Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Stavy jsou uz dnes pase, prave naopak, vubec se nedoporucuji. Jestli chces zacit s prikrmy, dej podusenou zeleninu (jeden druh). Zacinat se MUZE od 4 mesicu, ale NEMUSI. Jako u vseho, nepanuje celkova shoda ani mezi odborniky, nekteri se priklaneji spis k tem 6 mesicum, ale jinak je doporucovano spis sledovat dite, nez kalendar (s vyjimkou toho, ze pred 4. mesicem fakt ne). Dite, ktere dobre udrzi hlavu, aktivne sleduje, jak jini jedi, natahuje se po jidle, otevira pusu, kdyz se priblizis s lzickou, muze byt pripravene, takze to muzes vyzkouset. Jidlo vzdy na lzicku nebo do ruky, zadne cpani ridkeho do lahve. Pokud zacnes pred 6. mesicem, tak do toho pul roku se ma spis seznamovat, nez jist nejaka kvanta, pripadne tim nahrazovat kojeni/UM.
Tot jsou informace, co jsem dostala aktualne asi pred 14 dny ja ![]()
@NatalieSofie píše:
Tak ja jeste vydrzim,tak snad jsem tou jednou mrkvi neco nepokazila![]()
![]()
Ja jsem mu proste chtela dat vic vitaminu,kdyz uz nekojim
,tak asi ma vse v tom umelem
Jedna davka zadne zasadni skody nenadela, ale stavy jsou fakt zbytecne, akorat naucis dite na sladke piti. Vitaminy ma pokryte v UM.
@janickaIII píše:
@Adelka951 aha, máš nějaký odkaz na nějaké studie kde se o tom píše? Já právě v prikrmech zatím vidím spásu, že konečně nebudu muset do malého cpát uměle mléko. Bohužel se mi nepodařilo kojit, tak mám strach aby měl imunitu v pořádku.
Mleko (materske nebo umele) je nejdulezitejsi soucasti stravy do roka, nevim, jak stare mas dite…UM je po materskem mleku.nejlepsi volba
@NatalieSofie píše:
Tak ja jeste vydrzim,tak snad jsem tou jednou mrkvi neco nepokazila![]()
![]()
Ja jsem mu proste chtela dat vic vitaminu,kdyz uz nekojim
,tak asi ma vse v tom umelem
V pohode. UM by melo mit vsechno, co mimco potrebuje. Od 2 tydnu nahoru jsme dostali instrukce davat Vitamin D, my jsme koupili Jamison kapky, protoze jsme cetla, ze Vigantol zpusobuje zazivaci problemy. Zda je to pravda nevim, my davaly jamison a davam dodnes.
Ja v tom teda nevidim problem a to jsem ns stravu pes. Obe holky mam velke a vyvojove napred, takze davam od 4 mesicu prikrm. Bud ovoce nebo zekeninu, kupuju bio a obe holky to pochopily velmi rychle. Nechci nekoho urazit, ale do roku matky jidlo desne hroti. A v roce a pul uz decka jedi parky, hranolky atd.no. Znam takovych pripadu hodne, nechci nekoho zde urazit, jen pisu co casto vidam.
@Adelka951 no, podle nejnovějších studií se doporučují příkrmy už i u kojených dětí od 4.měsíce. Samozřejmě, pokud je na to dítě připravené a o jídlo jeví zájem. Dokonce už to dorazilo i k některým českým lékařům a ti to doporučují. Když jsem to před rokem vyprávěla mým kamarádkám, že mi tuhle informaci dávala doktorka v Německu číst, nevěřily mi. Jedné z nich to její pediatr později potvrdil, byla z toho sama docela vykulená ![]()
@scentini píše:
Ja v tom teda nevidim problem a to jsem ns stravu pes. Obe holky mam velke a vyvojove napred, takze davam od 4 mesicu prikrm. Bud ovoce nebo zekeninu, kupuju bio a obe holky to pochopily velmi rychle. Nechci nekoho urazit, ale do roku matky jidlo desne hroti. A v roce a pul uz decka jedi parky, hranolky atd.no. Znam takovych pripadu hodne, nechci nekoho zde urazit, jen pisu co casto vidam.
jo jo, jako u nas. Ja teda na to bio dost dbam, ale manzel dava dceri sunku a parky, ona to moc rada. Moje matka ji taky dava zajimave jidla. Na roku dcerky se mi chlubila, ze male dala bramborak a jak ji chtnal. Tak jsem ji rekla ze to by mala ale jist nemela..... a odpoved na to byla, ze at se nebojim, ze ji k tomu dala pivo (nealko) ale vyznelo to fakt uzasne.
Clovek se snazi, ale nezijeme ve vakuu nebo na ostrove. A uhlidat vsechno nejde.
@janickaIII já začínala mrkví, ale u té je nebezpečí zácpy. Vždycky jeden druh zeleniny, vyzkoušet tři dny za sebou, kdyby se projevila alergie. Potom přidávat. Na začátku je nejlepší dýně, batáty. Já pak ale kupovala skleničky, protože malý ji jednou ochutnal na výletě a vařené doma mi nechtěl
.
@Adelka951 jinak tedy nevím, ale řídit se podle informací ministerstva aktualizovánými v roce 2013. Za pět let se toho už spousta změnila ![]()
@warita píše:
jo jo, jako u nas. Ja teda na to bio dost dbam, ale manzel dava dceri sunku a parky, ona to moc rada. Moje matka ji taky dava zajimave jidla. Na roku dcerky se mi chlubila, ze male dala bramborak a jak ji chtnal. Tak jsem ji rekla ze to by mala ale jist nemela..... a odpoved na to byla, ze at se nebojim, ze ji k tomu dala pivo (nealko) ale vyznelo to fakt uzasne.Clovek se snazi, ale nezijeme ve vakuu nebo na ostrove. A uhlidat vsechno nejde.
Tohle ja spatne snasim
, u mimina to jeste uhlidas. Za to u starsi
vsichni se desne divi, ze nechci 4 lete davat parky, smaz.rizky, hranolky atd. Ale nevidim duvod fakt ne. Chlap uz je vycvicenej, ale jinak je to des. A hlavne rodinny seslosti, deti jedi chipsy, piji colu a samy hnusy, ale hlavne, ze kojilo a koji. To nechnapu
nastesti to male ani nechutna.
@Aduš8 píše:
@Adelka951 jinak tedy nevím, ale řídit se podle informací ministerstva aktualizovánými v roce 2013. Za pět let se toho už spousta změnila
Tak pokud mas novejsi odkazy, tak je sem dej. Jen ne prosim zadne od vyrobcu kojenecke stravy nebo clankum, kde je hned vedle na kojeneckou stravu reklama.
@NatalieSofie píše:
A prvni kasi od nutilonu profutura muzu davat?
Nedavej, zbytecne. Pokud chces zacit s prikrmy, tak fakt zeleninu.
@Adelka951 bohužel, žádné novější odkazy nemám a ani jsem je nehledala. Četla jsem pouze u dotkorky a nejednalo se o materiál od výrobců dětské stravy. Byly to její podklady z nějakého posledního semináře o dětské stravě. Zároveň stejné informace byly zkráceně v časopise, který čtvrtletně zasílá moje zdravotní pojišťovna. Sama jsem měla stejné informace jako ty a překvapilo mě to.
Ja prave myslela na noc,vstavam v noci trikrat,tak jsem myslela,ze by dyl spal
![]()