Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neslušné by bylo dlouho mlžit. Lepší jednat hned, aby kamarádka řekla někomu jinému ![]()
A už jste ji to odkyvla? Pokud jste jednou rekla, že půjdete, tak to teď měnit blbý je.
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o zachování anonymu.
V létě se bude má kamarádka vdávat, nejsme nejlepší přítelkyně. Ona moc kamarádek nemá a chce, abych jí šla za svědka. Já nemám ráda svatby, sama jsem měla malou svatbu.
Tohle bude obrovská svatba(ženich má spoustu kamarádů, které tam chce mit).
Já to svědectví chci odmítnout, hlavně proto, že tam budu mít své děti a nemůžu běhat kolem nevěsty a na druhou stranu nejsem typ, který by svatbu řídil, chystal zábavu pro hosty atd.
Neumím to a ani to nemám ráda.
Má otázka zní, zda je to hodně trapné? Řeknu to kamarádce po pravdě, jak to je. Ale nejdřív chci vědět, zdá Jé to neslušné?
Děkuji [/citace
Je to neslusne, kamaradka ti nic neudelala a nevim proc by jsi mela svatbu ridit jak si ma to prisla
Měla jsem jít v létě taky za svědka. Odmítla jsem. Vysvětlila jsem ji setrne svoje důvody ( stejne jako ty) a kamarádka to pochopila. ![]()
@Anonymní píše:
V létě se bude má kamarádka vdávat, nejsme nejlepší přítelkyně. Ona moc kamarádek nemá a chce, abych jí šla za svědka. Já nemám ráda svatby, sama jsem měla malou svatbu.
Já to svědectví chci odmítnout, hlavně proto, že tam budu mít své děti a nemůžu běhat kolem nevěsty a na druhou stranu nejsem typ, který by svatbu řídil, chystal zábavu pro hosty atd.
Má otázka zní, zda je to hodně trapné? Řeknu to kamarádce po pravdě, jak to je. Ale nejdřív chci vědět, zdá Jé to neslušné?
Děkuji
Určitě to řekni. Velka svatba vyžaduje nadšeni a velké nasazení svědka
Když to bude velká svatba, tak navrhnout kamarádce, ať si domluví koordinátora svatby, dělají to profi firmy, ti zajistí vše okolo, včetně zábavy a ty můžeš jen odsvědčit a věnovat se dětem, případně se vytratit dřív s výmluvou na děti.
Neni to neslusne. Ale rekni ji to tak, jak jsi to tady napsala, co nejdrive. Ona oslovi nekoho jineho.
Já bych to s kamarádkou probrala. Ne jí říct „sorry, nejdu“ (to by mě od nejlepší kamarádky taky zamrzelo), ale vysvětlit, co je problém. A třeba na něco přijdete.
To se o děti nemůže postarat ten Tvůj?
A na zábavu třeba pověřit ženichova svědka nebo nějakého člena rodiny? Pokud tam bude někdo aktivní, třeba bude rád, že se může realizovat…
A o děti se nemůže ten jeden den postarat tatínek? Bude tam i druhý svědek, ten může obstarávat zábavu. Odmítnout samozřejmě můžeš.
Ja kdyz se vdavala měla jsem 3× zmenu svědka. Nejdřív jsem chtěla sestru ta odmítla ze bude radsi v davu. Pak kamarádku z dětství ta ze ma malé děti musí být s nimi a navíc bydli daleko. Pak znamou co byla aktivní jen přes chat a nakonec to zrušila ze jede na dovolenou. Takže mi sla manželka svedka muze. Takže za me říct nez pak být všichni nastvany kord kdyz čeká od tebe pomoc a organizaci.
Kamarádce vysvětli, že se jí tam ráda půjdeš podepsat, ale bohužel na další případné povinnosti nebudeš mít kapacitu, ať si to ještě promyslí. A není pravidlo, že svědci dělají zábavu, všechno je na domluvě.
@Anonymní píše:
Já to svědectví chci odmítnout, hlavně proto, že tam budu mít své děti a nemůžu běhat kolem nevěsty a na druhou stranunejsem typ, který by svatbu řídil, chystal zábavu pro hosty atd.
Děkuji
No a to opravdu po tobě chce? Nic takové jsem osobně po svém svědkovi teda nechtěla, ani mě to nenapadlo. Svatbu a zábavu jsme si zorganizovali sami.
Nejprve bych si zjistila, co od svědkování očekává - jestli takový ty organizační věci, tak bych jí řela, že jí máš ráda, ale že na to nemáš čas, necítíš se na to atd. Pokud bude chtít jenom odsvědčit a tu zábavu obstará někdo jiný, tak bych jí to odsvědčila ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji
Ano, je to trapné. Nebudeme si hrát na to, že ne. ![]()
Pokud někoho žádám o to, aby byl svědkem na svatbě, jistě věřím, že naše přátelství nebo vztah, pokud jde o příbuzného, je určitého druhu. V případě odmítnutí je jasné, že jsem to odhadla špatně a to prostě zamrzí.
Prostě kvůli ní nechceš vystoupit ze své komfotní zóny. ![]()
Na druhou stranu, pokud fakt nechceš, řekni jí to, co nejřív.
Děkuji