Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Od 4.měsíce se může začínat s příkrmy, takže brzy není, já bych třeba šťávu z mrkve nedávala, protože je sladká a bála bych se, aby pak dítě nechtělo jen sladké pití. Ve čtyřech měsících jsem začínala standardně příkrmem k obědu.
Je to brzy. Proč do miminka cpat v tomto věku cokoliv jiného než mléko?
@NatalieSofie nevím jak je to správně ale na každé krabici UM píšou že se zeleninove příkrmy mají dávat od ukonceneho 4. Měsíce. To že se za mamky něco dělalo bych moc neresila, kdysi ve středověku dávali kojencum víno a taky nás dnes nikdo nenuti to dělat. Zeptej se doktorky, ta zna tve dite a poradi ti snad odborne.
Ano, je to zbytečně brzy, doporučení je nyní dávat do ukončeného šestého měsíce pouze um nebo kojit. Světová zdravotnická organizace už potvrdila i nesmyslnost imunologického okna, proto s příkrmy můžeš ještě počkat.
@Aduš8 a cim jste začínaly? Jakou zeleninou? Mě přijde divné dávat stavu ať už z čehokoliv. Myslela jsem že se má udělat pyre…
Řídila bych se spíš připraveností miminka na nějaké příkrmy…jestli ho zajímá, když doma vy něco jíte, jestli u toho samo naprázdno přežvykuje, zkrátka projevuje zájem o jídlo. Jestli ano, pak bych to klidně zkusila. Ale sama za sebe si myslím, že mléko je pro mimi v tomhle věku nejlepší volba, takže není kam spěchat ![]()
@janickaIII píše:
@Adelka951 co je imunologicke okno?
Nějakou dobu se tvrdilo, že pokud se s příkrmy začne mezi čtvrtým a šestým měsícem věku, snižuje to riziko, že dítě bude na něco alergické, ale zjistilo se při podrobnějším zkoumáním, že to není pravda.
@Adelka951 aha, máš nějaký odkaz na nějaké studie kde se o tom píše? Já právě v prikrmech zatím vidím spásu, že konečně nebudu muset do malého cpát uměle mléko. Bohužel se mi nepodařilo kojit, tak mám strach aby měl imunitu v pořádku.
@janickaIII píše:Přímo studií nevím, ale toto je oficiální doporučení:
@Adelka951 aha, máš nějaký odkaz na nějaké studie kde se o tom píše? Já právě v prikrmech zatím vidím spásu, že konečně nebudu muset do malého cpát uměle mléko. Bohužel se mi nepodařilo kojit, tak mám strach aby měl imunitu v pořádku.
@Adelka951 zde se ale nepíše nic o imunolog. okně ani o tom, že by se mělo začínat až od 6m..mně samotnou by studie o vyvrácení imunologickeho okna zajímala.. Nikde jsem ji totiž nenašla..
@NatalieSofie píše:
Ahojky, jsme uz 2 tydny plne na umelem mleku a malemu bude v patek 17 tydnu.Ted jsem mu zkousela davat stavu z mrkve 10 ml a porad premyslim, jestli to neni jeste brzo? Mamka rikala, ze za ne se davalo uz od 6 tydne![]()
![]()
a sestra take malemu davala brzy, tak nevim
Dekuji
mrkev mu nedavej, pokud nechces, aby melo zacpu. Pouziva se na zastavu prujmu u kojencu. Celkove bych mu prvnich par mesicu nedavala nic, co neni mleko.
Taky jsem mela dite od porodnice plne na UM.
@baal7513 píše:
@Adelka951 zde se ale nepíše nic o imunolog. okně ani o tom, že by se mělo začínat až od 6m..mně samotnou by studie o vyvrácení imunologickeho okna zajímala.. Nikde jsem ji totiž nenašla..
Pise se to v poslenim odstavci, jen je to trochu jinak formulovano.
Tak ja jeste vydrzim,tak snad jsem tou jednou mrkvi neco nepokazila
Ja jsem mu proste chtela dat vic vitaminu,kdyz uz nekojim
,tak asi ma vse v tom umelem ![]()
Stavy jsou uz dnes pase, prave naopak, vubec se nedoporucuji. Jestli chces zacit s prikrmy, dej podusenou zeleninu (jeden druh). Zacinat se MUZE od 4 mesicu, ale NEMUSI. Jako u vseho, nepanuje celkova shoda ani mezi odborniky, nekteri se priklaneji spis k tem 6 mesicum, ale jinak je doporucovano spis sledovat dite, nez kalendar (s vyjimkou toho, ze pred 4. mesicem fakt ne). Dite, ktere dobre udrzi hlavu, aktivne sleduje, jak jini jedi, natahuje se po jidle, otevira pusu, kdyz se priblizis s lzickou, muze byt pripravene, takze to muzes vyzkouset. Jidlo vzdy na lzicku nebo do ruky, zadne cpani ridkeho do lahve. Pokud zacnes pred 6. mesicem, tak do toho pul roku se ma spis seznamovat, nez jist nejaka kvanta, pripadne tim nahrazovat kojeni/UM.
Tot jsou informace, co jsem dostala aktualne asi pred 14 dny ja ![]()