Nedostatek lékařů

19787
17.6.18 17:38

Nedostatek lékařů

Stalo se vám už, že jste měli problém sehnat praktického lékaře (nebo gynekologa), který by vás byl ochoten přijmout do stavu (z důvodu, že má přeplněno, tedy nadstav)?

Jak se taková situace řeší? Co když onemocníte? Kdo vás ošetří, kdo ukončí neschopenku? Ke komu pak chodit na preventivní prohlídky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
17.6.18 17:42

@eumedon praktický lékař je povinnen Vás vzít podle toho,ke kterému spadáte podle TP. U gynekologa nic takového není,hledala bych v jiném nejbližším městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
17.6.18 17:43

Tato situace je mimo Prahu celkem bezna u zubaru. Zavolej na zdr. pojistovnu a tam by ti meli rict, ktery lekar te zaregistruje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
17.6.18 17:44
@Aduš8 píše:
@eumedon praktický lékař je povinnen Vás vzít podle toho,ke kterému spadáte podle TP. U gynekologa nic takového není,hledala bych v jiném nejbližším městě.

Jak muze registrovat nekoho, kdyz ma plny stav? Mel by tak maximalne poskytnout akutni osetreni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
17.6.18 17:50
@Aduš8 píše:
@eumedon praktický lékař je povinnen Vás vzít podle toho,ke kterému spadáte podle TP. U gynekologa nic takového není,hledala bych v jiném nejbližším městě.

Co je to „spadat pod někoho podle TP“?

V naší obci lékař končí a v okolních mají všichni nadstav takže nepřibírají. Problém je zaregistrovat se i v okresním městě. 1600 pacientů se najednou chce zaregistrovat, a tom se jen tak neabsorbuje, když skoro všichni mají nadstav.

Mimoto součástí zdravotní péče registrujícího lékaře je i návštěvní služba, jenže z okresního města sem nikdo nechce jezdit, takže řada jich kvůli tomu i odmítá registrovat.

Nám se to sice podařilo o prsa, ale skoro 1600 lidí z okolí zůstane bez registrace.

Příspěvek upraven 17.06.18 v 17:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
17.6.18 17:53

Praktika musi sehnat pojistovna, ostatni resi pohotovosti, pripadne dojizdeni

• Citovat
  • Upravit
19787
17.6.18 17:56
@smurfka píše:
Praktika musi sehnat pojistovna, ostatni resi pohotovosti, pripadne dojizdeni
ˇ¨
A to je kde napsáno v zákoně, že registrujícího praktika musí sehnat pojišťovna?

Volal jsem i na zdravotní pojišťovnu, ti mně řekli, že o problému vědí, ale není v jejich kompetenci to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
17.6.18 17:57

Nezbyde ti nic jiného než jít s akutním onemocněním k lékaři, kde nejsi registrovaný a pak ho tam ubrečet, aby tě vzal do péče. Já takhle vyřešila zubaře. Zrovna hrdá na to nejsem, ale zuby mám tipťop… Nebo se modlit, aby ordinaci rychle někdo převzal.

• Citovat
  • Upravit
19787
17.6.18 18:01
@Aduš8 píše:
@eumedon praktický lékař je povinnen Vás vzít podle toho,ke kterému spadáte podle TP.

Zaprvé: Pod koho budu spadat podle trvalého pobytu, až v naší obci žádný lékař nebude?

A za druhé: Zákon o zdravotních službách, § 48 odst. 1 písm a) : Poskytovatel, kterého si pacient zvolil, může odmítnout přijetí pacienta do péče, pokud by přijetím pacienta bylo překročeno únosné pracovní zatížení…

Překročení únosného zatížení je situace prakticky u všech praktických lékařů v okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
17.6.18 18:02
@Janli píše:
Nezbyde ti nic jiného než jít s akutním onemocněním k lékaři, kde nejsi registrovaný a pak ho tam ubrečet, aby tě vzal do péče. Já takhle vyřešila zubaře. Zrovna hrdá na to nejsem, ale zuby mám tipťop… Nebo se modlit, aby ordinaci rychle někdo převzal.

Jasně. Nebo na pohotovost. A pak? Kdo ukončí neschopenku?

P.S.: My jsme to řešili s předstihem, takže jsme se zaregistrovali, ale je zde 1600 dalších „osiřelých“ pacientů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
17.6.18 18:05
@eumedon píše: ˇ¨
A to je kde napsáno v zákoně, že registrujícího praktika musí sehnat pojišťovna?Volal jsem i na zdravotní pojišťovnu, ti mně řekli, že o problému vědí, ale není v jejich kompetenci to řešit.

Zákon o veřejném zdravotním pojištění, paragraf 40, odstavec 7:

Zdravotní pojišťovny jsou povinny zajistit svým pojištěncům

1. místní dostupnost hrazených služeb. Místní dostupností se rozumí přiměřená vzdálenost místa poskytování hrazených služeb vzhledem k místu trvalého pobytu nebo k místu bydliště pojištěnce. Místní dostupnost se vyjadřuje dojezdovou dobou. Místní dostupnost zdravotnické záchranné služby stanoví zákon, upravující zdravotnickou záchrannou službu. Dojezdovou dobou se pro účely tohoto zákona rozumí doba v celých minutách, která odpovídá efektivní dostupnosti místa dopravním prostředkem rychlostí která je přiměřená typu pozemní komunikace a je v souladu se zákonem upravujícím provoz na pozemních komunikacích. Dojezdové doby stanoví vláda nařízením,
  1. časovou dostupnost hrazených služeb. Časovou dostupností se rozumí zajištění poskytnutí neodkladných a akutních hrazených služeb ve lhůtě odpovídající jejich naléhavosti. Lhůty vyjadřující časovou dostupnost plánovaných hrazených služeb stanoví vláda nařízením.

ale jaká tam je návaznost na případnou další legislativu, to netuším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
17.6.18 18:09
@sagina píše:
Zákon o veřejném zdravotním pojištění, paragraf 40, odstavec 7:

Zdravotní pojišťovny jsou povinny zajistit svým pojištěncům

1. místní dostupnost hrazených služeb. Místní dostupností se rozumí přiměřená vzdálenost místa poskytování hrazených služeb vzhledem k místu trvalého pobytu nebo k místu bydliště pojištěnce. Místní dostupnost se vyjadřuje dojezdovou dobou. Místní dostupnost zdravotnické záchranné služby stanoví zákon, upravující zdravotnickou záchrannou službu. Dojezdovou dobou se pro účely tohoto zákona rozumí doba v celých minutách, která odpovídá efektivní dostupnosti místa dopravním prostředkem rychlostí která je přiměřená typu pozemní komunikace a je v souladu se zákonem upravujícím provoz na pozemních komunikacích. Dojezdové doby stanoví vláda nařízením,
  1. časovou dostupnost hrazených služeb. Časovou dostupností se rozumí zajištění poskytnutí neodkladných a akutních hrazených služeb ve lhůtě odpovídající jejich naléhavosti. Lhůty vyjadřující časovou dostupnost plánovaných hrazených služeb stanoví vláda nařízením.
ale jaká tam je návaznost na případnou další legislativu, to netuším :nevim:
Žádná. Co s takovou definicí? Co z toho plyne pro pacienta?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
17.6.18 18:11
@eumedon píše: ˇ¨
A to je kde napsáno v zákoně, že registrujícího praktika musí sehnat pojišťovna?Volal jsem i na zdravotní pojišťovnu, ti mně řekli, že o problému vědí, ale není v jejich kompetenci to řešit.

Manžel řešil nedavno a pojišťovna mu praktika opravdu sehnala. On sám nebyl schopen si ho půl roku sehnatm všichni ho odmítali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
17.6.18 18:13
@mamina89 píše:
Manžel řešil nedavno a pojišťovna mu praktika opravdu sehnala. On sám nebyl schopen si ho půl roku sehnatm všichni ho odmítali…

Pojišťovna mu nejprve dala seznam doktorů,které má obvolat. Když neuspěl, dali mu přímo jméno doktorky,která ji vezme. I když tě doktorce volal předtím dvakrát a vzít ho odmítla. Až pojišťovna zařídila, že ho vzala. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
17.6.18 18:13
@mamina89 píše:

To je pojišťovna hodná, ale ukládá jí to zákon? Naše mi doporučila, abych se ptal v sousedním okrese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová