Nejdou mi buchty :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4381
10.11.19 20:40

@klamonožka kdyz udelam jen jeden pekac tak se sni uz teple, ale kdyz dva, tak vydrzi krasne. Fakt je to prvni recept s kterym jsem spokojena a pecu tedy casto. Potiram jeste po vytazeni z trouby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.11.19 20:41

Pořádně prostuduj tenhle recept a vyzkoušej to podle něj. Přečti i to povídání před receptem, pomůže ti pochopit základní principy.

https://www.kucharkaprodceru.cz/…chty-recept/

Když se nepovedou ani tyhle (když skutečně dodržíš recept a postup, včetně toho že to budeš péct delší dobu a na nižší teplotu), tak si najdi někoho, kdo tě zbaví kletby :-D

(tipuju že hlavní zádrhel bude v té rychlosti pečení, respektvie přílišnému vypaření vody, případně nějaké zádrhele při vypracovávání těstě - opravdu ho hněteš dostatečně, nebo přisypáváš mouku, protože ti to připadá moc řídké a lepivé? I tím robotem to chce tak 8-10 minut, ručně fakt 20.

Jako celý proces ti může usnadnit to, že uděláš těsto, trošku ho pohněteš a pak to vrazíš přes noc do lednice a necháš to dokynout a doděláš to až ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12834
10.11.19 20:42
@Jana1958 píše:
Neviem, kde je chyba, zdá sa mi predsa len že tuku a tekutín je v recepte hodne. A k tomu píšeš, že namáčaš aj do oleja.

To je mozna pravda :think: mozna v tom bude zakopanej pes.
Babicka pekla v remosce a mozna i jiny recept.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.19 20:51

Cverunka: Většinou kombinuji robota a ruční hnětení. Tedy, nejdříve kvásek s moukou a ostatními surovinami zpracuji v robotu a poté přendám na vál a pokračuji ručně.
Payus: Tak ty vypadají krásně! Ze špaldové mouky jsem kynuté těsto ještě nezkoušela. Moc děkuji. :hug:
ElisC: Právě, že ano. Křehká těsta, piškotová těsta byla vždy bez problému. Jen ty buchty! :zed:
TopSecret: Citronovou šťávu dáváš do těsta nebo potíráš buchty po upečení?

Ještě bych se chtěla zeptat..když pekáč vytáhnete z trouby necháváte je vychladnout a poté buchty vyklápíte a rozdělujete nebo je vyklápíte hned, aby se nesrazily? Co kuchařka to jiný názor, takže nevím.

• Citovat
  • Upravit
4457
10.11.19 20:56
@Anonymní píše:
Cverunka: Většinou kombinuji robota a ruční hnětení. Tedy, nejdříve kvásek s moukou a ostatními surovinami zpracuji v robotu a poté přendám na vál a pokračuji ručně.
Payus: Tak ty vypadají krásně! Ze špaldové mouky jsem kynuté těsto ještě nezkoušela. Moc děkuji. :hug:
ElisC: Právě, že ano. Křehká těsta, piškotová těsta byla vždy bez problému. Jen ty buchty! :zed:
TopSecret: Citronovou šťávu dáváš do těsta nebo potíráš buchty po upečení?Ještě bych se chtěla zeptat..když pekáč vytáhnete z trouby necháváte je vychladnout a poté buchty vyklápíte a rozdělujete nebo je vyklápíte hned, aby se nesrazily? Co kuchařka to jiný názor, takže nevím.

Já nechám na plechu, přikryji utěrkou a nechám chladnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Filzefina
10.11.19 20:59

Testo zadelavej rucne a nesmi byt moc suche, tuhe. To poznas tak, ze kdyz ho kousek nevykynuteho odtrhnes, tak se musi jako tahnout, byt celistve, ale zaroven samozrejme nelepive. Zkratka, jako perinka, jak by rekla moje prababi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.19 21:05
@Ou píše:
Pořádně prostuduj tenhle recept a vyzkoušej to podle něj. Přečti i to povídání před receptem, pomůže ti pochopit základní principy.

https://www.kucharkaprodceru.cz/…chty-recept/

Když se nepovedou ani tyhle (když skutečně dodržíš recept a postup, včetně toho že to budeš péct delší dobu a na nižší teplotu), tak si najdi někoho, kdo tě zbaví kletby :-D

(tipuju že hlavní zádrhel bude v té rychlosti pečení, respektvie přílišnému vypaření vody, případně nějaké zádrhele při vypracovávání těstě - opravdu ho hněteš dostatečně, nebo přisypáváš mouku, protože ti to připadá moc řídké a lepivé? I tím robotem to chce tak 8-10 minut, ručně fakt 20.

Jako celý proces ti může usnadnit to, že uděláš těsto, trošku ho pohněteš a pak to vrazíš přes noc do lednice a necháš to dokynout a doděláš to až ráno.

Kuchařku pro dceru mám doma, je to má bible. Bez ní bych byla v kuchyni ztracená! :lol: Rozhodně, ale děkuji za radu. Jinak, snažím se vždy držet receptu, alespoň při pečení moučníků se bojím nějak experimentovat. Jak se znám, dopadla bych jako pejsek a kočička.
Doma mi bylo kladeno na srdce, že kynuté těsto se má péci zprudka na vyšší teplotu a piškotové (třeba na bábovku) zase pozvolna. Tak teď tedy nevím… :think:

• Citovat
  • Upravit
215
10.11.19 21:07

Dělám v robotu, nechám míchat min. 10 minut, klidně i 15, po půl hodině ještě jednou prohrábnu jen vařečkou a nechám zase kynout, čas neměřím, na dvojnásobek :). Dělám z hladké, dávám na cca čtvrt kila hladké mouky dám 2 žloutky, 100 ml mléka, 1/2 kvasnic, cca 40 g cukru, 100 ml oleje, špetku soli a přidávám cca 100 g zakysané smetany. Někdy je to docela řídké, tak trochu přidám mouku, ale nesmí to být moc hutné. Dělám z toho plněné koláče, ale buchty by s trochou víc mouky taky šly, vyzkouším v týdnu. Peču horkovzduch na 160, koláče luxus. Podle mě nevadí horkovzduch, ale máš to moc rozpálené, ani robot, pokud dostatečně prohněte. Taky mi přijde, že dáváš moc tuku :think:.

Příspěvek upraven 10.11.19 v 21:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23960
10.11.19 21:07

Nemůže to být moukou? V posledních letech se máti i některým babkám v okolí občas stalo, že třeba vanilkový rohlíčky na vánoce měly tvrdší než obyčejně a pekly to podle receptů, který používají 50 a víc let… :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
10.11.19 21:09

Dělám tenhle recept
https://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
Jsou výborné :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.19 21:26
@bse.pedro píše:
Nemůže to být moukou? V posledních letech se máti i některým babkám v okolí občas stalo, že třeba vanilkový rohlíčky na vánoce měly tvrdší než obyčejně a pekly to podle receptů, který používají 50 a víc let… :nevim: 8)

Mouku kupuji různou, vždy normálně v obchodu, tedy nikdy jsem nekupovala mouku z mlýna (žádný v okolí nemáme) ani v pekárně.
Včera jsem pekla z mouky Babičina volba pšeničná hladká v zeleném balení. Nikdy jsem s touto značkou neměla žádný problém.

Všem moc děkuji za rady a recepty.
Pro příště:
1. Péci na nižší teplotu.
2. Těsto hníst ručně.
3. Méně tuku.
4. Přidat lžičku citronové šťávy.

• Citovat
  • Upravit
23960
10.11.19 21:33
@Anonymní píše:
Mouku kupuji různou, vždy normálně v obchodu, tedy nikdy jsem nekupovala mouku z mlýna (žádný v okolí nemáme) ani v pekárně.
Včera jsem pekla z mouky Babičina volba pšeničná hladká v zeleném balení. Nikdy jsem s touto značkou neměla žádný problém.Všem moc děkuji za rady a recepty.
Pro příště:
1. Péci na nižší teplotu.
2. Těsto hníst ručně.
3. Méně tuku.
4. Přidat lžičku citronové šťávy.

Já už buchty nepekl asi 10 let, takže si nejsem jistej, ale mám pocit, že u nás se dělaly z polohrubý mouky… :nevim: 8)
Jestli si vzpomenu, zeptám se zítra máti, ta je měla vždycky OK… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5777
10.11.19 22:00

@bse.pedro tiež pečiem z polohrubej, ale sú recepty aj z hladkej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.11.19 22:07
@Anonymní píše:
Kuchařku pro dceru mám doma, je to má bible. Bez ní bych byla v kuchyni ztracená! :lol: Rozhodně, ale děkuji za radu. Jinak, snažím se vždy držet receptu, alespoň při pečení moučníků se bojím nějak experimentovat. Jak se znám, dopadla bych jako pejsek a kočička.
Doma mi bylo kladeno na srdce, že kynuté těsto se má péci zprudka na vyšší teplotu a piškotové (třeba na bábovku) zase pozvolna. Tak teď tedy nevím… :think:

No kynuté těsto s velkým objemem, co má naskoči jo. Jenže toho těsta je okolo náplně relativně málo, takže se rychle vysuší.

A teda pouštět se do toho se špaldovou moukou, dokud to nejde s obyčejnou - no nedělala bych to. Obecně má horší pekařské vlastnosti, těsto je hutnější a podobně.

Hele zkus zadělat těsto a vrazit ho přes noc do té lednice, jestli to pomůže a pak to ještě nechat pořádně kynout, ono jak je to těsto těžké, tak kyne pomaličku. Odebrat tuk pomůže v nadýchanosti, ale pak to těsto bude sušší.

A teda hlavně to peč na těch 180 a delší dobu. Případně vyhřej troubu na plný výkon, a když tam dáváš buchty, tak to stáhni na 180 a dopeč to na nižší teplotu - okolo těch 40-50 minut, podle množství a velikosti. (méně hmoty se peče rychleji)

Jinak kynutá těsta se dělají z hladké, z polohrubé třená a nebo litá.

Příspěvek upraven 10.11.19 v 22:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
10.11.19 22:11

Pokud máš recept od někoho a funguje, tak dle popisu bych řekla, že buchty pečeš déle nebo na víc, než by se mělo. Já ze stejného důvodu jako začínající kuchařka pokaždé zkazila piškot, který jsem přesušila. Zkus buchty příště vytáhnout dřív.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii