Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj My teď taky řešíme spaní (máme skoro 7 měsíčního chlapečka) Doporučuji si přečíst knížku od Annette Kast-Tahn, Dr. Hartmut Morgenroth : „Každé dítě může dobře spát“ Nám docela otevřela oči co všechno děláme špatně. Řídím se jejich plánem jak odučit prcka uspáváním na ruce a začali jsme včera (usnul do 20 minut) a dnes usnul během 15 minut. Podotýkám že usnul SÁM v postýlce. Samozřejmě brečel ale čtvrt hoďky se to dá přežít.
Důležité je nastavit dobře denní rytmus. Před večerním spaním by dítě mělo být vzhůru minimálně 4 hodiny a dávat dítě spát až v době kdy je opravdu unavené a vidíš na něm že fakt chce spát. Až se naučí usnout sám potom se dá postupně předělat čas večerního spaní tak aby to vyhovovalo rodičům. Náš prcek chodil spinkat v 7 teď nám ale usína až v 8. Takže až se spolehlivě naučíme sami usínat budu se snažit večerní spaní o hoďku posunout. ![]()
@Laaja píše:
Ahoj,
znám to, prostě řev, řev a řev. Nepomohlo nic. Vykoupaní byli, najezení, v suchu, onošení a stejně řvali a nespali. Když usínal jeden, tak druhý začal ječet, pak řvali oba, pak jen jeden. Vzájemně se budili a pořád dokola, pak už řvali jen proto, že byli přetažení. No a já brečela v jiné místnosti taky, jak jsem byla bezmocná. Nakonec u nás zafungovala lehátka na krmení, každý v jednom a já je houpala a houpala, pak jsme je opatrně přenesli do postelí a někdy jsme je v nich nechali spátMalá byla a stále je děsný nespavec, takže se budila xkrát za noc a sama neusnula ani omylem, takže opět do lehátka a houpat. No bylo to
uplne mi ctes z duse ![]()
Ja ji na rukach neucim-to sme delali kdyz byla malinka, zkousela jsem ji nechat i vybrecet ale ma strasnou vydrz a dvakrat se mi poblinkala, tak to uz moc nechci zase zkouset..jinak odpoledne nespi…ona usne tak vedle me v posteli
mame 6mesicu
@Michaela 2012 jenže v té knize doporučují tu jejich uspávací metodu až od 6m, takže to zakladetlce v téhle chvíli moc nepomůže. Já podle ní taky učila děti usínat samotné, ale až mnohem později. Někdy kolem 10m. Do té doby jsme uspávali jak to šlo.
@Michaela 2012 píše:
Ahoj My teď taky řešíme spaní (máme skoro 7 měsíčního chlapečka) Doporučuji si přečíst knížku od Annette Kast-Tahn, Dr. Hartmut Morgenroth : „Každé dítě může dobře spát“ Nám docela otevřela oči co všechno děláme špatně. Řídím se jejich plánem jak odučit prcka uspáváním na ruce a začali jsme včera (usnul do 20 minut) a dnes usnul během 15 minut. Podotýkám že usnul SÁM v postýlce. Samozřejmě brečel ale čtvrt hoďky se to dá přežít.
Důležité je nastavit dobře denní rytmus. Před večerním spaním by dítě mělo být vzhůru minimálně 4 hodiny a dávat dítě spát až v době kdy je opravdu unavené a vidíš na něm že fakt chce spát. Až se naučí usnout sám potom se dá postupně předělat čas večerního spaní tak aby to vyhovovalo rodičům. Náš prcek chodil spinkat v 7 teď nám ale usína až v 8. Takže až se spolehlivě naučíme sami usínat budu se snažit večerní spaní o hoďku posunout.
Hele ale uspavani a spani jendoho ditete a dvojcat je sakra rozdil
, me takto davaly rady kamosky co mely jedno dite pak si poridily druhe a pochcopily a to nemely dvojcata.
Nase deti spaly spolu v pokoji a kdyz zacal rvat jeden probudil druheho a furt se to tocilo nekdy i celou noc, my jen vstavali a dvali dudliky a nosili a drnacali s nema v naruci a stejen nic nepomohlo a to jsme meli knihu Jak naucit dvojcata spat…onoje to faky o diteti a kor kdyz jsou dve tak to nelze nacvicit
@apocalypsa jestli chceš malou naučit usínat a spát, tak si tu knihu pořiď a přečti. Je fakt dobrá. Zjistíš, co děláte špatně, jak najet na nějaký normální režim a jak naučit usínat. Je to sice jak tady někteří namítnou vyřvávací metoda, ale je to metoda regulovaného pláče. Chodíš za ní v prodlužujících se intervalech zhruba tak týden. Ale je potřeba tomu přizpůsobit i režim přes den.
@Laaja mam ji stahnutou z netu
jen ji jeste nemam celou prectenou vis
Ja bych doporucila VYDRZET bude lip my ted mame 18mesicu a stale k nim v noci chodime, neuspavame a nikdy jsme neuspavali, proste dobrou noc a zavreme dvere a odlime se, ze usnou a pokud ne tak si tam rvete jak chcete…drive jak byli prtavi tak jsme je nosili a houpali kluk byl v pohode, ale holka neee ta vydrzel afakt rvat skoro celou noc, brecela s ni pac me stvalo, ze pres den nespim v noci nespim, zadna babicka nic jen my s manzelem...........na vse sami a do ted to je stejne…takze pevne nervy a neboj bude lip
Takze je to normální?? ![]()
pac me se to normalni nezda ![]()
no dneska jsem zkusila vykoupat v pul 6 a v 6 lezeli- chvili rvaly, pak uz v klidu ale do ted cumakujou-jeste jsem je ted krmila a ozyvaji se, ale neni to rev
(tuk tuk tuk) jen uááá áá, waaáá ![]()
jeste mi poradili at vozim i dopoledne, jen treba na hodku, at se trochu prospi…
Já jsem teda od uplnyho zacatku držela to, ze postylka je místo na spaní (přes den a v noci) a ne na hraní. Přes den byli v ohradce nebo na sedacce, kde meli hračky a kdyz se šlo do postýlky, tak se šlo spinkat..
Já uz úplne přesně nevím, jak se to změnilo, jenom si fakt pamatuju ten okamžik, kdy jsem konečně přišla na to, jaky denni režim spánku jim vyhovuje (já na sebe byla tak pyšná
a zároveň si říkala, co jsem to za matku, ze mi to trvalo pul roku
)
Jak meli odpolední spaní si ted nevybavim, jenom vím jistě, ze rano mi vstavali mezi 7-7:30 a uz v 9:30 chtěli zase spinkat. Odpolední spani pak bylo krátké, ale v kolik jsem je dávala spát uz fakt nevím. Vecer v 7 klasicky koupeme, nakojim a kolem pul osme jdou do postýlky. Pohladim, ve dveřích jeste zamavam a odcházím.
My jsme spis pak později meli problem s tím, ze syn se v noci budill na kojení tak 5× takže cca v roce jsme zkusili „vyrvavaci“ metodu, aby spal celou noc jako sestřička. Manžel s nima sedel v pokojicku, hladil je kdyz plakali, ale maminka proste nepřišla…
Jj to jsem slysela o ty knizce
ale prej se doporucuje az od 6 mesicu- kdy to trochu chapou
jo a kdyz uz nemuzu-necham je proste rvat-sice mi to trha vsechny nervy v tele, rvu taky ale uz fakt nevim co
ale dneska jsem je koupala driv a je to rekla bych trochu klidnejsi
"tuk tuk tuk…) uvidime
ale díííííky za rady a tipy- kolotoc poridim(mame takovej drevenej-berusky, ale nehrajou-tak poridime ![]()
@Kátísek píše:
Takze je to normální??
pac me se to normalni nezda
no dneska jsem zkusila vykoupat v pul 6 a v 6 lezeli- chvili rvaly, pak uz v klidu ale do ted cumakujou-jeste jsem je ted krmila a ozyvaji se, ale neni to rev(tuk tuk tuk) jen uááá áá, waaáá
jeste mi poradili at vozim i dopoledne, jen treba na hodku, at se trochu prospi…
zkus vozit i dopo, ale u nas to bylo uplne sumak oni mi rvali jak doma tak i venku a nez jsem se vypravila ven tak zacalo prset a ta vyprav v panelaku to byla fuska, fuj jsem rada, ze uz chodi a nemusim resit pokladani prenosnych tasek na zem a otvirani x-dveri a kocarek az ve sklepe ve druhem baraku…holka vydrz, kazde dite je fakt jine a mozna je opravdu trapi brisko nebo mozna uz zoubky???My si to taky rikala a prvni zub vyrost v 10.m
![]()
@luca001 a nemel chudák hlad? vzdyt takhle maly miminka musi bastit
(nejak te neodsuzuju-to vubec) ale ja bych na to asi nemela nervy
, ja ja krmim UM po koupani, pak rvou a pak jeste a pak od tech 22 spi a vzbudi se kolem 2-3 a pak az v 7-8
@Miki78 no slintaji docela solidne, rvou si ruce do pusy ze maji uplne cerveny kloubky ale zatim jsem nic neobjevila ![]()
@Kátísek píše:
Jj to jsem slysela o ty knizceale prej se doporucuje az od 6 mesicu- kdy to trochu chapou
jo a kdyz uz nemuzu-necham je proste rvat-sice mi to trha vsechny nervy v tele, rvu taky ale uz fakt nevim co
ale dneska jsem je koupala driv a je to rekla bych trochu klidnejsi"tuk tuk tuk…) uvidime
ale díííííky za rady a tipy- kolotoc poridim(mame takovej drevenej-berusky, ale nehrajou-tak poridime
u nas kolotoce zbytecna investice, vubecje to nebralo tak sly brzy pryc, a Lucaa ma prvadu ja je taky davala jen na spani do postylek a kdyz nechteli tak na deku nebo do lehatek a posutela pisnicky a zpivali jsme a kraviny delali, na rezim jsem fakt jeste mali, my je nechali porve fakt vyrvat az v 7-8mes driv neeee