Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když píšeš, že má dcera ADHD, tak předpokládám, že jste byli v poradně a tam vám dali nějakej papír s doporučením s čím a jak dceři pomáhat, protože to kvůli tý poruše prostě nedá. Je pak na rozhodnutí rodiče, jestli vyjádření z poradny poskytne škole, kde by se podle těch doporučení na základě dohody s rodiči měli zařídit. U dětí s ADHD je úplně normální, že „fungujou“ (dávají pozor apod.) jenom, když se hýbou. Taky jsou pak z toho daleko víc unavené, takže má-li dcera fakt ADHD, 3 hodiny nad úkolem jsou pro ni opravdu moc.
Jinak na děti s ADHD fungují pochvaly i za sebemenší pokroky a hlavně důslednost (potřebujou jasný „mantinely“, co budeš tolerovat a co už ne) - nevím, jak dlouhý úkoly dostává, ale nejlepší by bylo nedávat přestávky a když už, tak ne určený dobou práce, ale tím, co má hotovo.
Taky držím palečky, aby to pomohlo a netrápila ses nai ty, ani malá
tak se drž a dej echo, jak se to povedlo ![]()
Daaaja ono to taky v každé škole nefunguje,někde doneseš papír a skutek utek,já musela dát holku ve třetí třídě do jiné školy,kam musela dojíždět autobusem i když má školu prakticky u nosu a až tam na to brali zřetel.
Boball, nemyslela jsem donést do školy papír a čekat, že se stane se zázrak, ale spíš tam s papírem zajít a domluvit se s vyučujícím popř. výchovným poradcem na dalších postupech doporučených poradnou a ohlídat si, aby to tak fakt bylo (jak ve škole, tak doma) - prostě spolupracovat (ideálně rodič - škola - poradna). Pokud to v bývalý škole tvé dcery nefungovalo, pak jsi udělala dobře, že jsi ji dala jinam. Jinak to, že je učitelka zakldatelčiny dcery vytočená z toho, že je dítě s ADHD neposedný, taky zrovna dvakrát nesvědčí o její profesionalitě.
No,my byli ve škole pořád
s papírem,i bez papíru.Psycholožka ke které jsme chodili sama měla s touto školou neblahé zkušenosti,ale papír rádi přijmuli,nebot na dítě které má nějakou vadu uznanou,naše dcera dysleksii,tak dostávali dotace.Ale, to je asi tak všechno.Tohle, ale asi naštěstí není problém zakladatelky.Přešli jsme a náhle se objevilo,že může psát kratší diktáty,nemusí číst nahlas před třídou,ale paní učitelka si jí vyzkoušela v kabinetě,protože bývalá p.učitelka řekla dětem smějte se jí,ona se pak zastydí a konečně se začne snažit.Profesionálka,mělo to samozřejmě opačný efekt,potom jsme dostali různé doplnovačky,které byli místo psaného úkolu.Paráda.Je to i v lidech a všem přeji pevné nervy a vstřícné učitele a těm zase hodné žáčky ![]()
boball píše:
Daaaja ono to taky v každé škole nefunguje,někde doneseš papír a skutek utek,já musela dát holku ve třetí třídě do jiné školy,kam musela dojíždět autobusem i když má školu prakticky u nosu a až tam na to brali zřetel.
Tak to je přesné, naše paní učitelka mi řekla, že je jí to jedno a je třeba akorát víc přitlačit
.
Kdyby to šlo, přehlásila bych malou jinam, ale bohužel to nejde. Snad se budeme brzo stěhovat a jiný učitel nám pomůže ![]()
Dneska jsem zase psala to samé jako Eli, aby viděla,že také pracuji a obešlo se to celkem bez keců a pláče
. Teď nám chybí ještě matematika, tak snad ji do večera zlomím ![]()
Je vidět,že jsou ještě dnes leckde odborníci na pravém místě
na tyhle děti,čím víc se tlačí,tím je to horší.Držím palce,aby jste našli školu která vám bude vyhovovat a budete mít méně stresu obě.
No, eviliska, jestli je vaše paní učitelka přesvědčená o tom, že touhle metodou „přinutí“ děcko s ADHD k lepším výkonům, tak by třeba dokázala rozběhat vozíčkáře nebo naučila hluchýho zpívat - stačí jen na ně trochu přitlačit
(možná to není úplně adekvátní srovnání, ale v principu to funguje stejně). Takovýhle lidi by měli vrátit diplom a jít k lopatě ![]()
daaaja píše:
No, eviliska, jestli je vaše paní učitelka přesvědčená o tom, že touhle metodou „přinutí“ děcko s ADHD k lepším výkonům, tak by třeba dokázala rozběhat vozíčkáře nebo naučila hluchýho zpívat - stačí jen na ně trochu přitlačit![]()
(možná to není úplně adekvátní srovnání, ale v principu to funguje stejně). Takovýhle lidi by měli vrátit diplom a jít k lopatě
Jo, tak přesně to samé říká i moje mamka. Doufala jsem, že v 2 třídě dostaneme jinou učitelku, ale dohužel.
Matemetiku jsme dodělali těsně před spaním, kdy neměla úníku
a já se tak radovala.
Snad to tím diktováním a přepisováním zvládneme. Dám jí ještě čas a když tak zajdu znova na PPP ![]()
Můj názor na PPP je takový, že ti PPP bude úplně k ničemu, pokud nebude domluva s učitelkou.
My máme na tohle skvělou paní učitelku (mou bývalou kolegyni
). Syna do PPP nežene, já taktéž ne. Prostě jsme se spolu dohodly, co od něj očekáváme, jak k němu budeme přistupovat, co mu tolerovat budeme a po čem tvrdě půjdeme. V tomhle jsme se shodly a dohodly se, že pokud by měl mít problémy s přestupem na 2. stupeň (zatím začíná teprve 3. třídu), tak bychom tomu předešly nějakým papírem z PPP. Ale ona ho nevyžaduje k tomu, aby na něj hleděla individuálně a tak s ním i pracovala. Úlevy sice nemá žádné, ale toleruje mu jeho potíže souvísející právě s poruchami.
Tak to máš super učitelku. Naše je jaksi těsně před důchodem a stále má stejné metody, jako před 25 lety, kdy jsem do školy chodila já
. Nejvíc mě loni ( v 1 třídě) zarazil společný trest pro celou třídu opsat navíc celou stránku do písanky
, protože se o přestávce honili na chodbě.
Zerezmijka,
na PPP taky bohužel nemám úplně kladný pohled (nějak už si nemyslím, že „poradna“ je od slova poradit a za svoji učitelskou praxi jsem nesmyslů z PPP četla opravdu mrak, obzvlášť po zavedení ŠVP
), nicméně když už mi napíšou papír na to, že moje dítě není nevychovaný, ale má ADHD, určitě by na to měl někdo ve škole brát ohled a domluvit se s rodičema na nějakých pravidlech hry, který pak obě stany budou dodržovat. Takže přesně to, na čem se rozumný lidi dohodnou i bez papíru.
Eviliska,
netuším, jaký podmínky ve škole má tvoje dcera, ale pokud by to bylo jen trochu možný, u dítěte s jakoukoli poruchou bych uvažovala o škole s malým počtem dětí ve třídě. Při 15 dětech má učitel (když chce) na každý dítě daleko víc času a může se mu individuálně věnovat - tyhle děti jsou potřeba často chválit i za maličkosti a v malým počtu dětí má uč. větší přehled, jestli je za co
. Navíc se tam většinou všichni znají - malé školy co znám pořádají i mraky akcí, do kterých se zapojují i rodiče, takže všechny zúčastněné strany se mají možnost líp poznat.
Nebo se zeptej ve vaší škole na výchovnýho poradce (ten má mj. na starosti i evidenci děcek s dys nebo ADHD) a řeš to s ním, obzvlášť jestli vám z poradny napsali, že je tvou dceru možné vést jako integrovanou (to na ni pak totiž škola bere prachy)
Dcera ti z ADHD v pubertě nejspíš vyroste (ty hormony to většinou zmírní), tak ať nemá doživotní trauma ze srážky s blbcem v raném věku ![]()
U nás v PPP máme opravdu moc pěknou paní psycholožku! nějaký čas dělala učitelku na ZŠ a měla tak velkou autoritu, že na ní i děti ze čtvrté třídy házely okusky od jablek a lahve od pití…Nedokázala je zkrotit…A tohle má někomu radit jak se chovat k problémovému dítěti???
![]()