Nechci dvouměsíční výpovědní lhůtu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Pajka89 píše:
To je prostě naprd. Když člověk hledá novou práci, tak všude chtějí nástup nejlépe ihned, ale už nikdo nepočítá s tím, že mají lidi obvykle dva měsíce výpovědní lhůtuChápu ale i druhou stranu, že je blbý, aby zaměstnanci odcházeli ze dne na den, ale dva měsíce mi připadá dost
Taky už jsem s tim několikrát bojovala… Většinou jsem se ale domluvila na nějakém kompromisu. Třeba výpovědní lhůta jeden měsíc. Nešlo by se nějak domluvit na obou stranách?
A víš, proč ho třeba potřebují ihned? Protože se nějaký chytrák sbalí a jde si jinam. Potom jsou to odchody na dlouhodobější PN, MD/RD. Ona se taky těhule může nechat zneschopnit hned na začátku těhotenství, protože práce je pro ni moc stresující.
Věř, že zaměstnavatelé ví o výpovědní lhůtě, občas stačí otevřít pusu a zeptat se. Říct, že máš 2M výpovědní lhůtu je normální, nic pohoršujícího. Horší je odejít na Ačko, na lepších pozicích nebo v lepších firmách, když se na to dojde, tak pápá. Protože takovejm lidem nemůžeš věřit - neudělaj ti to pak znovu až se jim naskytne něco lepšího? + reference (on svět je malej)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahojky nevite jaky muze mit dopad jit ze dne na den do jineho zamestnani.Mam lepsi o dost misto ale nechteji me pustit.Vim ze bych mela vydrzet, nechci mit pak problemy..ale tam me asi nepockaji.
Ten nový zaměstnavatel asi nějak super nebude, když mu pravidla nic neříkají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: … ale tam me asi nepockaji.
Na zaměstnance, který se chce zachovat ke svému dosavadnímu zaměstnavateli korektně, asi nepočkají, ale takového, který hrubě poruší pracovní kázeň a zaměstnavatele podrazí, asi vezmou? Hmmm, hmmm… ![]()
Mluvila s nimi o tom zakladatelka? Asi ne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj chci se zeptat.Mam pracovní smlouvu na dobu určitou, ale chci odejít, nástup do nové práce mám už za měsíc, což znamená že 2měsíční výpovědní lhůta je pro mě problém, ale pročetla jsem si pracovní smlouvu a zjistila jsem že o výpovědní době tak nemám nic napsané. Je tedy automatická nebo to musí být v té smlouvě zapsané aby byla platná? díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jennyo Výpovědní lhůty jsou dané Zákoníkem práce. Ve smlouvě nic napsaného být nemusí. Platí zákon.
- Citovat
- Upravit
@jennyo píše:
Ahoj chci se zeptat.Mam pracovní smlouvu na dobu určitou, ale chci odejít, nástup do nové práce mám už za měsíc, což znamená že 2měsíční výpovědní lhůta je pro mě problém, ale pročetla jsem si pracovní smlouvu a zjistila jsem že o výpovědní době tak nemám nic napsané. Je tedy automatická nebo to musí být v té smlouvě zapsané aby byla platná? díky
Výpovědní dobu máš v zákoníku práce, smlouva nemusí parafrázovat zákon. Není-li dohodnuta delší, je dvouměsíční a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.
Zajímavé, že se na tyhle věci každý ptá posledního v měsíci. Kdybys doručila výpověď dnes, tak odejdeš o měsíc dříve (31.1.2017), než když ji doručíš zítra (28.2.2017).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jennyo
Smlouva na dobu určitou končí datem jejího konce - není třeba nic papírovat.
Pokud ale chceš skončit dřív a ve smlouvě o výpovědní lhůtě nic není, tak se potom nutno řídit zákoníkem práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Zajímavé, že se na tyhle věci každý ptá posledního v měsíci. Kdybys doručila výpověď dnes, tak odejdeš o měsíc dříve (31.1.2017), než když ji doručíš zítra (28.2.2017).
