Nedostatek lékařů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7974
17.6.18 18:17

@eumedon Pojišťovna je povinná potřebnou péči zajistit. Bohužel to ale může znamenat i to, že dají kontakt na hodně vzdálené pracoviště, protože už nikde není psáno, že to nutně musí být v místě TP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
@mamina89 píše:
Pojišťovna mu nejprve dala seznam doktorů,které má obvolat. Když neuspěl, dali mu přímo jméno doktorky,která ji vezme. I když tě doktorce volal předtím dvakrát a vzít ho odmítla. Až pojišťovna zařídila, že ho vzala. ;)

Nás zaregistrovala, ale tady je 1600 lidí, kteří zůstanou bez registrace. Většina lékařů to má napnuté a nemusí brát nikoho, když mají nadstav nebo by nemohli splnit povinnost docházkové služby (zaplatí jim pojišťovna služební cestu, když budou muset jezdit daleko? Mimoto: Čas).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
@eumedon píše: Žádná. Co s takovou definicí? Co z toho plyne pro pacienta?

že zdravotní pojišťovna je povinna zajistit svým pojištěncům dostupnost hrazených služeb. tedy nemělo by existovat, že jsou služby pro pacienta nedostupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
17.6.18 18:18
@kotyk píše:
@eumedon Pojišťovna je povinná potřebnou péči zajistit. Bohužel to ale může znamenat i to, že dají kontakt na hodně vzdálené pracoviště, protože už nikde není psáno, že to nutně musí být v místě TP.

V místě TP to nemusí být už z toho důvodu, že ne v každé obci je lékař. Mimoto máme svobodnou volbu lékaře, ale jak se tato svobodná volba prakticky realizuje, když jsem rád, že mne vůbec někdo vezme do stavu, to vážně nevím.

Příspěvek upraven 17.06.18 v 18:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
17.6.18 18:19

@eumedon no v jejich kompetenci to právě je, a mám za to, že je tam i nějaká vzdálenost, že to může být maximálně 70 km

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
17.6.18 18:20
@Monchichik píše:
@eumedon no v jejich kompetenci to právě je, a mám za to, že je tam i nějaká vzdálenost, že to může být maximálně 70 km

Kde je psáno v zákoně, že je to v jejich kompetenci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
17.6.18 18:23
@kotyk píše:
@eumedon Pojišťovna je povinná potřebnou péči zajistit.

A to je psáno kde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
17.6.18 18:25
@eumedon píše:
Stalo se vám už, že jste měli problém sehnat praktického lékaře (nebo gynekologa), který by vás byl ochoten přijmout do stavu (z důvodu, že má přeplněno, tedy nadstav)?Jak se taková situace řeší? Co když onemocníte? Kdo vás ošetří, kdo ukončí neschopenku? Ke komu pak chodit na preventivní prohlídky?

Chtěla jsem si najít nového zubaře, protože jsem se přestěhovala a nenašla, tak jsem zůstala u původního. Kdybych žádného neměla a měla problém se zuby, tak jdu na pohotovost, to samé gynda a jiné problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
17.6.18 18:28
@smurfka píše:
Praktika musi sehnat pojistovna, ostatni resi pohotovosti, pripadne dojizdeni

Nemusí, v našem městě je plno lidí odkázaných jen na pohotovost, nejsou praktičtí lékaři… pojišťovna je bezradná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
17.6.18 18:31

Budeš si muset nastudovat zákon o veřejném zdravotním pojištění nebo napsat dotaz na ministerstvo, tohle je sice z roku 2013, ale třeba ti to pomůže http://www.ochrance.cz/…nova-pokuta/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
17.6.18 18:33

@MartinaCV V zákoně je napsáno, že je pojišťovna povinná, že je bezradná nikoho nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
17.6.18 18:34
@eumedon píše: Žádná. Co s takovou definicí? Co z toho plyne pro pacienta?

Tak z toho přesně plyne, že když nemůžeš lékaře sehnat, tak se máš obrátit na svoji ZP a oni ti hos henat musí. Tj. je to v jejich kompetenci řešit, jen se vymlouví (a chápu, že se to třeba řeší těžko, ale skutečně to pod nich spadá).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
17.6.18 18:45

@eumedon Zákon č. 48/1997 Sb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
17.6.18 18:49
@Monchichik píše:
@MartinaCV V zákoně je napsáno, že je pojišťovna povinná, že je bezradná nikoho nezajímá.

Bohužel, praktiků je tak málo, že u nás např. VZP toto vůbec neřeší. Není to můj problém, ale psala jsem si na to téma s jedním praktikem, zde je jeho reakce:
Vážená paní, vážím si Vaší důvěry, ale Vašeho partnera vzít nemohu z kapacitních důvodů. Od loňského roku, kdy byly zrušeny regulační poplatky bohužel začali pacienti chodit do ordinace více a přibyla s nimi práce. Dále je hrozivá situace v nemocnici, kdy třeba na sonograf.vyšetření se čeká 3 měsíce, zrušena byla hematologická ambulance, plicní téměř nefunguje, v Mostě zavřeli psychiatr. oddělení, na interně zavřeli 1 stanici .atd. Zkrátka práce je pro praktiky stále složitější. Bohužel si myslím, že ostatní lékaři to vidí v xxx stejně a změnu prakt. lékaře partnerovi nebudete moci zajistit. Dokonce si dovolím konstatovat, že Váš partner to má ještě dobré, že je u někoho registrován. V Kadani skončil od ledna Dr.Tůma a nikdo po něm nepřišel. Polovina lidí dosud lékaře nemá ,chodí na pohotovost a na pojišťovně jsou bezradní..Vím že má každý právo si lékaře vybrat a taky mne situace mrzí. Zdravím Vás a děkuji za pochopení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
17.6.18 18:52

@MartinaCV Ale VZP to podle zákona řešit musí. To, že máš právo si lékaře vybrat, to je druhá věc. Když má plno, tak máš smůlu. Ale když nemáš nikoho a obrátíš se na pojišťovnu, tak je povinná ti lékaře zajistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová