Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Monchichik píše:
@MartinaCV Ale VZP to podle zákona řešit musí. To, že máš právo si lékaře vybrat, to je druhá věc. Když má plno, tak máš smůlu. Ale když nemáš nikoho a obrátíš se na pojišťovnu, tak je povinná ti lékaře zajistit.
Jasný, ovšem nedělá to. Máme tu davy bez praktiků. Mají prostě nezvladatelně přeplněno, je tu zavřena i půlka nemocnice.
@Monchichik píše:
Budeš si muset nastudovat zákon o veřejném zdravotním pojištění nebo napsat dotaz na ministerstvo, tohle je sice z roku 2013, ale třeba ti to pomůže http://www.ochrance.cz/…nova-pokuta/
No konečně něco! ![]()
@Aduš8 píše:
@eumedon praktický lékař je povinnen Vás vzít podle toho,ke kterému spadáte podle TP. U gynekologa nic takového není,hledala bych v jiném nejbližším městě.
není povinen, toto už dávno neplatí
@Monchichik píše:
@MartinaCV Ale VZP to podle zákona řešit musí. To, že máš právo si lékaře vybrat, to je druhá věc. Když má plno, tak máš smůlu. Ale když nemáš nikoho a obrátíš se na pojišťovnu, tak je povinná ti lékaře zajistit.
VZP a jiné pojišťovny nemají žádnou takovou povinnost. Jedené co pojišťovna možná udělá je, že ti dá seznam lékařů, kam si máš zavolat. Pojišťovnu opravdu nezajímá, že nemáš lékaře. Je to problém, který nikdo neřeší.
@zajic píše:
VZP a jiné pojišťovny nemají žádnou takovou povinnost. Jedené co pojišťovna možná udělá je, že ti dá seznam lékařů, kam si máš zavolat. Pojišťovnu opravdu nezajímá, že nemáš lékaře. Je to problém, který nikdo neřeší.
Ano, tohle je realita, já ten seznam dostala mailem ![]()
@zajic píše:Mají povinnost zajistit časovou a místní dostupnost hrazených služeb svým pojištěncům a když to neřeší, dostanou pokutu.
@Monchichik píše:
Budeš si muset nastudovat zákon o veřejném zdravotním pojištění nebo napsat dotaz na ministerstvo, tohle je sice z roku 2013, ale třeba ti to pomůže http://www.ochrance.cz/…nova-pokuta/
@kotyk píše:
@eumedon Zákon č. 48/1997 Sb.
Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, § 40 odst. 7:
(7) Zdravotní pojišťovny jsou povinny zajistit svým pojištěncům
a) místní dostupnost hrazených služeb. Místní dostupností se rozumí přiměřená vzdálenost místa poskytování hrazených služeb vzhledem k místu trvalého pobytu nebo k místu bydliště pojištěnce. Místní dostupnost se vyjadřuje dojezdovou dobou. Místní dostupnost zdravotnické záchranné služby stanoví zákon, upravující zdravotnickou záchrannou službu. Dojezdovou dobou se pro účely tohoto zákona rozumí doba v celých minutách, která odpovídá efektivní dostupnosti místa dopravním prostředkem rychlostí která je přiměřená typu pozemní komunikace a je v souladu se zákonem upravujícím provoz na pozemních komunikacích. Dojezdové doby stanoví vláda nařízením,
b) časovou dostupnost hrazených služeb. Časovou dostupností se rozumí zajištění poskytnutí neodkladných a akutních hrazených služeb ve lhůtě odpovídající jejich naléhavosti. Lhůty vyjadřující časovou dostupnost plánovaných hrazených služeb stanoví vláda nařízením.
@Monchichik Dík!
Zase jsem o něco chytřejší. Vím, co říci, kdyby se mne někdo z těch 1600 lidí zeptal.
@eumedon Nemáš zač
asi umím hledat na netu líp než ty, tak jsem ráda, že jsem ti pomohla ![]()
@MartinaCV píše:
Ano, tohle je realita, já ten seznam dostala mailem
stejně je k ničemu
všude je plno. Pojišťovny nezajímá nic, než peníze. ![]()
@eumedon píše:
Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, § 40 odst. 7:(7) Zdravotní pojišťovny jsou povinny zajistit svým pojištěncům
a) místní dostupnost hrazených služeb. Místní dostupností se rozumí přiměřená vzdálenost místa poskytování hrazených služeb vzhledem k místu trvalého pobytu nebo k místu bydliště pojištěnce. Místní dostupnost se vyjadřuje dojezdovou dobou. Místní dostupnost zdravotnické záchranné služby stanoví zákon, upravující zdravotnickou záchrannou službu. Dojezdovou dobou se pro účely tohoto zákona rozumí doba v celých minutách, která odpovídá efektivní dostupnosti místa dopravním prostředkem rychlostí která je přiměřená typu pozemní komunikace a je v souladu se zákonem upravujícím provoz na pozemních komunikacích. Dojezdové doby stanoví vláda nařízením,
b) časovou dostupnost hrazených služeb. Časovou dostupností se rozumí zajištění poskytnutí neodkladných a akutních hrazených služeb ve lhůtě odpovídající jejich naléhavosti. Lhůty vyjadřující časovou dostupnost plánovaných hrazených služeb stanoví vláda nařízením.
@Monchichik Dík!Zase jsem o něco chytřejší. Vím, co říci, kdyby se mne někdo z těch 1600 lidí zeptal.
toto je zákon o rychlé lékařské, nic o to, kde máš mít zubaře, očního a všechny ta nedostatkové.
@zajic Není, právě se tam říká, že msítní dostupnost záchranky se stanoví zákonem extra. Plus v tom zákoně se povinnost zajistit místní a časouvou dostupnost zmiňuje opakovaně obecně při zdravotnických službách, stačí si načíst jeho text a heldat „místn“.
Například: § 46
(1) Zdravotní pojišťovna je povinna zajistit poskytování hrazených služeb svým pojištěncům, včetně jejich místní a časové dostupnosti. Tuto povinnost plní prostřednictvím poskytovatelů, se kterými uzavřela smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb. Tito poskytovatelé tvoří síť smluvních poskytovatelů zdravotní pojišťovny (dále jen „síť“).
prosím, dej info, jak se VZP postarala, opravdu mě to zajímá. Děkuji ![]()
@zajic Nechápu otázku, já neříkám, že se postarala, ale že podle zákona se postarat má. Nereaguješ na někoho jiného?
@selia píše:
@zajic Není, právě se tam říká, že msítní dostupnost záchranky se stanoví zákonem extra. Plus v tom zákoně se povinnost zajistit místní a časouvou dostupnost zmiňuje opakovaně obecně při zdravotnických službách, stačí si načíst jeho text a heldat „místn“.
Například: § 46(1) Zdravotní pojišťovna je povinna zajistit poskytování hrazených služeb svým pojištěncům, včetně jejich místní a časové dostupnosti. Tuto povinnost plní prostřednictvím poskytovatelů, se kterými uzavřela smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb. Tito poskytovatelé tvoří síť smluvních poskytovatelů zdravotní pojišťovny (dále jen „síť“).
To by me opravdu zajimalo, JAK to zajisti, kdyz toho lekare (poskytovatele) proste nema. Ano, poskytne jim smlouvu, ale kdyz o ni nikdo nepozada, kde ho sezene? Sice ctu mistni, ale nectu, v jak dojezdove vzdalenosti to mistni ma byt. Takze aby mistni neznamenalo pro pacienta v nejake nemocnici, nikde nectu,ze jim musi zaridit registraci u praktika, zubare a gynekologa, pokud jsou tato oddeleni nebo ambulance treba v mistni nemocnici, tak zadna registrace neni vymahatelna.....
@Malaga TP- trvalý pobyt,to bylo řečeno mně,když jsem před pár lety lékaře hledala. Týká se to ale jen praktických lékařů. Když jeden končí,měli by si jeho pacienty ,,rozebrat" lékaři v okolí. Takhle to alespoň bylo u nás.
@Aduš8 takhle to fakt nefunguje…jako lidi jsou chudaci, ale vsechno je to penezich…a bude hur…