Nechce pít mléko

27305
18.5.10 08:52

Nechce pít mléko

ahoj maminky,
jsem tu nová a chtěla bych se zeptat, jestli některá z vás nemá podobné zkušenosti.
Mám synka 6 měsíců a týden. Docela pěkně jí maso-zeleninu k obědu (i když ještě před týdnem měl problém i stím, až teď poslední tři dny už zase jí), ale problém je v tom, že mléko (od 2.5 měsíce na UM) do něj skoro cpu. Vypije mi denně tak 650 ml a z toho tak 100-150 ml má po lžičkách. Vypije 2/3-3/4 flašky (dávám dávku 150 ml, víc nemá smysl) a pak když nechá hodně, dávám zbytek po lžičce. Když už otevře pusu, tak to mlíčko v pohodě spolkne, ale otevřít pusa se mu moc nechce. To samé s ovocem. Chtěla jsem začít ovocný příkrm, ale on ne a ne otevřít pusu. Když udělám opičku a on se usměje nebo pootevře pusu a já mu dám lžičku, sní to. Žádné plivání, prskání, odstrkování. Jen semknuté rtíky.
Každé jídlo je boj a už to trvá skoro dva měsíce. Jsem z toho na nervy a každého jídla se bojím. Mléko má 4-5× denně, podle toho, kdy se v noci vzbudí (nebo spí celou noc) a 1 maso-zeleninový příkrm. Toť vše. Občas se napije čaje.
Mám strach a nervuju se, že má málo mléka, 650 ml mi přijde málo, navíc vážíme 8.5 kg (při 73 cm, takže je tak akorát), nechápu, jak mu to může stačit…moc nepřibírá, třeba jen 50 gramů za 14 dnů, ale zatím nehubne.
Myslíte, že mu tyhle dávky jídla satčí, měly jste to třeba podobně?
Moc díky za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
830
18.5.10 09:18

ahoj. Tak my jsme to meli stejne. v 7mesicich takhle bojkotoval mlicko, vypil treba pul litru denne, fakt katastrofa. Zkusila jsem pak jinou firmu. Tenkrat pred rokem to byla HUMANA od 8pocatecniho mesice s prichuti banan-vanilka. To mu chutnalo moc. A zkousela jsem jogurty - to se pocita do davky mlika taky. Zkus nejakej sladkej bilej nebo treba dobra mama piskotova nebo bananova. Ty jsou na zacatky dobry. A pokud ti nehubne, tak nestresuj. To je jen obdobi, on se rozbasti. A asi mu to zatim staci, hlavne ho moc nenut aby se nesprajcl a neudelal si vuci jidlu odpor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8049
18.5.10 09:49

Jo tak to jako bych viděla malou. Ta mi s tím začla už v době, kdy ještě nic než mlíko nemohla. Někdy kolem 4.m. Měsíc jsem to vydržela bojovat a rvát to mléko do ní. Ale od 5.m, už jsme začaly přikrmovat. Byl to boj. Míchala jsem jí to mléko s kaší, aby to bylo aspoň jiná chuť než pořád jen to UM, ale pak ji přestalo bavit i to. Po lžičce to taky nikdy nebyl problém, ale na to jsem neměla nervy, protože vždycky víc mléka bylo na ní než v ní, jak jí to vytékalo koutkem :zed:Ale taky nehubla. Přibírala mi měsíčně tak 200-300g. Takže to Dr. neřešila. Ale co já pro to musela udělat, abych do ní něco narvala :roll:

Teď už když se pěkně rozjedla, dáváme už v podstatě všechno co může a papá hezky. No a poslední měsíc možná i víc dokonce pije 2-3× denně i to mléko úplně bez problémů (Ťuk Ťuk, klepu na dřevo). Ale těch 650ml si myslím ani tak nedá!! Ona mi pije pořád těch 150- max. 180 ml. No a večer mívá kaši (tak to taky beru jako mléčnou dávku. A jinak se ji snažím Nutrilon míchat do všeho čeho se dá. Do zeleninových polévek. Dělávala jsem banánové koktejly atd. Dokonce jsme nasadili už i jogurt, aby to mlíčko prostě měla (i když by se měl spíš později). Ale dáváme jen bílý třeba s trochou přesnídávky nebo s rozmačkaným banánem.Dobrá máma má podle mě k jogurtu hodně daleko :poblion: Tak držím pěsti ať to období překonáte a malý se zase hezky rozpapá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
18.5.10 09:53

Mary, když jsem to četla, tak jsem si myslela, že píše o nás :lol: UM má Kuba už od 7.týdne, ale nikdy nevypil více jak 900ml, po přidání příkrmů si dá cca 500-600ml. Váhu i výšku máme jako vy, a Dr. řekla, že pokud baští už příkrmy a přibírá a prospívá, že není co řešit…takže buď s tím UM v klidu. Vem si, že UM měl dříve jako jídlo a pití dohromady, a teď k tomu má pevnou stravu. Hele, Kuba pije UM k snídani, k jedné svačině a k večeři v kaši nebo samotné, k tomu má přesnídávku a zeleninový oběd a trošku čaje nebo vody.
Ale je pravda, že zeleninu a přesnídávky baští bez problémů (taky jsme měli jeden týden krizi, ale už je OK). Možná bych viděla chybu v tom, že u jídla tzv. děláte opičky. Zkus prostě udělat z jídla klidnou chvíli, kdy se maximálně jen usměješ a povídáš si s ním klidně o tom, že mu dáváš jednu lžičku za maminku atd., bez lumpáren :think: On to pak nebude považovat za hru…každé dítě při hře jakoby zkouší, co rodič vydrží.
A dáváš oběd a přesnídávku v cca stejnou dobu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
18.5.10 09:55

Mary, ješětě mě napadlo, jaké máte intervaly mezi jídly? Zkus ubrat dávky UM na snídani, svačinu a večeři…samozřejmě ho nenech hladovět :lol: Třeba odmítá jídlo, že je přecpaný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
18.5.10 10:02

Rafadlo taky mlíko nerado a od zavedeni prikrmu jsme na 540 ml a to vcetne vecerni kase ! Pokud mas pocit, ze ma malo bilkovin, davej pravidelne do prikrmu maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
18.5.10 10:09

pche, co já bych dala za 650ml denně! :-) , u nás je to stejně jako u Pudloslavy, nedáme ani 600, a to je v tom 150 kaše :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
18.5.10 10:18

Dávám oběed zhruba stejně, kolem půl jedné, sem tam mu to vyjde třeba na 11. Dopoledne je to různé, podle toho jak spí v noci, ale odpo má celkem pevnou svačinu kolem půl paté a večeři v půl osmé až osm.
Ovoce mi nebaští, sotva tři lžičky, nechutná mu nebo co, ščuří se a otřásá, tak zatím fakt zkoušíme jen pár lžiček. Takže máme maso-zel a mléko.
Intervaly máme mezi mlékem 3,5-4 hod, mezi mlékem a obědem 3 hod. je složitý mu nacpat do dne jídlo, protože on opravdu dřív nechce, navíc se o jídlo vůbec nehlásí, nebrečí, nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
18.5.10 10:19

Evo a Pudloslavo, a kolik máte příkrmů? Jen zeleninu nebo i ovoce atd.? A kolik vám tak mimčo zbaští?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
18.5.10 10:34

Mary: ovoce mi nejí, chová se u toho jako by to bylo jedovatý, takže má akorát v poledne zeleninový nebo masozeleninový příkrm - obvykle jednu skleničku, mááálokdy potom vypije ještě trošku mlíka, ale spíš ne, no a večer tu kaši, to je vše. Víc do ní nenacpu, asi nechce být tlustá nebo co :-)

To ovoce už vzdávám, počkám si, co v létě vyroste na zahrádce, mělo by to být sladší než kupované přesnídávky, tak uvidíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
18.5.10 11:11

U nás bylo taky to samý, úplně přesně. Ve 4 měsících bojkot UM, byla schopná pít třeba jenom 300ml denně. Pak jsme přešli na Nutrilon Allergy Care kvůli alergii a chvíli to bylo v pohodě, jenže po zavedení příkrmů začala odmítat cokoliv, co jsem jí nedávala na lžičce. Takže krmení 150ml dávky UM po lžičkách znám taky moc dobře. :zed:
Teď to dělám jako Peťula - dávám Nutrilon, kam jen to jde, malá snídá i večeří kaše, ke svačině má jogurt nebo UM na lžičku s křupkama, sušenkama nebo teď nově s ovesnýma vločkama. Samotný mlíko mi pije jenom v noci, v bdělým stavu ani náhodou.
U nás je prostě všechno nějak naopak - jiný maminky touhle dobou dělají psí kusy, aby dětičky odnaučily v noci baštit, a já jsem ještě ráda, že se mi do malý podaří zvrhnout flašku. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
18.5.10 13:51
MaryClementine píše:
Evo a Pudloslavo, a kolik máte příkrmů? Jen zeleninu nebo i ovoce atd.? A kolik vám tak mimčo zbaští?

papa hezky, on nemuze mlecne vyrobky, takze ne jogurt. ma teda dopledne a odpoledne ovoce cca 180g a na obed masozeleninu cca 250g. vecer kasi ze 180 ml UM a mezito narvu 3× 120 ml mleka, vic nevypije a stejne jeste tak tretinu vybleje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
18.5.10 14:12

Pudloslavo, to má jídla hromadu, jí 7× denně :-) to by mi ani nevadilo, že tolik mlíka nepije, jenže my máme jen jeden příkrm cca 170g a jinak jsme závislí na mlíku :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
18.5.10 15:04

hele pokud ma vahu dobrou, neresila bych. kdyby mel hlad, rekl by si. Dokud byl jen na mliku, tak si daval cca 80 ml 7× denne, takze to nebylo o moc lepsi. i tak zvlad pribirat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8049
18.5.10 19:26
Bersaba píše:
U nás bylo taky to samý, úplně přesně. Ve 4 měsících bojkot UM, byla schopná pít třeba jenom 300ml denně. Pak jsme přešli na Nutrilon Allergy Care kvůli alergii a chvíli to bylo v pohodě, jenže po zavedení příkrmů začala odmítat cokoliv, co jsem jí nedávala na lžičce. Takže krmení 150ml dávky UM po lžičkách znám taky moc dobře. :zed:
Teď to dělám jako Peťula - dávám Nutrilon, kam jen to jde, malá snídá i večeří kaše, ke svačině má jogurt nebo UM na lžičku s křupkama, sušenkama nebo teď nově s ovesnýma vločkama. Samotný mlíko mi pije jenom v noci, v bdělým stavu ani náhodou.
U nás je prostě všechno nějak naopak - jiný maminky touhle dobou dělají psí kusy, aby dětičky odnaučily v noci baštit, a já jsem ještě ráda, že se mi do malý podaří zvrhnout flašku. :mrgreen:

jj, tak tak, tohle bylo taky u nás takové období, kdy malá vypila to mléko jen v polospánku. Vždy po nočním probuzení. Pak když jsem zjistila, že ho alespoň takhle jakž takž vypije, tak jsem jí ho tak dávala i přes den. V poledne, když měla velké spaní. Tak jsem jí dávala UM zhruba tak půl hodiny před tím, než se vždycky měla vzbudit(kdyby náhodou už nezabrala, a tím pitím se probrala, tak proto až ke konci spaní)A to prostě v pololimbu vypila bez problémů :nevim: No ale takhle to šlo asi měsíc a pak už nepomáhalo ani to. Ony prostě ty mimča asi mají své období, kdy prostě ne…Nám se to teda snad už zdárně povedlo překonat a tak 2× denně ho vypije. S příkrmy přišla na chuť i jiným věcem (než když mívala jen mléko), takže pak i to mlíčko sem tam jí asi nevadí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí