Nejasnosti v příkrmech

Anonymní
27.2.12 07:27

Nejasnosti v příkrmech

Každý tvrdí něco jiného, tak bych měla dotazy ohledně příkrmů:

je mu skoro 5 měsíců a je NEkojený:

1. smí syrový rozmačkaný banán?
  1. smí syrovou nastrouhanou mrkev?
  1. smí syrové nastrouhané jablko?
  1. od kdy polévky?
  1. pokud může polévky, od kdy masový vývar?

6)od kdy krupičnou kaši

1. je nějaké dobré struhadlo na příkrmy?My máme doma jedno staré, skleněné.
  1. má se přidávat do příkrmů olej? Který - slunečnicový či olivový? Lze přidat cukr, aby mu to chutnalo?

Odpovědi prosím bodovat, ať je to přehledné.

Omluva za anonym, stydím se, že jsem pitomá.

PS. Čím se dá vyprat mrkev a banán?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4118
27.2.12 07:37

Perfektní rady jsou na kojeni.net. Sama ti zkusím odpovědět pdole sebe, ale jak říkáš, každý ti poradí něco jiného.
1) smí syrový rozmačkaný banán? ano, dala bych
2) smí syrovou nastrouhanou mrkev? tu bych povařila
3) smí syrové nastrouhané jablko? taky bych povařila
4) od kdy polévky? jestli myslíš, kojenecké polévky, tak klidně hned
5) pokud může polévky, od kdy masový vývar? v masovém vývaru (bez dochucovadel - kojenecká verze) jsem povařila zeleninu a rozmixovala, pokud ještě nemáte zavedené maso, tak bez masa, to jsem dělala do začátku
6)od kdy krupičnou kaši na tu bych počkala minimálně do 9.-12. měsíce, už si nepamatuju, od kdy je vhodné převařené kravské mléko
7) je nějaké dobré struhadlo na příkrmy?My máme doma jedno staré, skleněné. já krájela běžným nožem nebo na obyčejném kovovém struhadle, nemám žádné speciální kojenecké nádobí
8) má se přidávat do příkrmů olej? Který - slunečnicový či olivový? Lze přidat cukr, aby mu to chutnalo? cukr bych nedávala v žádném případě, nepřidávám ani čtyřleťákovi, olej jsem dávala olivový

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
27.2.12 07:41

Jsem taky začátečník v příkrmech, ale napíšu, jak si to myslím já.

1. Myslím, že ano, ale až po zelenině
  2. Nevím, jak by mrkev rozkousal
  3. ad 2)
  4. Po veškeré zelenině, myslím že můžeš začít s polévkama :nevim:
  5. Po zelenině
  6. Já dávám Sunarku s rýží a banány. Dávám večer do sunaru 2 odměrky, klasickou kaši nevím
  7. Máme normální nerezové struhadlo, pak vaříme nebo používáme skleničky
  8. Ano, olej nebo máslo (olej je jedno jaký). Cukr bych nepřidávala, je to zbytečné, bude mu to chutnat i tak

Snad jsem aspoň trochu pomohla, jak říkám, jsem taky začátečník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
27.2.12 07:43
Anonymní píše:

1. smí syrový rozmačkaný banán? dala bych, myslím že vařit banán bych nevařila :)
  1. smí syrovou nastrouhanou mrkev? myslím že může, ale více vitamínů se uvolní vařením
  1. smí syrové nastrouhané jablko? radši povařit, bude se mu lépe žužlat
  1. od kdy polévky? od té doby co to bude schopný udržet v puse :-D mi můj chlapeček „vymlýnkuje“ zatím i pomixovanou mrkev, takže myslím že polívčičku(nebo něco řidšího na lžičce) by vyprskl okamžitě
  1. pokud může polévky, od kdy masový vývar? s tím myslím máme počkat kolem 7. měsíce ale samozřejmě nesolené bez bujonu :)

6)od kdy krupičnou kaši - myslím že řidší krupičnou kaši by mohl, záleží na tom proč mu ji dávat - pokud mu nestačí výživa mlíčkem tak se pak dává kaše, že více zasytí

1. je nějaké dobré struhadlo na příkrmy?My máme doma jedno staré, skleněné. - nevím, mixuju to tribladem od kenwoodu
  1. má se přidávat do příkrmů olej? Který - slunečnicový či olivový? Lze přidat cukr, aby mu to chutnalo? curk mi doktorka nedoporučila, pokud přisladit tak prý tím sušeným mlíčkem, které jinak dáváme normálně (jako třeba trošku v odměrce). olej nedávám, dávám kousek másla, ale normálního másla, žádná rama a podobné patlaniny

Omluva za anonym, stydím se, že jsem pitomá. - nejsi

PS. Čím se dá vyprat mrkev a banán? -asi to půjde blbě, já mám vyřazené plínky na krmení, které teda jsou flekaté. asi poté, co už je nebude potřebovat to budu zkoušet vyprat ve vanishi
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
27.2.12 07:56

Angel-X: Já jsem to Vanishem zkoušela (vyprat mrkev) a nešlo mi to. :nevim: Ale ke krmení používám bryndák + vlhčené ubrousky a snažím se nic jiného neušpinit, což ne vždy je možné. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
27.2.12 07:57
Anonymní píše:

1. dávala jsem syrový
  1. ze začátku mrkev nechtěl, tak jsem tohle řešit nemusela. Ale asi od 6. měsíce měl i syrovou mrkev
  1. to byl náš první příkrm, vařený nechtěl. Jinak když to jablko udeláš na tom skleněným struhadle, je z toho krásná jemná kaše. To samé hruška.
  1. když už budeš mít vyzkoušený dostatečný množství zeleniny
  1. vývarem se mi hodně dlouho špatně krmil, tu vodu měl všude. Ale od můžeš ho dávat od tý doby co zkusíš maso, takže tak 3 týdny po zavedení příkrmů.
  1. u nás tak kolem 11 měsíce. Mléko na vaření je od uk. 8 měsíce. Ale je hůř stravitelná. Lepší je rýžová nebo pohanková.
  1. měla jsem 3. Staré skleněné - dobré. Nové skleněné děs na něm jsem nic neudělala. Plastové, ale taky s těma výstupky jako ty skleněné a to bylo nejlepší. Používala jsem na ovoce. Zeleninu jsem rozvařila a buď rozmačkala vidličkou, když jsem dávala maso tak mixérem
  1. cukr ne! Já dávala kousek másla, v našich klimatických podmínkách je přirozenější. Olivový olej nechtěl. A dávám do všech zeleninových příkrmů kvůli vstřebávání vitamínů.

Mrkev dost dlouho nedostával tak s tou neporadím. Banán nejde snad ničím :(

Příspěvek upraven 27.02.12 v 08:00

• Citovat
  • Upravit
81480
27.2.12 07:58
Anonymní píše:

ano

ano, dávám, samotnou by nejedla, zamíchanou napůl s jablečnou přesnídávkou ano

nejdřív zkusit povařenou, zničí se více alergenů, pak můžeš syrové

1. od kdy polévky?

podle toho, čemu říkáš polévky, pokud rozmixované zelenině, tak hned

jakmile má zavedené maso, obvykle 2-4 týdny po zelenině 6)od kdy krupičnou kaši
*do UM můžeš hned, lepek je ale lepší zavádět postupně, takže udělat bezlepkovou kaši a přidat lžičku krupičky; *

nevím

1. má se přidávat do příkrmů olej? Který - slunečnicový či olivový? Lze přidat cukr, aby mu to chutnalo?

dávám olivový olej nebo máslo; cukr určo ne, pak ti nebude jíst nic bez cukru, nemusí jíst přeci za každou cenu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
27.2.12 08:02

Ahoj holky, radila mi sestra na skvrny od mrkve nakapat citron a vyprat. Ještě jsem nezkoušela, chystám se na to při dalším praní tak budu doufat že to pustí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
27.2.12 08:07

mrkev žlučákem, banán jde blbě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1816
27.2.12 08:08
Anonymní píše:

ano,banán se snad ani vařený nedává

moje malá měla syrovou mrkev poprvé včera-v 8m

syrové nedávám vůbec,jednou jsem trochu dala a za chvíli se celá osypala :,(

1. od kdy polévky?

nekořeněné,zeleninové klidně hned

maso až po základní zelenince,pak může i masový vývar 6)od kdy krupičnou kaši
to nevím,tu mi ještě nedáváme ani ted v 8m

nevím,mixuju

olej dávám olivový a cukrem nesladím vůbec nic

**jinak oblečení,co má od jídla nejdřív přečváchnu v ruce v tekutém persilu a pak to dám prát k ostatnímu oblečení
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.12 08:13

smí syrovou nastrouhanou mrkev? :arrow: myslím že může, ale více vitamínů se uvolní vařením :arrow: já myslela, že vitamíny se vařením (a částečně i strouháním) ztrací?????

• Citovat
  • Upravit
17014
27.2.12 08:15
Anonymní píše:
smí syrovou nastrouhanou mrkev? :arrow: myslím že může, ale více vitamínů se uvolní vařením :arrow: já myslela, že vitamíny se vařením (a částečně i strouháním) ztrací?????

To zrovna neplatí a neplatí to jen u mrkve :mrgreen: Jo a pro správné vstřebání vitamínu je třeba do mrkve přidat trochu oleje či máslo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
27.2.12 08:21

Ahoj,
já jen dodám, krupičné kaše až od roka a z plnotučného mléka. Polévky a vývary bych dávala taky až od 12m. Struhadlo máme normální, ale já vše mixovala.
A na skrvny se mi osvědčila citronka, dát na sluníčko, pak vyprat. Nebo Ariel na skvrny, nalít, nechat třeba do druhého dne, pak vyprat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31388
27.2.12 08:52

1. smí syrový rozmačkaný banán? ANO, já ho dávala od 4.5 měsíců

2. smí syrovou nastrouhanou mrkev? s výhradou ANO, ale synovi nesedí, má na ni alergii (vařená mu nedělá nic), takže spíš bych NEdávala

3. smí syrové nastrouhané jablko? ANO, viz. banán

4. od kdy polévky? proč ne..je to stejné jako jiný příkrm, jen je tam hodně vody, což je ok kvůli pitnému režimu. Dávala jsem od začátku. Samozřejmě nesolené.

5. pokud může polévky, od kdy masový vývar? od doby, co začne jíst maso, tj. cca. 2 týdny po zelenině

6)od kdy krupičnou kaši: krupičnou nevím, tu nedávám, kupuju obilné kaše nemléčné a ty dostal prvně v 6.5měsících, když se začal budit hlady v noci. Do té doby jsem s nima nespěchala, není v nich nic extra nezbytného.

7. je nějaké dobré struhadlo na příkrmy?My máme doma jedno staré, skleněné. Nevím, já používám obyč.

8. má se přidávat do příkrmů olej? Který – slunečnicový či olivový? Lze přidat cukr, aby mu to chutnalo? Jakýkoli olej a ANO, nutné ho přidávat (i v kupovaných je, všimni si). Je to kvůli lepšímu vstřebávání vitamínů. Cukr bych do roka nedávala, je to zbytečné, mimčo sladkou chuť (stejně jak slanou) nezná, nechybí mu, „sladit“ lze třeba banánem, hruškou atd. Neřkám, že jsem tak militantní, že bych mu nedala sušenku nebo přesnídávku, kde cukr je-ale uměle nedoslazuju určitě nic.

Příspěvek upraven 27.02.12 v 08:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
27.2.12 08:54

Mně doktor říkal od 5 měsíce normálně vývar (maso, zelenina), jen samozřejmě bez soli a bez dochucovadel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí