rok a ponožky nesnáší. Okamžitě sundává. Doma máme koberce, tak to tolik nevadí. Ale prarodiče mají lino… vyřešila jsem to punčochami, ale i ty si tahá a někdy má vytahané, ale noha v teple.
A s nošením ponožek souvisí i nošení bot. Neskutečný řev. Nechce. Jakmile se zabaví a zapomene, že boty má, chodí v nich a dobré. Ale na sedačce skopává, venku poleze raději po čtyřech, a to od roku chodí.
Prý si zvykne, ale nevím kdy a už mě nebaví za den 100× nasazovat ponožky, hledat jednu či druhou po bytě.
Předem díky za náměty.