Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nepečeš na horkovzduch? Mně kynuté těsto horkovzduch vždycky vysuší, lepší je horní a spodní ohřev. Jinak opravdu řádně promazávat rozpuštěným máslem už při skládání do pekáče, a hned po vytažení z trouby je ještě řádně vezmu mašlovačku rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (jsou pak voňavější).
Recept vyzerá v poriadku, pri akej teplote pečieš?
Nechávaš ich ešte chvíľku kysnúť na plechu pred vložením do rúry?
Zvláštní recept…u nás klasika, mouku můžeš z části nahradit polohrubou, kvásek, mléko, cukr, máslo…dělám do pekacku vyliteho olejem, každou buchtu metličkou promazu olejem z pekáče, skládám těsněji vedle sebe a nechám před pečením kynout ještě.
Zkoušej různé recepty, nějaký ti třeba sedne. ![]()
Já používám recept z kuchařky, kterou mám po babičce (dělám teda z poloviny):
1 kg mouky polohrubé nebo na polovinu smíchané
15 dkg cukru
15 dkg másla
3-4 žloutky
5 dkg droždí (ne sušené, normální)
1/2 l mléka
citronová kůra
vanilka
sůl
na pomaštění buchet 10-15 dkg másla
Do mísy dáme mouku a trochu jí oddělíme na přisypání. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka s hrstí mouky nakynout droždí (cukr odebíráme z celkového udaného množství). Do důlku v mouce vložíme žloutky a pramínkem přiléváme kvásek, který hned vtíráme vařečkou. Přilijeme mléko, rozpuštěný tuk, citronovou kůru, vanilku a nakonec sůl. Necháme kynout na teplém místě, dokud dvakrát nenabude.
Pomoučněnou lžící vykrajujeme z těsta kousky, klademe na pomoučněný vál, prsty rozprostřeme a plníme. Stisknutím okrajů utěsníme. Klademe do pomaštěného pekáče spojem dolů a promazáváme mezi sebou. Klademe je volně, aby mohly nabývat. Před pečením necháme ještě 15-20 minut kynout. Pak dáme do vyhřáté trouby péci, po chvíli plamen zmírníme a pečeme asi 1/2-3/4 hodiny. Upečené vyklopíme na drátěnou podložku, aby se odpařily, a pak pocukrujeme. Z 1 kg mouky jsou dva velké pekáče buchet, 40-50 kusů.
Když se nepovede něco z kynutého těsta, je to z 90% málo hnětené. Babička mě učila, že když hněteš, tak jedině ručně a těsto musí jakoby dýchat. Když ho podebereš rukou, musí se v něm udělat bublina. Nevím, jak jinak bych to popsala. A pak ještě by měly buchty chvilku nakynout na plechu, než jdou do trouby. Jinak recept mám hodně podobný a ok. ![]()
Buchty vzdy hoodne potru sadlem klidne 150g rozpustit, pecu jen 20 min. Recept jsem nasla na http://blog.veruska.cz/…musi-plavat/ opravdu ozkousene vynikajici.
@Payus Já jsem zkoušela se sádlem jednou a po upečení byly ok, ale hrozně rychle mi ztvrdly, tak nevím, mně se to moc neosvědčilo. ![]()
Jana 1958: Ano, ano ještě nechávám půlhodinky vykynout na plechu. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut až půl hodinky.
zrcadlo: Myslím, že ne. Používám program, kde je na troubě symbol dvou vodorovných rovnoběžných čárek.
Bochánky nepomazávám máslem, ale namáčím do oleje (trik mé babičky, která buchty pekla v remosce). Jsou po upečení dost mastné, takže už máslo nedávám, ale rumem je také potírám.
@Anonymní píše:
Jana 1958: Ano, ano ještě nechávám půlhodinky vykynout na plechu. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut až půl hodinky.
zrcadlo: Myslím, že ne. Používám program, kde je na troubě symbol dvou vodorovných rovnoběžných čárek.Bochánky nepomazávám máslem, ale namáčím do oleje (trik mé babičky, která buchty pekla v remosce). Jsou po upečení dost mastné, takže už máslo nedávám, ale rumem je také potírám.
Když pečeš v troubě něco jiného, je to v pohodě?
@Anonymní píše:
zrcadlo: Myslím, že ne. Používám program, kde je na troubě symbol dvou vodorovných rovnoběžných čárek.Bochánky nepomazávám máslem, ale namáčím do oleje (trik mé babičky, která buchty pekla v remosce). Jsou po upečení dost mastné, takže už máslo nedávám, ale rumem je také potírám.
Podle me je to moc. Ja je pecu 125. A davam lzicku citron. stavy, aby zustaly dele vlacne.
Neviem, kde je chyba, zdá sa mi predsa len že tuku a tekutín je v recepte hodne. A k tomu píšeš, že namáčaš aj do oleja.
Holky poraďte prosím jedné hloupé začínající kuchařce.

Buchty jsou pro mě symbolem útulného domova a pohody a tak moc bych je chtěla umět upéct.
Píši anonymně, protože je mi to trochu trapné.
Nikdy jsem neměla s ničím u plotny vyloženě problém, tedy… občas jsem něco připálila, srazila krém nebo přesolila polévku. To se ale asi stalo většině z nás, zvlášť v počátcích našich kulinářských pokusů.
Mě se ale nikdy nepovedou klasické kynuté buchty. Kvásek je v pořádku, ten se mi zatím vždy povedl (ťukám na čelo) i výsledné zpracované těsto vypadá podle mého názoru dobře. Je nadýchané, hladké nelepí a pracuje se mi s ním dobře. Pokaždé mi vykynulo, přesto jsou buchty po vychladnutí suché a drolivé. Zkrátka mi vždy vzniknou takové nepoživatelné dusivky.
Vyzkoušela jsem i spoustu různých (zaručených) receptů a triků, ale výsledek je vždy stejný. Když jsem ochutnala buchty napečené od kamarádky bylo to jako nebe a dudy. Ty její byl vláčné a nadýchané jako obláček. Struktura těsta byla velmi jemňoučká.
Tak jsem hned poprosila o recept. Včera jsem pekla, ale zase mě čekalo jen zklamání.
Přidávám recept od kamarádky:
500 g hladké prosáté mouky
30 g cukru moučka
1 lžička soli
250 ml tučného mléka
50 ml podmáslí
100 ml oleje
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
muškátový oříšek
citrónová kůra z jednoho citronu
1 lžíce rumu
1 balení sušeného droždí
1 vychladlá vařená brambora
Mám elektrickou troubu. Buchty peču na vyšší teplotu a jen krátce asi 25 min.
Nevím co dělám špatně