A hlavně v situaci, kdy už delší dobu řeší, že chtějí pryč. A ideálně už ví, že je někde chtějí a mají k nějakému datu nastoupit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě sem se nesetkala se zaměstnavatelem který by byl ochotný mi podržet místo 2 měsíce,1měsíc to podrží ale taky se už netvaří, a dát výpověď stím že si určitě něco najdu a pak by nastala situace že by se nic nenaskytlo, tak o to taky nestojím být s holou prdelí pak…je to těžký…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jennyo píše:
Ještě sem se nesetkala se zaměstnavatelem který by byl ochotný mi podržet místo 2 měsíce,1měsíc to podrží ale taky se už netvaří, a dát výpověď stím že si určitě něco najdu a pak by nastala situace že by se nic nenaskytlo, tak o to taky nestojím být s holou prdelí pak…je to těžký…
Tak to jsi se ještě nesetkala se seriózním zaměstnavatelem. Každý přece ví, že výpovědní lhůta je 2 měsíce.
Tudíž - pokud o tebe zaměstnavatel stojí, počká. Jaké má alternativy? Vzít někoho z pracáku, vzít někoho, komu zrovna skončila práce na dobu určitou, vzít absolventa, vzít někoho, jehož zaměstnavatel skončil, apod.
Jaké máš alternativy ty kromě dohody? Vykašlat se na zaměstnání a nechodit do práce? Myslíš, že o takového zaměstnance seriózní zaměstnavatel stojí? A jak se asi k němu bude chovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Tak to jsi se ještě nesetkala se seriózním zaměstnavatelem. Každý přece ví, že výpovědní lhůta je 2 měsíce.
Hlavně - když mu někdo dá výpověď, tak to taky ví 2 měsíce dopředu. Stejně tak, že půjde třeba na MD/RD (pokud hned nepůjde na nemocenskou - ale to stejně není možné místo obsadit). Nebo to, že někomu bude končit smlouva a neprodlouží ji taky dopředu ví.
Navíc při nešní nezaměstnanosti, kdy na pracáku je většina lidí takových, že dělat nechtějí ![]()
Jako jasně, můžou se stát případy, kdy potřebuje někoho hned, ale to rozhodně není 99% případů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me se jeste nestalo, ze by na me nekdo cekal dva mesice
A to uz jsem vystridala zamestnani nekolik… Zatim jsem vzdycky dala nejdriv vypoved s tim, ze si stihnu neco do konce vypovedni doby najit. Nevyslo mi to jenom jednou, kdy jsem se asi na tri tydny nahlasila na UP. Jinak bez problemu, nastesti. Kdyz si clovek na netu prohlizi inzeraty, tak nic jineho nez nastup ihned videt neni
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pajka89 Mně třeba jo - u nadpoloviční většiny zaměstnání
Jako ne, že by jich bylo tolik.
Jasně, že u srovnatelných lidí vezmou radši toho, kdo může nastoupit hned (a delší dobu se může zaučovat). Párkrát jsem na to obětovala zbytek dovolené, na který jsem měla u původního zaměstnavatele nárok, no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pajka89 píše:
Kdyz si clovek na netu prohlizi inzeraty, tak nic jineho nez nastup ihned videt neni![]()
No jistě. „Nástup ihned“ znamená, že ta pozice je volná a nástup je možný ihned. A to, zda bude zaměstnavatel na vyhlédnutého zaměstnance čekat, závisí na tom, jaká je to pozice, jaký je to zaměstnanec a jaký zaměstnavatel. Pokud je to pozice, kterou je možno obsadit kýmkoliv, koho potká na ulici, tak samozřejmě nemá důvod čekat 2 měsíce, pokud má zájemce, kteří mohou nastoupit dřív. Ale podle toho se pak taky k zaměstnancům na takové pozici chová.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit