Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Kontaktuj laktační poradkyni ve svém okolí - tady je seznam. A pro další rady zkus napsat i do této poradny na emiminu. U novorozence opravdu nečekej, že se krátce napije a vydrží delší dobu, většinou je u prsa hodně času. Pokud se ti nějaké mléko udělalo, je nejspíš zbytečné ho odsávat a ještě zbytečnější po kojení dokrmovat umělkem. Prostě zkus dítě dávat k prsu a nech ho sát tak, jak chce. Po čase se množství vypitého mléka při jednom kojení zvýší a miminko má pak nastevené delší intervaly mezi kojeními. Tak se zbytečně nestresuj.
Nase mala po narozeni take usinala u kojeni. Byl to boj.
Prsa bolely, prikladala jsem porad. Spani ji casem preslo. Myslela jsem, ze to vzdam, oslovila jsem laktacni poradkyni a kojime stale 15 mesicu.
Brzy se chystam odstavit.
Obávám se, že tohle bude chtít ideálně laktační poradkyni a hlavně hodně trpělivosti. Rozhodně to chce odbourat lahvičku a v případě potřeby dokrmovat právě tou stříkačkou, jinak nebude malá pořádně sát.
Být v té situaci, asi bych si vzala malou do postele, nejlépe v kontaktu kůže na kůži a co nejčastěji přikládala.
Takové to dloubnutí zespodu do bradičky nebo zatáhání za ušní lalůček, když ti usíná, to děláš?
Dělám všechno co můžu lechtam na nozickach za ouskem všude mozne během toho někdy i prebaluji aby se mi probudila co nejvic a ona stejne tak po 5- 10 minutach usina s tim že se za chvilku probudi a je hladna tak to zopakujeme a porad to same.
Myslím že ta lahvička je průšvih.Měla jsem malého v inkubátoru a tam mu hned narvali lahev a po tydnu mi ho dali a kojte..no samozřejmě si to z prsu nevysál, doma jsem nedala lahev a malej si vypil jen to co teklo samo a pak hladověl..to sme si nemohli dovolit jelikož měl malou váhu tak jsem půl roku odsávala a krmila bohužel z lahve.
@Kikii 123 To mala delala taky. Usnula, vzbudila se, parkrat sosla a zas spala. Casem ji to preslo a vydrzi cele kojeni vzhuru. Delala jsem to tak, ze jsem kojila vleze a porad jsem ji simrala na brade nebo odtahovala prso, pri tom jsem si cetla nebo hrala hry na mobilu, abych sama neusnula a vydrzela jsem dyl.
Vsede me pri tak dlouhem kojeni bolely zada a mravencily ruce. Tvoje holcicka je jeste malicka a kojeni ji zmaha. Je to velky fyzicky vykon. Drzim palce ![]()
Krmim z anatomicke lahve, mala se hezky prisaje i přesto jen prostě po chvili usne.
@Kikii 123 píše:
Dělám všechno co můžu lechtam na nozickach za ouskem všude mozne během toho někdy i prebaluji aby se mi probudila co nejvic a ona stejne tak po 5- 10 minutach usina s tim že se za chvilku probudi a je hladna tak to zopakujeme a porad to same.
Ale to není opravdu nic špatného. Prvních 6 týdnů miminka je opravdu jen o kojení, spaní a přebalování.
Té laktační poradkyni zavolej hned, bývají ochotné přijít k tobě domů a poradí, co dělat.
@Kikii 123 píše:
Krmim z anatomicke lahve, mala se hezky prisaje i přesto jen prostě po chvili usne.
Nechtěla jsem ji trápit a flaška byla to jemnejsi reseni v porodnici mi říkali ze prikrm 50ml a vic se dava uz z flasky ze je to lepší.
Taky se mi to nelibilo ale když me ujistili ze i přesto se prisaje a bude to pro ni lepší.
@Kikii 123 Malej se narodil a mel 2.2kg, ja jeste nemela mliko, tak hned dostal UM, bohuzel v lahvicce. Nez sem se rozkojila to byl snad tyden, presto jsem mlika mela malo ze to bylo tak na 2 krmeni denne a zbytek UM. Odsavala jsem co se dalo. Malej proste z prsu nepil. Neteklo to tak dobre jak lahvicka, vztekal se, rudej byl. Zkousela jsem kloboucky, vsechno. No zkratim to - nikdy jsem se uz poradne nerozkojila. Moje mliko mel odsate a pil z lahvicky, ted je plne na UM. Ale je v poradku, pekne pribira, uz ma 5kg tak neves hlavu ikdyby se ti nedarilo ![]()
Jinak sem malyho krmila “polosvlecenyho” napr jen v kratkym bodycku, aby mi tolik neusinal (rada z porodnice).
@Kikii 123 píše:
Taky se mi to nelibilo ale když me ujistili ze i přesto se prisaje a bude to pro ni lepší.
V porodnicich a lekari obecne se ihledne kojeni nevzdelavaji a vi jen to, co znaji z vlastni zkusenosti ci zkusenosti z okoli. Tedy stejne jako Mana odvedle.
Flaska pokazi prisati, bude lina sat a dostanes se do zacarovanyho kruhu, kdy bude min a min mleka a vic a vic dokrmu. Zahod flasku, prikladej co nejcasteji a dle potreb male. Mej ji casto v kontaktu kuze na kuzi. Pokud potřebuješ dokrmovat (coz nejspis nepotřebuješ, pokud budes prikladat dle jejich potreb), tak dokrmuj pres strikacku po prstu, nebo lepe po prsu. Sestinedeli je opravdu prevazne o kojeni, spani a prebalovani. Moje dcera v tomto veku stravila jednim kojenim tak 1.5 hodiny (pricemz třeba 10-20 minut podrimovala, pak si pocucala a zase podrimovala, budit ji neslo), pak jsem mela pul hodiny az hodinu prostor a jely jsme nanovo. Casem se to spravi.
@Katyhi píše:
V porodnicich a lekari obecne se ihledne kojeni nevzdelavaji a vi jen to, co znaji z vlastni zkusenosti ci zkusenosti z okoli. Tedy stejne jako Mana odvedle.Flaska pokazi prisati, bude lina sat a dostanes se do zacarovanyho kruhu, kdy bude min a min mleka a vic a vic dokrmu. Zahod flasku, prikladej co nejcasteji a dle potreb male. Mej ji casto v kontaktu kuze na kuzi. Pokud potřebuješ dokrmovat (coz nejspis nepotřebuješ, pokud budes prikladat dle jejich potreb), tak dokrmuj pres strikacku po prstu, nebo lepe po prsu. Sestinedeli je opravdu prevazne o kojeni, spani a prebalovani. Moje dcera v tomto veku stravila jednim kojenim tak 1.5 hodiny (pricemz třeba 10-20 minut podrimovala, pak si pocucala a zase podrimovala, budit ji neslo), pak jsem mela pul hodiny az hodinu prostor a jely jsme nanovo. Casem se to spravi.
To by mi je*lo, to radši flašku, než se tyrat co hodinu kojením ![]()